StoryEditor

Mýlia si ju s atrakciou: Niečo krajšie ako túto rozprávkovú drevenicu a lásku majiteľov nájdete len ťažko

01.01.2024, 00:00
  • Sme priamo v epicentre turistického ruchu.
  • Predposledný dom pred historickými múrmi Červeného kláštora.
  • Z okien prenádhernej drevenice obdivujeme Dunajec i majestátne Tri koruny.
  • A predsa, táto chalupa nie je na prenájom! To sa cení.
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Moja chalupa.

Červený Kláštor je moja srdcovka. Odmalička. Keďže som takmer polovicu detstva strávil na našej chate v Lysej nad Dunajcom, zmeny, ktoré sa udiali v Pieninách za posledných 40 rokov, mám priamo zažité. Spomínam si na prekrásne meandre rieky Dunajec povyše Niedzického hradu i ohromné bralo pod ďalším pohraničným hradom Czorsztyn.

image

Takto chutí jednoduchý, dobrý život. Rozprávková drevenica je odmenou za drinu a lásku k tradíciám

Dnes sú minulosťou. Prekryla ich hladina priehrady. Krásne spomienky mám aj na Zamagurské folklórne slávnosti, ktoré sa voľakedy konali na ikonickej kempingovej lúke v Červenom Kláštore, či prestížne preteky Medzinárodného pieninského vodného slalomu. Aj tieto záležitosti sú vo svojej pôvodnej podobe pasé.

V galérii si pozrite nádheru chalupy v epicentre turistického ruchu, takmer pred historickými múrmi Červeného kláštora:

Turistov bolo v Pieninách vždy neúrekom, ale predsa len, dnešný masový turizmus už asi začína prekonávať zmysluplnú kapacitu národného parku. Prielom Dunajca v lete pripomína hlavné cestné ťahy: plte, rafty, kanoe, kajaky sa tu medzi sebou predbiehajú v takmer nepretržitom slede a po cykloceste vedúcej popri toku rieky hádam už ani nie je bezpečné chodiť pešo.

A pritom ubytovacie kapacity na slovenskej strane nie sú ani zďaleka tak dramaticky komerčne využívané než na tej poľskej. Aj preto mňa, čoby zanieteného goralského chalupára, vždy poteší, ak mám možnosť stretnúť sa s podobne naladenými ľuďmi, ktorí tento ľúbezný kraj zveľaďujú pre radosť a potechu, nie finančný profit.

Dôchodcovia – najakčnejší chalupári

Pán Eduard Znanec je rodákom z Červeného Kláštora. A hoci takmer celý svoj dospelý život prežil v Poprade, vždy ho to ťahalo späť na Zamagurie. Jeho syn Eduard Znanec mladší spomína na nedávnu históriu.

image

Chalupu kúpil ako študent. Neobývateľné zmenili na takúto slovenskú krásu. Sami, s láskou k tradíciám

„Otec tu zdedil bývalé role a lúky, ale bola to predovšetkým moja sestra, ktorá nás všetkých nakopla k myšlienke postaviť si na týchto rodinných pozemkoch chalupu. Sestra si napokon vybrala život v Paríži, no my s rodičmi sme sa jej nápadom tak nadchli, až sme sa v roku 2011 naplno pustili do výstavby. Hoci mal môj otec vtedy 66 rokov, svojou tvorivou energiou nás všetkých nesmierne motivoval a inšpiroval. Ináč by sme to tak rýchlo a precízne určite nezvládli. Ku sklonku dňa sme už mali všetci dosť, no otec zvyčajne pokračoval až do súmraku v takom tempe, ani čo by celý deň oddychoval!“

Keď to hovorí dnes už „emeritný“, no vtedy ešte aktívny slovenský reprezentant v basketbale, tak je tomu hádam hodno veriť. Mimochodom, namiesto mladší by sa Edovi skôr hodil prívlastok vyšší, keďže aj 180-centimetrový redaktor sa pri ňom cíti ani hobit.

Bývalý kapitán Iskry Svit nás sprevádza pozdĺžnym pozemkom, ktorý uzatvára strmý listnatý les. Takmer všetko je tu ladené prírodne a tradične. Dokonca aj garáž je vybudovaná z masívnych drevených trámov previazaných klasickými rybinovými spojmi. A tá záhrada!

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 58% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-21 13:45:30 - Feat.: 0 - Title: Tradičné s moderným a všade svetlo. Z domu na spadnutie vykresali poklad prepojený so skalným masívom 02 - Modified: 2023-11-04 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mikrosvet medzi lesom a jazerom: Táto chata je oázou pre mestom preťaženú myseľ i zmysly 03 - Modified: 2023-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chalúpka ako z fantasy filmov či zakliatej krajiny. Nič krajšie ako túto slovenskú krásu už dnes asi neuvidíte 04 - Modified: 2023-09-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Z Austrálie do Štiavnických Baní: Chalupu si svojpomocne postavili kvôli kredencu, knihy siahajú až po strop
01 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 02 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 03 - Modified: 2024-04-11 08:58:23 - Feat.: - Title: Nové bývanie pri hrádzi Malého Dunaja poteší aj bazénmi 04 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 05 - Modified: 2024-04-05 07:31:08 - Feat.: - Title: Návod, ako na minimalizmus v domácnosti
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. apríl 2024 16:02