Archív HN
StoryEditor

Učiteľov deti nepočúvajú, čo poviem ja, je sväté, hovorieval so smiechom Majster N

29.08.2017, 12:21
Biely plášť a žabí sliz. Takto si pamätáme kráľa slovenských detí Majstra N. Jozefa Nodžáka.

Postavu svojrázneho fyzika oživoval v táboroch pre sociálne slabé deti, na verejných podujatiach a rôznych firemných akciách. Na televíznych obrazovkách ho už v posledných rokoch takmer ale nebolo vidieť. „Chodím len tam, kde viem, že sa budem cítiť dobre. Teší ma, keď vidím, ako sa ľudia zabávajú a smejú. Vtedy viem, že to, čo robím, dáva zmysel,“ hovorieval Jozef Nodžák.

„Keď hovorím deťom o svojom živote, počúvajú ma a snáď si z toho aj niečo zoberú. Učiteľov a rodičov možno nepočúvajú, ale čo povie Majster N, to je pre deti sväté,“ hovorieval so smiechom.

Besný optimista

Sám seba označoval za besný typ a optimistu. „Keď dostanem nejaké peniaze, použijem ich na cestu do detského tábora, kde vystupujem zadarmo. Nejaký mladý spevák, ktorý zaspieva jednu anglickú pesničku a ani nevie, o čom spieva, si za svoje vystúpenie vypýta obrovské sumy. Ja si sám platím ešte aj cesty,“ hovorieval a nezabudol pripomenúť, že "v televízii už nie sú žiadne programy pre deti a mládež. Na obrazovke nie je pre mladých nič duchaplné. V porovnaní s tým, čo sme robili, je to však zanedbateľné množstvo. Mali sme najbohatšiu večerníčkovú tvorbu, s ktorou sme vyhrali veľa súťaží. Jedným neuváženým rozhodnutím sa všetky kvalitné relácie skončili a teraz sme zistili, že deti ich potrebujú ako soľ. Z vystúpení viem, že sú zvedavé a rady riešia záhady a rôzne úlohy. To pri počítači či tablete nenájdu".

A aká bola jeho odpoveď jeho úspech medzi detskými divákmi? "Ľudia mi hovorili, že keby som takýto program robil v zahraničí, mohol som byť milionár. Nikde nebola relácia, v ktorej by v priamom prenose deti riešili záhady. Či dieťa povedalo nejakú hlúposť, potklo sa, kýchlo, to všetko išlo naživo, a preto to bolo prirodzené. Program v podstate tvorili deti, ja som ich len usmerňoval. Zároveň relácia bavila aj dospelých. Raz mi jeden vysokoškolský učiteľ napísal, aby som mu prezradil niektoré záhady. Študenti ho totiž bombardovali otázkami, na ktoré nevedel odpovedať. Milionárom som sa síce nestal, ale mám tisíce známych a kamarátov".

Jozef Nodžák stojí za detskými reláciami IQ, Detektív Karol a Crn Crn. Do tej najznámejšej, Objavy Majstra N, kde si pozýval slávnych hostí, ktorí mu pomáhali miešať chemikálie na pokusy. „Okrem rôznych spevákov a hercov mi robil pomocníka aj vtedajší prezident Rudolf Schuster. Jeho ochranka sa z toho išla zblázniť. Hovorili mi, že nemôžem v prezidentovej prítomnosti používať taký veľký nôž. Tak som sa ich spýtal, prečo by som nemohol. A dal som prezidentovi nakrájať banán,“ spomína Nodžák. Pripravovať každý týždeň reláciu si vyžadovalo nielen veľa úsilia, ale aj prostriedkov.

Za svoju prácu získal Nodžák niekoľko ocenení, medzi nimi aj sošku OTO, čo je ocenenie pre Osobnosť televíznej obrazovky. Návrat do televízie však už v tom období neplánoval.

„Vrátil by som sa len vtedy, ak by som mohol robiť to, čo ma zaujíma a teší. Ak by som tam mal len skákať a škriekať, nedal by som sa na to. Radšej budem žiť skromnejšie, ale s čistým svedomím, že robím to, čomu verím,“ dodal na záver.

Jozef Nodžák pochádza zo Slanice a narodil sa 19. marec v roku 1946. Takmer všetky generácie ho poznali ako herca, no najmä ako zabávača, na ktorého programoch vyrastala takmer celá generácia.

V 80. rokoch 20. storočia pôsobil ako šéfredaktor vysielania pre deti a mládež v bratislavskom štúdiu Česko-slovenskej televízie, okrem toho sa spolupodieľal na úspešnej výchovno-vzdelávacej detskej relácii Detektív Karol.

Medzi jeho tvorbu patrí:

  • IQ
  • Detektív Karol
  • Crn Crn
  • Objavy Majstra N

Majster N

Prelom v jeho kariére však predstavovali 90.te roky, keď sa stal známym pod pseudonymom Majster N. V detskej relácii Slovenskej televízie Crn-crn vystupoval ako detský zabávač. Hravou formou realizoval rôzne fyzikálne pokusy, každý si určite pamätá jeho povestné výroky "deti moje osprostené", "volali? nevolali" alebo jeho povestný "žabí sliz".

Neskôr uvádzal svoju samostatnú reláciu. Jozef Nodžák zomrel vo veku 71 rokov po ťažkej chorobe

01 - Modified: 2017-08-29 11:24:19 - Feat.: 0 - Title: Zomrel Jozef Nodžák, známy ako Majster N
01 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 02 - Modified: 2024-04-26 09:54:08 - Feat.: - Title: Granty z Únie a Nórska podporili kultúrne pamiatky sumou 23 miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 04 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 05 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 08:07