StoryEditor

Najotravnejšia žaba v celom vesmíre

20.07.2005, 00:00

Po prvýkrát za päťdesiat rokov klesol v Británii predaj čokolády. Dôvodom je, že tínedžeri čoraz viac z vreckového míňajú na mobilné telefóny. Spája sa s nimi mnoho nových zvykov, ako napríklad tzv. happy slapping, keď dáte niekomu facku a mobilom odfotíte jeho prekvapenú, zvyčajne idiotsky vyzerajúcu tvár. Za idiotskú mnohí považujú aj melódiu známu ako Crazy Frog (Bláznivá žaba), ktorou najprv televízie niekoľko mesiacov bombardovali divákov počas reklamných prestávok. Takmer v každej sa objavila sivomodrá žaba s helmou a ochrannými okuliarmi na hlave, ktorá jazdí na neviditeľnom mopede a vydáva pritom charakteristické "ringi dingi ding dididing" pripomínajúce zvuk motora.
Pôvodne telefónne zvonenie, ktoré v počte stiahnutia už dnes patrí medzi najpopulárnejšie na svete, sa ako pieseň Axel F nahratá na motívy Policajta z Beverly Hills celý mesiac držala na čele britskej hitparády, odkiaľ odstavila aj hviezdy ako Coldplay či U2 a aj po dvoch mesiacoch jej stále patria prvé priečky.
Žaba s podivuhodne vyobrazenými, v televízii scenzurovanými genitáliami sa stala stredobodom záujmu niekoľkých internetových diskusií. "Dobrý Bože, zastreľ ju!" prosí nebesia divák z Londýna. Nesúhlasí s ním Alica, ktorá si najprv myslela, že je to tá najhlúpejšia vec, akú kedy počula, ale dnes ju považuje za geniálnu. "Je to katastrofa, lebo som už tento rok zdemoloval dve diaľkové ovládania, keď som začul, že to zasa ide," sťažuje sa prchký Ricky. "Mám zvonenie Crazy Frog a veľmi rád pôjdem na nervy vám všetkým, nastavím si ho ešte hlasnejšie. Kedykoľvek som vo vlaku a zazvoní mi mobil, ľudia sa smejú. Je to naozaj skvelá vec!," tvrdí Andy. Televízna rada už dostala vyše dvoch stovák sťažností na vysielanú reklamu, mnohí sa obávajú, že veselo vrčiaca žaba ohrozuje ich duševné zdravie, z obrazoviek však stále nezmizla. K otravnosti reklamy sa pridáva priznanie televízne stanice Five, ktorá pripustila, že reklamy vysiela hlasnejšie než zvyšok programu. Aj vďaka tomu žaba na tomto programe kvákala ešte hlasnejšie než inde.
Bláznivá žaba nemá britské občianstvo, pretože pochádza zo Škandinávie, resp. z výfuku. Pripomína niektoré chirurgicky zlepšené filmové hviezdy, jej telo je totiž mladšie ako jej hlas. Ten vznikol ešte v roku 1997 vo Švédsku, keď si vtedy 17-ročný Daniel Malmedahl, sediaci pred počítačom, nahral vlastnú imitáciu zmiešaného zvuku, ktorý vydával upravený moped jeho kamaráta. Daniel sa s predvádzaním svojho zvuku dostal až do televízie a aj na internet. Jedna zo stránok napríklad ponúkala Test bláznovstva založený na tom, ako dlho dokážete počúvať tento zvuk bez toho, aby ste sa rozosmiali. Pred dvoma rokmi švédsky animátor Erik Wenquist nakreslil prvú podobu známej žaby a nazval ju Otravná vec, čím výstižne nazval skrytý potenciál tejto krátkej nahrávky. Vlani práva na jej šírenie ako mobilnej melódie kúpila spoločnosť Jamster a urobila z nej jednu z najkontroverznejších hlúpostí roka.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
06. máj 2024 15:52