StoryEditor

Ako sa býva v Číne: IKEA je chrám a nešetrí sa mramorom

01.02.2015, 00:01
Autor:
idnes.czidnes.cz
Byt máme na 22. poschodí. Keď nejde výťah, je to celkom výzva.

Do Číny som sa prvýkrát pozrel služobne v roku 2007, píše Karel. Pred štyrmi rokmi som tu zakotvil kvôli práci na dlhšiu dobu. Bývam s rodinou na severe v osem miliónovom meste Šen-jang, kde je v zime mínus 30 a v lete plus 30 stupňov. V našom bytovom areáli máme aj posilňovňu, bazén a niekoľko ihrísk na bedminton. Od leta tohto roku pracujem pre japonskú firmu, ktorá spolupracuje s nemeckou automobilkou. Deti začali chodiť do čínskej štátnej školy s medzinárodnou sekciou, kde sú štyri triedy: japonská, anglická, nemecká a francúzska.

V čínskej sekcii majú triedy okolo päťdesiat žiakov. Deti skutočne nie sú také pojašené ako u nás, no nie je to ani dosť možné, pretože by učiteľ išiel rovno do blázinca. Škola začína ako u nás začiatkom septembra. Osemročný syn nastúpil do anglickej druhej triedy. Musí zvládať angličtinu, v ktorej prebieha výučba, ale denne sa učia po čínsky a raz týždenne japonsky. Po troch mesiacoch bol už schopný anglicky komunikovať. V triede má 14 spolužiakov a vždy je pri výuke jeden rodený anglický učiteľ a čínska učiteľka, ktorá pomáha čínskym deťom. Dcéra je v senior high school iba s dvomi spolužiakmi z Južnej Kórey, takže má výuku intenzívnejšiu. Škola je celkom náročná a deti dostávajú pomerne veľa domácich úloh.



Vianoce? Hurá do obchodov
Číňania Vianoce veľmi rýchlo prijali, každý rok vidím ako rastie masívne vianočná výzdoba. Kresťanský význam Vianoc prakticky nechápu, ponímajú to čisto ako komerčnú záležitosť, kedy proste len masívne nakupujú. Hlavne mladá generácia. Napríklad 24. 12. a 25. 12. majú niektoré obchody otvorené cez noc. Keď im vysvetľujem, kto je to Ježiško a že u nás máme všetko zatvorené a máme byť s rodinami, len neveriacky krútia hlavami. V meste je niekoľko kostolov, takže sme mohli navštíviť aj polnočnú bohoslužbu. Ale aj v iné dni pravidelne hlavne mladí ľudia chodia na pobožnosti. Kresťanstvo je teraz veľká móda. Je tu tiež silná kórejská komunita, takže niektoré bohoslužby sú okrem angličtiny a čínštiny aj v kórejčine.

 

Ako sa býva na severe Číny
Mesto je pomerne moderné, tak ako v celej Číne sa rýchlo stavia všetko nové, búrajú sa celé štvrte starých domov a namiesto nich sa stavajú nové obytné komplexy. Stredná trieda rýchlo rastie a z nepekných bytov sa niektorí sťahujú do nových luxusných. Sú to však vežiakové sídliská, kde sa ale snažia vytvoriť základné občianske zázemie, ako je malý park, priestor pre deti na hranie či letné grilovanie a ihrisko na bedminton. Otázkou je, kto si to môže dovoliť. Mladí ľudia odmietajú platiť hypotéky a hovoria, že nechcú drieť celý život na jeden byt.

Náš byt má rozlohu 180 metrov štvorcových a je na môj vkus dosť gýčovito zariadený. Cena za meter štvorcový sa pohybuje v Šen-jangu okolo 900 eur, takže byt 2+1 veľký 60 metrov štvorcových vyjde na necelých 54 000 eur. Priemerná mzda mladého technika v západnej firme sa pohybuje okolo 650 eur. Niektorí volia podnájom, ktorý stojí v starších bytoch 125 až 250 eur. Energie či voda sú ako u nás pred 25 rokmi stále lacné a riadené štátom. V Šanghaji a Pekingu sú však ceny skutočne astronomické.

