StoryEditor

Zabudnite na krémy. Kozmetickým hitom sú oleje

13.06.2014, 10:34
Mastná, suchá, citlivá... Rastlinné extrakty a esenciálne oleje urobia vašej pokožke. Tu je desať tipov.


Jazmínový olej má upokojujúce účinky.

Olej na tvár v sparnom lete naozaj nie je bláznovstvo, ale skvelý spôsob, ako sa starať o pokožku a dodať jej všetko, čo potrebuje. Nebudete vyzerať ako mastný knedlík. Pleť sa vďaka správne zvolenému oleju začne správať a fungovať na jednotku a dokonca vám zmiznú vyrážky aj vrásky.

Návrat k prírode je obrovským trendom v starostlivosti o pleť, ktorý ovládol doslova celý svet. Rastlinné extrakty a najmä esenciálne oleje tvoria dôležitú súčasť každodenného skrášľovania. Nebojte sa olejov, naozaj sa hodia na každú pokožku, suchú mastnú, aknóznu aj veľmi citlivú. Dôležité je len vedieť správne vybrať vhodný druh esenciálneho oleja. Vaša pokožka vám bude naozaj vďačná.

Pleti prospešných esenciálnych olejov existuje celé množstvo, stačí si vybrať ten správny podľa typu pokožky a jej aktuálneho stavu. Čo keď však riešite viac problémov s pleťou a chcete komplexnú, prírodnú a zároveň efektívnu starostlivosť? Vyberte si taký prípravok, ktorý sa skladá z tých pre pleť najprospešnejších olejov.

1.Mandľový olej
V zložení kozmetických prípravkov ho hľadajte ako Sweet Almond Oil alebo Prunus Dulcis. Tento olej sa získava zo sušených jadier mandľovníkov a v starostlivosti o pleť zaberá výsostné miesto vďaka upokojujúcim schopnostiam. Vysoký obsah vitamínov A, B a E, minerálov, mastných kyselín a proteínov pomáha pokožke vyrovnávať hladinu hydratácie a tá sa stáva čistejšia a vyzerá mladistvejšie.

2. Pupalkový olej
Výživný olej z pupalky dvojročnej, označovaný ako Evening Primrose Oil alebo Oenothera Biennis, sa mimoriadne cení kvôli obsahu gama-linolovej kyseliny, ktorá pomáha zmierňovať opuchy a zvyšuje prietok krvi, čo vedie ku zdravo vyzerajúce pokožke. Pupalka dvojročná rastie v Strednej Amerike a spoznáte ju podľa jasne žltých kvetov. Olej sa získava zo semien a koreňa.

3. Arganový olej
Vzácny marocký olej extrahovaný z plodov arganových plodov získava v posledných dvoch rokoch na obrovskej popularite v starostlivosti o pleť i vlasy. Argania Spinosa alebo tiež argan oil sa vysoko cení pre bohatý obsah antioxidantov a esenciálnych mastných kyselín. Jeho veľkou prednosťou je fakt, že výrazne redukuje drobné vrásky, posilňuje pružnosť pleti a celkovo zlepšuje jej vitalitu. Navyše sa rýchlo vstrebáva.

4.Marhuľový olej
Olej získavaný z jadier marhúľ pomáha pokožke udržať si zdravú mieru elasticity, rozjasňuje jej povrch a zlepšuje poddajnosť. Na fľaštičkách hľadajte označenie Apricot oil alebo Prunus Armeniaca. Potom si môžete byť istí, že vaša pokožka, najmä suchá a zrelá, dostane to najlepšie z ovocia. Olej z jadier marhúľ obsahuje vysoké dávky kyseliny olejovej a linolovej a tiež vitamíny A a E.

5.Ružový olej
Ružový olej je veľmi populárny v južnej Európe, západnej Ázii a severozápadnej Afrike, kde po stáročia tvorí neoddeliteľnú súčasť starostlivosti o pokožku. Olej získavaný z rôznych druhov šípkových ruží nezameniteľne vonia a predovšetkým pleť lieči, regeneruje a omladzuje. Jeho úloha v starostlivosti zameranej na známky času je tak úplne nenahraditeľná. Na jemné vrásky okolo očí a úst len ťažko nájdete niečo lepšie. Na obaloch ho hľadajte pod názvom Rosa Canina alebo Rosehip oil. Rovnako ako pupalkový olej aj ten ružový obsahuje cennú kyselinu gama-linolovú plus vysokú dávku vitamínu C.

6. Arnikový olej
Prha arnika teda arnika horská svojimi žltými kvetmi skrášľuje celú Európu od juhu po sever. Olej z tejto kvetiny sa získava maceráciou kvetov v nosnom oleji. V starostlivosti o pokožku tvorí veľmi dôležitú úlohu, pretože zmierňuje opuchy a priaznivo pôsobí na opuchnutú a napuchnutú kožu okolo očí. Na obale kozmetických prípravkov hľadajte medzi účinnými látkami názov Arnica Montana.

