Posuvné dvere z obývacej izby vedú do predsiene. Snímka: Prima
StoryEditor

Ako sa stavia sen v byte, kde sa štyridsať rokov nič nezmenilo

12.03.2016, 23:00
Autor:
HNstyleHNstyle

Svetlé farby, nové dvere a podlahy, to pri premenách v paneláku funguje najlepšie. Platí to aj v prípade bytu, ktorý už niekoľko desiatok rokov vyzerá rovnako ako v čase, keď sa do neho nasťahovali manželia Peter s Máriou, píše portál idnes.cz.

Sympatická dvojica v dvojizbovom byte (upravenom predelením jednej izby na trojizbový) býva už takmer 40 rokov. Deti sa odsťahovali, na návštevu však prichádzajú často. Možno aj preto prihlásila dcéra rodičov do českej televíznej šou Ako sa stavia sen.

Máriu a Petra síce nápad dcéry najskôr trochu vystrašil (Petrovi sa aj veľmi zvýšil tlak), ale potom sa začali tešiť. Hlavne Mária, ktorá si zničila chrbát ťahaním ťažkých balíkov na pošte a po niekoľkých operáciách musela odísť do invalidného dôchodku. Nesmie nosiť nič ťažké, prechladnúť, ani sa príliš rýchlo pohybovať. Zoskrutkovaná chrbtica to jednoducho nemá rada.



Čo teraz s tým
Za päť dní sa dá prerobiť len časť bytu, nie celý. Dizajnéri si preto vybrali len obývaciu izbu a chodbu, čo však znamenalo vybúrať starú sadrokartónovú priečku a posunúť ju. Obývačka sa vďaka tomu mohla zväčšiť o časť predsiene.

Mária kvôli posunutiu priečky síce prišla o svoj šijací kútik v skrini v predsieni, ale autori premeny na ňu pamätali v obývacej izbe: starý šliapací stroj zmizol, namiesto neho dostala elektrický kufríkový, ktorý si môže vziať aj na svoju milovanú chalupu. Šijací kútik môže mať teraz v skrini v obývacej izbe.

Základom premeny sa okrem nových podláh stala aj výmena dverí. Dizajnéri zvolili jednoduché prevedenie v nadčasovej bielej farbe. Hlavne v predsieni sa táto výmena vrátane bielej výmaľby, ktorá nahradila „chalupársky“ obklad, veľmi osvedčila. Pri pohľade na pôvodný a nový stav musí každý uznať, že do malých úzkych predsiení je biela varianta nábytku, dverí i výmaľby jednoducho najlepšia.

„Už na prvý dojem sa nám nepáčilo riešenie pôvodnej chodby, bola zbytočne dlhá a tmavá. Obývacia izba bola zasa taká malá, neefektívne riešená,“ popisujú dizajnéri.

Obývačku svetlé farby opticky výrazne zväčšili a

Veľmi dôležitá bola podľa nich aj výmena a vyrezanie kovových zárubní všetkých dverí v byte, tým krásne „prekukla“ hlavne chodba. Do obývacej izby možno teraz vstúpiť širokými posuvnými dverami.

Všetko začalo od podlahy
Pokiaľ ide o podlahy, v predsieni sa objavil „mramorový koberec“, ktorý ľahko vyrovnal pôvodné nerovnosti po odstránení starého PVC. V obývacej izbe bolo nutné použiť rýchloschnúci samonivelačnú stierku Mapei, na ktorú položili remeselníci vinylovú podlahu. Lebo ako vyhlásil Peter: „laminát nechcem, je studený ako psí čumák.“

Nábytok v obývacej izbe v kombinácii bielej a dubovej dyhy doplnila svetlá rohová rozkladacia pohovka (Phase), aby mali návštevy kde prespávať. Tapety, vrátane veľkej obrazovej, potom dodali priestoru moderný nádych.

„Byt Márie a Petra je v panelovom dome, volili sme preto svetlé farby a príjemnú kombináciu dubového dreva, bielej a béžovej farby. Chceli sme im dať v novom interiéri pocit útulného domova, kde všetko ladí so všetkým. Vďaka nábytku na mieru sme využili, čo sme v daných možnostiach mohli,“ dodávajú dizajnéri Martina Pištěláková a Petr Hodan.

01 - Modified: 2024-05-03 08:31:03 - Feat.: - Title: Bývanie v Bratislave je drahšie, nájomné sa zvyšuje. Hodnota rastie aj starším bytom 02 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 03 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 04 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici!
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. máj 2024 16:40