StoryEditor

Ryža, od ktorej ľahko vznikne závislosť

01.11.2013, 05:47
Tradičné indonézske jedlo nasi goreng je jednoduché a štipľavé. A zvládnete ho aj doma.

„Milujem pálivé jedlá ! Ale to nie je jediný dôvod , prečo si túto lahôdku v práci robím aspoň trikrát týždenne ," priznáva Jiří Štift, šéfkuchár reštaurácie Essensio v pražskom hoteli Mandarin Oriental, ktorý sa podelil o recept na tento pokrm. Nasi goreng je v Indonézii považované za národné jedlo, ale rovnako sa už dnes k nemu stavajú aj Holanďania, ktorých kolóniou Indonézia kedysi bola. Mnoho Indonézanov, Malajzijčanov a obyvateľov Singapuru je nasi goreng na raňajk , na obed i na večeru.

„Pochutnávajú si na ňom aj naši hostia, už dlho je to taký náš hotelový evergreen. Táto indonézska klasika je v podstate jedlo zo zvyšnej ryže a ďalších zvyškov, ktoré len rýchlo zamiešate na panvici. Pri správnych surovinách a troche zručnosti sa ale dá povýšiť na pokrm, od ktorého si ľahko vybudujete závislosť . Tak ako ja," hovorí o pokrme šéfkuchár Jiří Štift .
Podľa jednej legendy pokrm vznikol veľmi kuriózne: panovníci ríše Majapahit vraj raz ročne usporadúvali slávnosti pre svojich úradníkov. Jedlo bolo k dispozícii na dvoch obrovských stoloch, na jednom boli jedlá s ryžou, na druhom s rezancami. Pokrmy sa prinášali v misách a každý hosť si bral, na čo mal chuť. Keď slávnosť skončila, všetky zvyšky z mís sa zmiešali a vypražili v dvoch obrovských panviciach. V jednej jedlá ryžové, v druhej jedlá rezancové. Obsah potom ponúkli chudobným. Ryžovej zmesi sa začalo hovoriť nasi goreng, rezancovej bami goreng.

V Európe však pod názvom nasi goreng môžeme nájsť vskutku kadečo. Obyčajnú uvarenú a potom na oleji opraženú a ochutenú ryžu aj ryžu doplnenú mäsom alebo zeleninou. Najčastejšie však v tomto pokrme nechýba tamarind, čilli papričky, koriander a krevety. Niekedy sa ako príloha podávajú krevetové sucháre kerupuk. V lepších reštauráciách sa často pridávajú sádzané vajcia .

Nasi goreng (vyprážaná ryža) - 4 porcie

Suroviny:
200 g kuracích pŕs
1 lyžička tandoori masala
1 lyžica solamylu
kokosový olej na pokvapkaná a vyprážanie
2 lyžice sušených kreviet
1 strúčik cesnaku
nožička čerstvého zázvoru
1 jarná cibuľka
2 lyžice sambal badjak (indonézska karamelizovaná čilli pasta )
1 čilli paprička
500 g varenej jazmínovej ryže
2 lyžice ketjap manis (sladká indonézska sójová omáčka)
1 lyžica rybacej omáčky
zväzok koriandra
4 krevetové čipsy (kerupuk)
1 lyžica kokosového oleja

Postup:
Kuracie prsia nakrájajte na pásiky, ochuťte zmesou korenia tandoori masala, pokvapkajte olejom, posypte solamylom a osmažte v oleji dozlatista. Krevety namočte do vody a nechajte 15 minút máčať. Medzitým najemno nakrájajte cesnak, zázvor a jarnú cibuľku. Vo wok panvici na oleji orestujte nakrájaný cesnak a zázvor, pridajte namočené krevety, nasekanú jarnú cibuľku , sambal badjak, jemne nasekanú čilli papričku a všetko premiešajte s uvarenou jazmínovou ryžou. Dochuťte sójovou omáčkou ketjap manis a rybou omáčkou. Nakoniec pridajte nahrubo nasekaný koriander. Krevetové čipsy osmažte na oleji. Ryžovú zmes nasi goreng naservírujte do stredu taniera, ozdobte kuracím mäsom a krevetovými čipsami.
Tip: Pre hladošov môžete ešte pridať každému do taniera sádzané vajce alebo vaječnú omeletu.

Foto Alena Hrbková: Recept z knihy Muži sebe.

01 - Modified: 2005-08-18 08:52:09 - Feat.: 0 - Title: Fasela sklamal prístup Ruska
01 - Modified: 2024-04-30 10:49:14 - Feat.: - Title: Turistika v Tatrách môže byť aj o jedle. Na týchto horských chatách si vychutnáte najlepší kotlíkový guľáš či parenú buchtu za rozumnú cenu 02 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny 03 - Modified: 2024-03-31 07:16:45 - Feat.: - Title: Táto polievka je tak chutná, že si ju obľúbia aj deti. Jarná špenátová polievka 04 - Modified: 2024-03-28 11:20:07 - Feat.: - Title: Veľkonočné vajíčka z piškótového cesta: Dezert, s ktorým zabodujete na plnej čiare 05 - Modified: 2024-03-27 10:15:31 - Feat.: - Title: Aká by to bola Veľká noc bez tejto pochúťky? Spravte si dokonalú pečenú šunku
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
02. máj 2024 19:13