7. Olej z nechtíka lekárskeho
Nechtík lekársky už podľa názvu patrí medzi liečivé bylinky. Po stáročia sa používa pre svoje protizápalové, antimykotické, protizápalové a zároveň silné regeneračné účinky na kožu. Veľmi zjemňujúci olej Calendula Officinalis obsahuje veľké množstvo flavonoidov a antioxidantov. Tie produkujú kolagénne proteíny a chráni pokožku pred poškodením voľnými radikálmi.

8. Jazmínový olej
Kvety jazmínu sa v kozmetickom priemysle veľmi cenia najmä pre svoju intenzívnu arómu, tvoriacu súčasť veľkého množstva parfumov. V starostlivosti o pleť rozhodne stojí za pozornosť vďaka upokojujúcim účinkom. Priaznivo pôsobí na všetky typy pokožky od suchej po mastnú, citlivú aj  podráždenú. Cenená ingrediencia Jasminum zlepšuje elasticitu a výrazne znižuje viditeľnosť jaziev.

9. Neroli olej
Známy neroli olej sa získava z kvetov horkého pomarančovníka. V kozmetických prípravkoch sa využíva najmä pre vysoký obsah vitamínu C a minerálov. Aj on výborne pôsobí na pružnosť pokožky, zjemňuje jemné vrásky a priaznivo pôsobí na jazvy. Ešte zaujímavejšie sú však jeho vlastnosti, ktorými stimuluje rast nových buniek a redukuje výskyt drobných žiliek. Hľadajte ho pod latinským názvom Citrus Aurantium.

10.Makadamový olej
Olej získavaný z jadier masívnych makadamových orechov sa môže pýšiť mnohými priaznivými účinkami na pokožku. Regeneruje, podporuje prirodzenú hydratáciu a pomáha udržiavať pokožku pružnú a vláčnu. Tvorí neoddeliteľnú súčasť najkvalitnejších masážnych zmesí a v každodennej starostlivosti o pokožku ho ocenia aj mamičky s malými deťmi. Zaujímavosťou je, že obsahuje slnečný ochranný filter. Síce iba 3 až 4, ale aj tak hrá dôležitú úlohu. Na fľaštičkách ho nájdete ako Macadamia ternifolia.


Jednoduché zloženie bez zbytočnej chémie
Stále váhate, či vymeniť svoj obvyklý krém za fľaštičku s mastnou tekutinou? Tie najkvalitnejšie olejové prípravky sa skladajú len z olejov bez ďalších chemických prísad. Olejové zmesi totiž nepotrebujú konzervanty, umelú parfumáciu či antibakteriálne zložky. Olej sám o sebe predstavuje ideálny konzervant, vonia a celé množstvo z nich vykazuje protizápalové vlastnosti, takže chemické prísady už nepotrebujú.
Moderné pleťové prípravky na olejovej báze kúpite v praktických fľaštičkách s klasickým kvapkadlom. Ľahko a jednoducho si tak určíte najvhodnejšie množstvo a nemôžete kontaminovať prstami zvyšok prípravku, ako sa to deje v prípade krémov.
Aj pri pleťovom oleji záleží nielen na jeho zložení, ale aj na aplikácii. Nakvapkajte 3 až 5 kvapiek do dlane a trením dlaní o seba olej zohrejte. Uvoľnia sa prospešné látky a vy získate ešte efektívnejšie výsledky olejovej starostlivosti. Následne dlane jemne priložte na vlhkú tvár a jemne olej vtlačte do tváre.
Nevynechajte žiadnu časť, doprajte blahodarné účinky oleja tváram, čelu, očnému okoliu (pozor len na najtesnejšie okolie slzných kanálikov), celému nosu, okoliu pier a samozrejme tiež na náchylnú pokožku krku a dekoltu. Aplikáciu zakončite jemnými krúživými pohybmi bruškami prstov, čím olej dobre zapracujete do pokožky.
Olej môžete na pokožke tiež vrstviť. Jednu dve kvapky zapracujte po pokožky, na ktorú ste predtým aplikovali denný, či nočný krém. Krém azda nestačí? Veľakrát nie, dávajte pokožke to, čo skutočne aktuálne potrebuje. Typ pleti je vám daný geneticky, čo však neznamená, že sa potreby daného typu nemôžu meniť. Načúvajte svojej pokožke, ktorá vám sama napovie, či potrebuje zvýšiť dávku hydratácie alebo či je nutné pridať na výžive.

 

idnes.cz

01 - Modified: 2006-06-23 11:24:28 - Feat.: 0 - Title: Otvorený list Petra Šťastného
01 - Modified: 2024-04-27 08:00:00 - Feat.: - Title: Influencerka vyrobila vlastnú verziu najstaršieho rúžu, ktorý ženy používali pred 5-tisíc rokmi. Takto mohol vyzerať 02 - Modified: 2024-04-12 04:47:45 - Feat.: - Title: Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov 03 - Modified: 2024-03-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Vedci prepisujú históriu kozmetiky. Pravdepodobne našli najstarší rúž na svete, má tisícky rokov 04 - Modified: 2024-03-14 21:21:40 - Feat.: - Title: FOTO Máš tieto produkty doma? Úrad verejného zdravotníctva pred nimi varuje, okamžite ich vyhoď 05 - Modified: 2024-02-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Nektár z pupeňov orgovánu ako kľúč k mladistvej pleti
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 17:52