Čarokvet v Bernolákove FOTO: Dominika NoskovičováFOTO: Dominika Noskovičová
StoryEditor

Čarokvet v Bernolákove: Za zrodom spojenia kvetinárstva a kaviarne stoja nervózni muži

05.01.2024, 11:43
  • Káva a kvety. Spojenie, ktoré opantá vaše zmysly svojou chuťou, vôňou i vzhľadom.
  • Neďaleko Bratislavy, v dedinke Bernolákovo, otvoril svoje brány jedinečný koncept spájajúci kvetinárstvo s kaviarňou.
  • Nech sa páči, vstúpte spolu s nami do rozprávkového sveta kvetinárstva Čarokvet, v ktorom si môžete privoňať ku kvetom, ale aj posedieť pri káve a dobrom koláči.
  • Prečítajte si článok, ktorý priniesol portál Kávičkári.sk.

Keď vôňu kvetov strieda vôňa kávy, viete, že ste sa ocitli na správnom mieste, doslova ako v rozprávke. Kvetinárstvo Čarokvet ponúka nielen floristické služby, ale jeho súčasťou je aj malá kaviareň. 

Spojenie kvetinárstva a kaviarne

Hneď po príchode do areálu s parkoviskom vás upútajú mriežkované zelené okná. Za nimi sa nachádza vstupná časť, ktorá je sezónnou záležitosťou. V tento čas tu nájdete dekorácie, aranžmány, ozdoby, hrnčeky.

V galérii nahliadnite do interiéru Čarokvetu:

Pôdorys starého vidieckeho domu totiž predurčil rozdelenie priestoru na niekoľko menších zón, pričom každá má svoju funkciu, tému a svoje čaro. Hlavným priestorom je predajňa kvetov s čerstvými rezanými kvetmi, kde vám na želanie a na počkanie šikovné ruky floristov pripravia voňavú kyticu.

Ďalšou miestnosťou je práve malá kaviarnička, na ktorú sme boli obzvlášť zvedaví. Pult s kávovarom, vitrína s koláčmi a jeden stôl na posedenie. Nemusíte sa však báť, šálku kávy či čaju si môžete vypiť aj v ďalších priestoroch či na terase. Celá predajňa totiž slúži ako showroom s mnohými zákutiami vhodnými na sedenie.

Zadná časť prevádzky ponúka niekoľko stolov a pohodlné kreslá ako stvorené na chvíľku s kávou v ruke. Stačí si iba vybrať to pravé miesto, ktoré vás očarí na prvý pohľad. Presklené okná od podlahy až po strop sa zase postarajú o dávku slnečných lúčov.

Nový život starým veciam

Niektoré veci prichádzajú do cesty neplánovane. Rovnako to bolo aj v prípade tohto okúzľujúceho priestoru, ktorý tu vlastne ani nemal byť. Zhoda okolností, dobrý stav poctivej starej stavby a akýsi duch čias minulých predurčili dom na prestavbu a nové miesto kvetinárstva.

Majiteľka Linda Koberová totiž vlastní malé kvetinárstvo iba o pár ulíc ďalej, ktorému síce nechýbalo čaro, no chýbal mu priestor. A tak sa spolu s manželom rozhodli pustiť do kompletnej rekonštrukcie a kvetinárstvo sem presťahovať. No jeho otvoreniu predchádzala náročné dvojročná fáza búrania, rekonštrukcie a zariaďovania.

V priestore Čarokvetu dominujú drevo, tehla a jedinečné kusy nábytku: „Keď sme sa tu prechádzali, vedela som, že ako milovníčka starých vecí chcem toho čo najviac z pôvodného stavu zachovať. Staré okná, zárubne, špalety. Aj každý kus nábytku, ktorý sa tu nachádza, je repasovaný.“

Majitelia sa snažili čo najviac z domu zachovať, i keď sa tým pádom vydali na náročnejšiu a nákladnejšiu cestu rekonštrukciu. Nebolo vôbec ľahké zohnať staré kusy nábytku a zrepasovať ich. No zrekonštruované pôvodné drevené okná, trámy a starožitné kusy nábytku rozhodne stáli za tú tŕnistu cestu.

Za všetkým hľadaj

A ako vlastne vznikla myšlienka spojiť kvetinárstvo s kaviarňou? Vďačíme za to nervóznym mužom. Linda Koberová mala už dávnejšie v hlave myšlienku toho, že bude vo svojom kvetinárstve ponúkať aj kávu. „Dámy si prídu rady poobzerať tovar a chcú si v pokoji vybrať. Čo však s pánmi, ktorí na ne musia čakať?“

Riešením by mohla byť práve kaviareň, kde by si zatiaľ dali šálku kávy. Tento nápad však dostal reálnu podobu až teraz, a to vďaka novému priestoru, ktorý spĺňal kapacitné požiadavky. Na odporúčanie známych si majitelia vybrali dodávateľa kávy, ktorý im zastrešuje aj kompletný servis.

Voľba padla na kávu rakúskej výberovej pražiarne J. Hornig, ktorá je v gastronomickom svete obľúbená. Hľadali kvalitnú kávu, ktorá by odpovedala chuťovým preferenciám čo najväčšieho množstva zákazníkov. Koniec koncov, ako majiteľka Linda Koberová zdôraznila, z Čarokvetu neplánuje spraviť výberovú kaviareň či kaviareň so širokou ponukou kávových nápojov.

Ide o kaviarničku, v ktorej môžete nasať atmosféru kvetinárstva, posedieť si a vychutnať si pohodu. Okrem kávy si však môžete vychutnať aj kvalitné čaje značky Eilles či sladké zákusky. Dezerty a zákusky z dielne Lucette Patisserie sú zárukou chuťového pôžitku.

V ich portfóliu nájdete nielen francúzske dezerty, ale aj rôzne cheesecaky či klasické koláče ako medové či punčové rezy, avšak v modernom prevedení. Najbližie je na pláne dokončenie terasy a exteriéru, ktorý by mal tvoriť okrasnú záhradu.

01 - Modified: 2023-12-31 14:23:47 - Feat.: 1 - Title: Je za vysokou cenou snobizmus? Príbeh malých bubliniek skrýva veľké dobrodružstvá 02 - Modified: 2023-12-26 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Martin Valovič zo Šimák Zámok Pezinok: Od pomocného kuchára k šéfkuchárovi svetových hviezd 03 - Modified: 2023-12-19 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prestaňme diétovať, naučme sa jesť: "Zazimujte“ telo, zamerajte sa na polievky, nezakazujte si ani čokoládu
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 02 - Modified: 2024-04-13 06:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre hubárov: Rastú smrčky aj májovky, prvé sa práve objavili na Slovensku, hovorí mykologička 03 - Modified: 2024-04-03 07:41:46 - Feat.: - Title: Výzvy a cesty k úspechu 04 - Modified: 2024-04-02 14:12:00 - Feat.: - Title: Vzniká nová gastrozóna Bratislavy? Do novej top štvrte sa sťahujú známe reštaurácie 05 - Modified: 2024-03-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Útrapy veľkonočného baránka: Prečo ho vlastne pečieme?
menuLevel = 2, menuRoute = style/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:10