S autami sa nepočítalo
Dostal som ponuku na bývanie v novo postavenom kondomíniu s desiatimi výškovými domami, každý má 50 poschodí. Náš mesačný limit na bývanie by stačil aj na menší domček západného štýlu, ale bol by ďaleko od centra. Do práce môžem jazdiť služobným vozidlom, ale radšej používam auto so šoférom. Cestná premávka je džungľa, chodec nemá žiadne práva a ani po troch rokoch si netrúfam na samostatné riadenie. Na automobilový boom nebol nikto pripravený, bohatší ľudia si živelne zaobstarávajú autá, aj keď je to stále v jednotkách percent, už teraz to sú milióny vozidiel. Čo ale nastane v momente, keď bude auto vlastniť 30 alebo dokonca 60 percent populácie, to si neviem predstaviť.

Náš byt je blízko stanice metra, môžeme tak pohodlne využívať mestskú dopravu. Cestovné lístky na metro stoja 25 centov, na autobus 13 centov. Naše kondomínium je uzavreté a má stálu strážnu a servisnú službu. Deti každý deň vyzdvihuje školský autobus, ten ich tiež privezie. Bývajú tu Nemci, Francúzi, Kórejci, Japonci, Američania i Číňania. Spolužitie je bezproblémové. Iba Číňania sú viac uzatvorení a nechcú moc komunikovať, dôvodom je ale predovšetkým jazyková bariéra. Vo výťahu však neodpovedia ani na pozdrav v čínštine.

Mramorom sa nešetrilo
Byt je moderný, mramorom sa nešetrilo. Dekorácie mi pripadajú gýčovité, srší z toho snaha o napodobenie zámockého štýlu, ktorý je teraz trendom. Apartmán má 180 metrov štvorcových, dve kúpeľne, tri spálne, obývaciu izba s halou a jedálňou. Bývame na 22. poschodí z päťdesiatich, keď niekedy nejde výťah, tak je to výzva.
Voda, tak ako v celej Číne, nie je pitná. V kuchyni je namontovaný filter, ale ani tú na pitie nepoužívame, kupujeme si radšej balenú v bareloch. Nábytok sme kúpili v miestnej predajni IKEA.
  
V Česku tento obchod nenavštevujem, ale teraz mi prišlo vhod, že sme kúpili na jeden raz celé vybavenie bytu. Pre Číňanov je IKEA chrámom a fenoménom. Jedáleň je každý deň preplnená, ich mäsové guľôčky idú raketovo na odbyt. Návšteva IKEA je pre nich udalosť, okupujú celý obchodný dom. Bežne sa celá rodina vypraví na jeden deň do obchodu, usadí sa v expozícii spálne, ľahnú si do postele, prikryjú sa a hodinku si pospia, v expozícii obývacích izieb sa usadia do kresiel, piknikujú a hodiny sa rozprávajú, možno si tým užívajú náš západný štýl života.
Čo sa týka potravín, každý obchodný dom ako je Tesco, Carrefour, Makro či Wallmarkt má sekciu západného tovaru, kde bežne dostať syry, masla, korenie, dovozové vína, predpečené chleby a európske salámy. Ceny sú však o 50 až 100 percent vyššie ako v Európe.

Budúcnosť je rozvoj
V našom bytovom areáli máme aj posilňovňu, bazén a niekoľko ihrísk na bedminton. Ročná permanentka stojí 720 eur na osobu. Všade sa dbá na čistotu, stále sa upratuje, servisná služba pravidelne vynáša odpadky a udržiava zeleň, ktorá je tu neskutočne vzácna. Je to bývanie západného štýlu. Čína je krajinou kontrastov. Inde je možné vidieť staršiu zástavbu s nízkym štandardom, kde dochádza k výpadkom vody a energie. Miestni to však trpezlivo znášajú. S odpadkami si tam tiež veľmi starosti. V Číne je vidieť chudoba, na ktorú nie sme v Európe zvyknutí.
Na druhej strane sa neuveriteľne rozvíja a má budúcnosť. V mestách sú moderné komplexy, krásne udržiavané parky, ľudia sú prívetiví, niektorí už aj cestujú bežne do zahraničia s cestovnými kanceláriami a prichádzajúce zahraničné spoločnosti nasadzujú štandard, ku ktorému sa chce každý priblížiť. 

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 07:21