StoryEditor

Toto sú najlepšie lyžiarske strediská Álp. Pozrite sa

19.11.2014, 10:04
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Prestížna anketa The Best Ski Resort 2014 má víťaza. Najlepším lyžiarskym strediskom Álp za rok 2014 sa podľa tejto renomovanej štúdie, zverejňovanej vždy raz za dva roky, stalo švajčiarske superstredisko Zermatt pod dominantou Matterhornu. Anketa určila 55 najlepších stredísk.

Štúdiu už tradične spracovala spoločnosť Mountain Management Consulting v spolupráci s Univerzitou v Innsbrucku. Výsledok je založený na prieskume vykonanom medzi takmer 48-tisíc návštevníkmi alpských zimných centier piatich krajín - Rakúska, Švajčiarska, Francúzska, Talianska a Nemecka.

Najlepšie lyžiarske strediská Álp

Na popredné miesta v jednotlivých kategóriách vystúpili aj strediská Les Menuires/Tri údolia (Francúzsko), Ischgl (Rakúsko), Sv. Moritz (Švajčiarsko), Stubai (Rakúsko), Obergurgl/Hochgurgl (Rakúsko), Flachau - Wagrein (Rakúsko), Schladming (Rakúsko), Obertauern (Rakúsko), St. Anton (Rakúsko), Aletsch Arena (Švajčiarsko), Mürren (Švajčiarsko), Sextenské Dolomity (Taliansko), Obereggen/Latemar (Taliansko), Lech Zürs (Rakúsko), Gastein (Rakúsko) a Lenzerheide (Švajčiarsko). 

Viac lyžujúcich seniorov, pokles snowboardistov
Anketa ukázala zaujímavé trendy, napr. stúpajúce percento klientov, ktorí navštívia niektoré stredisko prvýkrát. Takisto sa ukázalo, že rastie počet lyžiarov od 50 do 65 rokov a tiež že poklesol počet snowboardistov. Viac ako 75 percent respondentov odpovedalo, že jazdia do stredísk autom, 38 percent jazdí s deťmi. Viac ľudí ako predtým jazdí do hôr v skupinkách.

Hlavným kritériom pri výbere stredísk je stále rozľahlosť "lyžovacieho priestoru" a počet zjazdoviek, aj keď percento ľudí, ktorí práve toto preferujú, oproti roku 2012 mierne pokleslo. Celkovo aj v tejto kategórii zvíťazil Zermatt, oceňovali ho najmä starší lyžiari. Naopak víťazom pri mladých medzi 12 až 19 rokmi sa stal Ischgl. Lyžiari, ktorí prichádzajú len na jeden deň, potom najviac chválili rakúsky Serfaus-Fiss-Ladis, rodiny s deťmi zase taliansku Alta Badia a Val Gardena.

Druhým hlavným faktorom bola garancia snehu. Tu vyhral taliansky Sulden, menšie, ale vysoko položené miesto v Južnom Tirolsku pod horou Ortler. Avšak len tesne pred švajčiarskym Saas Fee. Aj dobre upravené trate sú stále jedným z troch hlavných kritérií pre výber strediska, hoci aj tu panujú rozdiely - oveľa viac to napríklad oceňujú Taliani ako Francúzi. Aj v tejto kategórii zvíťazil Zermatt (na snímke).

Najlepšie lanovky majú v Rakúsku
V kvalite ubytovania najviac uspel Sulden. A v piatom najdôležitejšom faktore, kvalite a modernosti prepravných lanovkových zariadení, je na prvom mieste Serfaus-Fiss-Ladis. V tejto kategórii celkovo bodovali predovšetkým rakúske strediská. S výnimkou Zermattu (3. miesto) sa v prvej päťke umiestnil ešte Ischgl, Flachau - Wagrein a Obergurgl/Hochgurgl. Naopak najhoršie na tom sú francúzske centrá.

Ďalším z kritérií pre návštevníkov zimných stredísk je príjemná atmosféra a vrelé prijatie. Vyhral Juhotyrolský Sulden. Slušný rating majú aj rakúske strediská, naopak najhoršie dopadli zimné oblasti Francúzska. Čo sa bezpečnosti na tratiach týka, respondenti znovu najviac ocenili Zermatt a všeobecne švajčiarská strediská. V kvalite aprés ski potom jednoznačne zvíťazil rakúsky Ischgl.

V oblasti ekológie a životného prostredia najviac bodovali severotalianské, Juhotirolské strediská. Na prvých troch miestach sa umiestnili v poradí Alta Badia, Sulden a Val Gardena. Za nimi nasledujú švajčiarske centrá Zermatt a St. Moritz. Čo sa celkovej zábavy a zábavnosti týka, tu sa samozrejme najviac líšia pohľady mladej a staršej generácie. Zvíťazil rovnako ako v aprés ski baroch Ischgl, potom nasleduje ďalšie rakúske stredisko Serfaus-Fiss-Ladis.

V kvalite občerstvenia a jedla opäť zvíťazil Serfaus-Fiss-Ladis a všeobecne zbierali body rakúske a švajčiarske strediská. Naopak znovu prepadli francúzske zóny.

Komfort? opäť Švajčiari
Najkomfortnejšie služby a ubytovanie ponúkajú podľa ankety opäť Švajčiari, znovu na čele s Zermattom. Najviac zábavy a odpočinku po lyžovaní si lyžiari užijú v talianskych centrách a tu je jednotkou opäť Sulden. Za najlepšie rodinné centrom bol vyhlásený rakúsky Serfaus-Fiss-Ladis.

Kúpele a wellnes majú podľa lyžiarov najlepšie v Rakúsku. Na najvyšších pozíciách sa umiestnili Obergurgl/Hochgurgl, Bad Gastein a Bad Kleinkirchheim. Najlepší systém výučby jazdy na lyžiach potom ocenili vo švajčiarskom Adelboden - Lenku.

Petr Pravda, idnes.cz

01 - Modified: 2006-12-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Demitra si nesťažuje
01 - Modified: 2024-04-17 07:00:00 - Feat.: - Title: Lyžiarske strediská sa uchýlili k bizarnému kroku. Cez leto skladujú sneh, aby ho mali dosť na ďalšiu sezónu 02 - Modified: 2024-03-19 15:56:39 - Feat.: - Title: Menej snehu v zime ohrozuje lyžiarske strediská, vysokohorské druhy aj zásoby vody 03 - Modified: 2024-03-13 15:33:22 - Feat.: - Title: Teplotné výkyvy maria lyžiarskym strediskám biznis. Podmienky nie sú až také dramatické, reaguje šéf TMR 04 - Modified: 2024-03-12 17:30:00 - Feat.: - Title: Manažér lyžiarskeho strediska pre HN: Museli sme zavrieť cez prázdniny. Nič také sa nestalo za 34 rokov 05 - Modified: 2023-12-17 12:16:34 - Feat.: - Title: Kde sa v Európe lyžuje najlacnejšie? Na Slovensko zabudni, najviac sa oplatí Taliansko a Balkán
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 20:35