StoryEditor

Mýtne sa premietne do cien výrobkov

28.09.2005, 00:00

Čo si myslíte o vyberaní mýtneho na slovenských cestách?
Ing. Vladimír Hábr
, ČSOB Leasing, zástupca výkonného riaditeľa pre obchod:
-- Čo sa týka vyberania mýtneho, nevidím priame ohrozenie vývoja predaja nákladnej dopravnej techniky, resp. jej financovania lízingom. Je však pravda, že ďalšie finančné zaťaženie dopravcov pri súčasnom zvyšovaní cien nafty môže ohroziť finančnú stabilitu predovšetkým menších dopravných firiem, ktoré majú, resp. budú mať dohodnuté objednávky za pevné ceny. Na predaj a prevádzku osobných automobilov podľa môjho názoru nebude mať vyberanie mýtneho žiadny vplyv. Ako radový motorista nie som šťastný z toho, že by som mal platiť súčasne diaľničnú známku i mýtne. Ale ak by mýtne urýchlilo výstavbu diaľnice, tak sa dajú zvýšené náklady akceptovať. I keď, samozrejme, vždy záleží na cene.

Ing. František Komora, prezident Zväzu logistiky a zasielateľstva Slovenskej republiky:
-- Mýtne nerieši problém preťaženosti dopravných komunikácií. Podľa analýzy, ktorú sme mali k dispozícii na vlaňajšom zasadaní Európskej organizácie združujúcej zasielateľské zväzy (Clecat), kde sa o tom hovorilo s predstaviteľmi EÚ, približne v rovnakom čase sa zahltí cestná i železničná sieť. Mýtne iba zvýši ceny cestnej dopravy a obávam sa, že aj železničnej. To sa premietne do cien všetkých výrobkov, ktoré sa vyvážajú mimo Európskej únie a ktorými Európa konkuruje USA a Číne.

Ing. Iľja Majda, PR manažér spoločnosti DaimlerChrysler Automotive Slovakia:
-- Zavedenie mýtneho chápem. Keďže treba zaplatiť výstavbu diaľnic, musia sa hľadať vhodné zdroje. Dôležité je, aby sa peniaze vyberali adresne, od tých, ktorí diaľnice využívajú, a v čase, keď ich využívajú. Podstatné je, aby vyberanie mýta nezdržiavalo premávku a pravidlá dôsledne platili pre všetkých rovnako. Čo ma znepokojuje, je to, že stále nemáme vybudované váhy na colniciach alebo mýtniciach, kde by preťažené kamióny vážili a od ich vodičov dôsledne vyberali poplatky aj pokuty. Veď niektorí doslova zneužívajú naše cesty. Predídeme tak ničeniu nášho majetku a získame finančné zdroje na stavbu ďalších úsekov diaľnic.

menuLevel = 2, menuRoute = style/autosalon, menuAlias = autosalon, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 07:22