Krása, kozmetika, drogéria, ilustračná fotografia (HN magazín) SNÍMKA: ShutterstockSNÍMKA: Shutterstock
StoryEditor

Úskalia drogérie a kozmetiky: Čo na nás číha v tubách a téglikoch a na čo si dať pozor?

19.07.2023, 00:00
  • Všetko na svete vrhá svoj tieň – tvrdia filozofi.
  • Preložené do pragmatickej reči – čím viac toho máme, tým viac rizika nám hrozí. Drogéria a kozmetika nie sú výnimkou.
  • Na čo by sme si v súvislosti s nimi mali dávať naozaj pozor a čo je len planý poplach?
  • Prečítajte si článok publikovaný v HN magazíne.

Nadbytok alternatív, nadbytok informácií. Navyše často protichodných. To je stav, v ktorom človek 21. storočia chtiac-nechtiac žije. Umením je vyhnúť sa dvom extrémom: 1. venovať im príliš veľa pozornosti; 2. nevenovať im pozornosť žiadnu.

V ríši drogérie a kozmetiky sa môžu tieto extrémy pretaviť do nasledujúcich postojov: 1. neustále sa zaujímať o novinky, účinné a rizikové látky, skúšať raz to, raz ono. 2. neveriť nikomu, a už vôbec nie výrobcom opaľovacích krémov – však si prečítajte, čo ÚV filtre robia s naším zdravím a prírodou!

V psychológii platí osvedčená metóda: pri mentálnej zahltenosti sa treba sústrediť na telo. Čo mu robí dobre a čo nie. V konečnom dôsledku je toto najlepšia rada aj zoči-voči všetkým drogériovým a kozmetickým prípravkom. A keď sme si na úvod povedali to podstatné, môžeme prejsť k nadstavbe.

Patová situácia

Doteraz si pamätám sklamanie spred pár rokov. Kamarátka mi doniesla téglik s prazvláštnym prípravkom, o ktorom som nikdy predtým nepočula. Vraj suchý olej. Úžasne voňal, bol od slovenskej firmy, mal mimoriadne sympatické, prírodné zloženie. Doma som si ním natrela ruky a do dvadsiatich sekúnd mi sčerveneli.

Nikdy som podobne agresívnu reakciu nezažila. Vygúglila som si ešte raz výrobcu, prečítala si recenzie na jeho produkty. Všade samá chvála – od laikov i osobností z fachu. Na druhý deň som si olej aplikovala ešte raz. A definitívne sa zmierila s tým, že som zrejme precitlivená na niečo „také nevinné“, ako je jazmín.

Nešlo o posledné sklamanie: postupne som si overila, že takmer všetky typy pleťových olejov nerobia mojej pokožke najlepšie (presne opačne ako mojej mame) – nech sú akokoľvek bio a nech mi akokoľvek omamne voňajú.

Najlepšie sa mi osvedčili čisto syntetické krémy bez parfumu. Spočiatku som sa s tým ako aromamaniačka vyrovnávala ťažko, došlo však k nečakanému posunu: medzičasom mi začali voňať aj tie. (Ako čerstvý, ničím neochutený jogurt.)

Keď sa človek snaží zorientovať v rozmanitej ponuke kozmetiky, čoskoro narazí na zdroje, spochybňujúce množstvo z ich bežných (a schválených) zložiek. Niektoré vraj môžu znižovať plodnosť, zasahovať do endokrinného systému, iné zas majú karcinogénny efekt.

Preveriť si zložky jediného krému dá celkom zabrať. A výsledný dojem? Človek má skutočne chuť natrieť si na tvár akurát tak bambucké maslo či arganový olej. V prípade, ako som ja – a mnohí ďalší – však nastáva problém. Z dôvodov, ktoré som uviedla vyššie. Čo teda robiť?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 71% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-05-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kedy si mocní muži uvedomia, že luxusné hodinky s diamantmi sú prežitok? 02 - Modified: 2023-04-08 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Päť krokov k úspechu. Dizajnér popísal, ako si dokázal podmaniť svet biznisu 03 - Modified: 2022-12-31 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nenapodobiteľná tvorba Ivany Šátekovej: Obrana proti ťažkým časom a zrkadlo diania okolo nás
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-27 08:00:00 - Feat.: - Title: Influencerka vyrobila vlastnú verziu najstaršieho rúžu, ktorý ženy používali pred 5-tisíc rokmi. Takto mohol vyzerať 03 - Modified: 2024-04-24 12:14:55 - Feat.: - Title: Aj svaly tváre potrebujú posilku, po 40-tke je všetko ináč. Odborníčka prezradila, ako na to! 04 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra
menuLevel = 2, menuRoute = style/dizajn, menuAlias = dizajn, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 18:11