StoryEditor

Zaplatila za byt na sídlisku. Má nulovú hodnotu, rozhodli právnici

12.04.2016, 08:24
Autor:
HNstyleHNstyle

Helena Smejkalová chcela bývať v meste vo vlastnom byte. Vyhliadla si byt na sídlisku, podpísala rezervačnú zmluvu a začala zariaďovať hypotéku. Kvôli vážnemu problému, ktorý zatajili predávajúci aj realitná maklérka, prišla o byt a možno aj o tisíce eur, píše portál idnes.cz.

„Na začiatku januára som sa rozhodla, že sa konečne presťahujem do Prahy. Dlhú dobu som sa tomuto kroku bránila. Do mesta sa mi nastálo nechcelo a radšej som za prácou do centra každý deň dochádzala. Ale teraz nastala doba, keď ma čím ďalej viac potrebujú moji rodičia. Tí bývajú v malom byte na jednom zo sídlisk. Aj preto som oblasť hľadania zamerala na severovýchodnú časť mesta, aby som to k nim mala blízko,“ vysvetľuje Helena dôvod sťahovania.

„Nerada na niečo príliš dlho čakám, tak som počas niekoľkých dní obehala sedem bytov. Za dva týždne som mala vybraných troch favoritov, z ktorých nakoniec zvíťazil malý byt v paneláku na sídlisku Letňany. Nie že by sa mi tá lokalita nejako veľmi páčila. Panelák vedľa paneláku. Ale výhodou bola dobrá dostupnosť do centra. Navyše aj cena bytu mi prišla zodpovedajúca lokalite a stavu,“ popisuje hľadanie.

Keďže plánovala financovať nový byt prostredníctvom hypotéky, dohovorila si ešte pred podpísaním rezervačnej zmluvy konzultáciu v banke. Hypotekárna poradkyňa jej po preskúmaní podkladov o výške príjmov a informácií o novom byte potvrdila, že na základe týchto dokumentov by hypotekárny úver dostala.

„Z banky som odchádzala spokojná a pokojná. Zišla som sa s maklérkou, podpísala rezervačnú zmluvu a poslala rezervačný poplatok vo výške stotisíc korún (približne 3700 eur),“ vysvetľuje.

Realitná kancelária v priebehu niekoľkých dní pripravila návrh kúpnej zmluvy, ktorý zaslala Helena svojej hypotekárnej poradkyni. A tá sa jej o týždeň ozvala s dôležitou informáciou.

Právne oddelenie poskytnutie hypotéky zamietlo. Zistilo sa, že pozemky okolo panelového domu, teda aj tie s prístupovou cestou, nie sú vo vlastníctve majiteľov bytov, ale patria úplne inej právnickej osobe. Z toho dôvodu má nehnuteľnosť pre banku nulovú záložnú hodnotu a nemôže preto Helene hypotekárny úver za týchto okolností poskytnúť.

„Musím sa priznať, že ma to prekvapilo a zároveň hrozne naštvalo. Nechápala som, ako je možné, že mi o tom nepovedal predávajúci, ale hlavne ani maklérka. To je azda jej povinnosť férovo informovať o všetkých skutočnostiach, ktoré sa bytu týkajú,“ hovorí Helena.

Ihneď realitnej maklérke volala, aby s ňou celú situáciu objasnila. „Maklérka mi povedala, že nič také netušila, a že je jej to ľúto. Predávajúci normálne cez pozemok chodia a nikdy by ich vraj nenapadlo, že patria niekomu inému. To ma ale vytočilo ešte viac. Mňa vôbec nezaujíma, že ani maklérka, ani predávajúci o tom nevedeli. Považujem za náplň práce makléra, že takú zásadnú vec jednoducho zistí,“ rozčuľuje sa Helena.

„Jedinou možnosťou, ako takým prekvapeniam zabrániť, je nespoliehať sa len na informácie poskytnuté predávajúcou stranou, ale všetko si tiež overiť. Skontrolovať nielen danú nehnuteľnosť, ale aj okolité pozemky a možnosti prístupu k nehnuteľnosti,“ vysvetľuje Alena Wenigrová, špecialistka na nákup nehnuteľností zo spoločnosti Alisen.

Ako riešenie banka navrhla doložiť právne zaistený prístup cez tento cudzí pozemok. Znamenalo by to však, že sa predávajúci musí dohodnúť s majiteľom okolitých pozemkov a vyjednať s ním zaťaženie pozemku vecným bremenom. Takéto konanie by samozrejme celú transakciu značne pretiahlo.

„Nechcem na nič čakať. A vzhľadom k tomu, že sa predávajúci k mnohým záležitostiam stavali značne laxne, nedokážem si predstaviť, ako budú vyjednávať s takou veľkou spoločnosťou, aká má pozemky vo vlastníctve,“ vylučuje možnosť skorej dohody s majiteľom pozemkov Helena.

Ďalším riešením by samozrejme bolo financovať nákup bytu v hotovosti, prípadne kryť úver zástavou inej nehnuteľnosti. „Tento variant neprichádza vôbec do úvahy. Rozhodne nedisponujem takou vysokou čiastkou v hotovosti a ani žiadnou inou nehnuteľnosťou, ktorú by som mohla zastaviť,“ dopĺňa Helena.

Poslednou zostávajúcou možnosťou je odstúpenie od rezervačnej zmluvy a vrátenie rezervačného poplatku. „Otázkou v tomto prípade je, či bude realitná kancelária natoľko solídna a uzná chybu maklérka. Teda to, že klientke neoznámila všetky podstatné skutočnosti týkajúce sa nehnuteľnosti. Práve kvôli tomuto dôvodu by realitná kancelária mala pani Helene rezervačný poplatok vrátiť,“ uzatvára Alena Wenigrová.

01 - Modified: 2024-05-03 08:31:03 - Feat.: - Title: Bývanie v Bratislave je drahšie, nájomné sa zvyšuje. Hodnota rastie aj starším bytom 02 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 03 - Modified: 2024-04-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo sa dalo využiť a opraviť, zostalo: Rekonštrukcia v Šali je dokonalá premena nudnej kocky na živý priestor 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 05 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc?
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 13:41