Pixabay
StoryEditor

Medvedí cesnak nie je len pre hipsterov. Tu sú tipy, čo s ním

04.04.2015, 00:02
Autor:
stlstl
Medvedí cesnak má práve sezónu. A využijete ho na sto spôsobov. Vyrobíte z neho víno, pesto, či tinktúru.

Medvedí cesnak sa vraj v prírode ocitol kvôli medveďom. Kŕmia sa ním krátko po prebudení zo zimného spánku, aby si prečistili žalúdok, črevá, krv a nabrali silu aj živiny. Prospieva však nielen chlpáčom, ale aj ľuďom. Je nabitý vitamínmi a navyše chutí.

Na medvedí cesnak sa vyberte vždy začiatkom jari. Zo zeme zvykne vykúkať už v marci, no rastie až do mája. Spoznáte ho podľa charakteristickej vône, ktorá vás prekvapí skôr, než užitočnú rastlinku vôbec zbadáte.

Medvedí cesnak sa takto prezradí, aby vás nielen prilákal, ale zároveň ochránil. Je totiž ľahko zameniteľný s listami jedovatej konvalinky voňavej. Tie však na rozdiel od cesnakových nevoňajú.

Chcete mať napriek tomu stopercentnú istotu? Odtrhnite list medvedieho cesnaku a požmoľte ho v prstoch. Ak zacítite cesnakovú arómu, trafili ste do čierneho. Pokojne ho potom ponúknite aj deťom, poskytnete im množstvo ochranných živín.

Pozor! Medvedí cesnak netrhajte, keď zakvitne. Vtedy už nemá takú liečivú silu. Nesušte ho a konzumujte vždy surový, do varených jedál ho pridávajte až po dovarení.

Prečo ho neobísť?

Medvedí cesnak je nabitý užitočnými látkami. Daruje vám vitamín C, alicín a iné látky s obsahom síry, tiež selén a vitamíny skupiny B, predovšetkým pyridoxín. To všetko z neho robí rastlinu s antibakteriálnym, antioxidačným, protirakovinovým účinkom.

Môžete sa mu poďakovať aj za posilnenie imunity a pokles vysokého krvného tlaku. Ak máte možnosť, užívajte ho pri infekčných ochoreniach, zápaloch dýchacích ciest a určite si ho naordinujte aj pri plesňových ochoreniach.

Je tiež známym bojovníkom proti akútnym, ale aj chronickým hnačkám a nevonia ani niektorým parazitom. Mávate problémy so žalúdkom? Naplánujte si prechádzku lesa, kde ho nájdete a zakrátko zabudnete, čo sú problémy s trávením.

Čo s ním?

Medvedí cesnak navyše detoxikuje pečeň, znižuje hladinu zlého cholesterolu, prečisťuje krv i obličky a pomáha pri bolestiach hlavy.

Medvedí cesnak nasekajte a použite do šalátov, nátierok či jedál z mäsa. Lahôdkou sa stane aj obyčajný chlieb s maslom a posekaným medvedím cesnakom. Vyskúšajte aj iné možnosti.

  • Pesto

Potrebujete zväzok medvedieho cesnaku, deci panenského olivového oleja, hrsť vlašských alebo lieskových orechov, morskú soľ a citrónovú šťavu.

Pokrájajte cesnakové listy, vložte do mixéra, prilejte olej a pridajte orechy so soľou. Všetko rozmixujte a nakoniec pesto ochuťte citrónovou šťavou. Uskladnite ho v malom poháriku v chladničke.

Po každom odobratí prilejte pár kvapiek oleja, aby ste zamedzili prístupu vzduchu a prípadnému znehodnoteniu. Pesto z medvedieho cesnaku vyčaruje delikatesu z rýb, cestovín, ale aj kuraciny.

  • Tinktúra

Pripravíte si ju z väčšieho množstva rastlín a bieleho alkoholu (domáceho alkoholu alebo vodky). Medvedí cesnak umyte, osušte a voľne vložte do väčšieho bieleho pohára. Po jeho naplnení na medvedí cesnak nalejte alkohol, fľašu uzatvorte, uložte na slnečné miesto a dva týždne lúhujte.

Potom zmes preceďte a tinktúru skladujte v chladničke. Užívajte dvakrát denne, desať až tridsať kvapiek niekoľko mesiacov. Zapíjajte čajom alebo čistou vodou. Tinktúra prečistí obličky a močové cesty, ale zároveň priaznivo vplýva na srdcové tepny.

Upravuje vysoký krvný tlak a celkovú cirkuláciu krvi v tele. Pamäť už nie je to, čo bývala? Aj ju oživia kvapky z medvedieho cesnaku.

  • Šťava z cesnaku medvedieho

Získate ju pomocou odšťavovača z čerstvých cesnakových listov. Získanú tekutinu uložte chladničky. Vláknina a listové farbivo po čase klesnú na dno nádoby a žltohnedá tekutina sa vyčistí.

Šťavu užívajte rovnako ako tinktúru. Pomáha pri rôznych parazitárnych a infekčných ochoreniach tráviaceho i dýchacieho systému, ale aj pri črevných kataroch.

  • Víno

Hrsť nadrobno nakrájaných listov cesnaku krátko povarte v štvrť litri bieleho vína. Po precedení oslaďte medom. Užíva sa po lyžičkách, počas celého dňa. Pomáha pri chronickom kašli a uľahčuje vykašliavanie hlienov z dýchacích ciest.

Článok bol uverejnený v magazíne Fit život.

01 - Modified: 2016-04-06 09:25:20 - Feat.: 0 - Title: Medvedí cesnak trikrát inak. Pripravte si ho podľa receptov šéfkuchárov
01 - Modified: 2024-04-29 05:39:16 - Feat.: - Title: Keď tabletky nezaberajú, horúčku môžete poraziť aj bez chemikálii. Zistite ako! 02 - Modified: 2024-05-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Chceš konečne navštíviť miesto, ktoré na teba nevyskakuje z každého instagramového profilu? Prinášame netradičné tipy 03 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 04 - Modified: 2024-04-05 12:19:23 - Feat.: - Title: Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi 05 - Modified: 2024-04-03 12:00:00 - Feat.: - Title: Tinktúra z medvedieho cesnaku by vám v lekárničke nemala chýbať. Prípravu zvládnete za pár minút
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
08. máj 2024 20:30