StoryEditor

Ľudské vášne utopené v blate

16.05.2007, 00:00

Citlivá a krutá, skromná, no aj mamonárska, nežne volajúca po láske, napriek tomu nachádzajúca len pudové a podvedomé istoty. Inscenácia Aleny Lelkovej svojou nadčasovosťou poukázala na všeľudskú problematiku ľudských vzťahov a túžob na pozadí zemitej prostoty dedinského prostredia.
Zuzana Porubjaková v úlohe Hany Jurgovej je citlivé a vnímavé dedinské dievča. O svojej matke toho veľa nevie, len sa dopočula, že mala vzťah s miestnym barónom. Keby bola jeho dcérou, bola by princezná? Hana občas myšlienkami ulieta ku krásnej budúcnosti a predstavuje si svoj život v Taliansku, sťaby vysnívanej krajine. So svojím nastávajúcim sa tam chystá živená vidinou harmonického a blahobytného života. Realita je však iná a Gustáv, jej láska, ju vie tak akurát "zbiť alebo pretiahnuť". Paralelne s odkrývaním minulosti postupne precitá a uvedomuje si, že vývin jej života sa nápadne podobá osudu jej matky. Z Gustávovho brata Petra (Ľuboš Kostelný) sa v priebehu inscenácie stáva kamarát, dôverník, a ku koncu aj milenec. Vtedy už nemá Hana o Gustávovi žiadne ilúzie a otvorene zaznáva cit, ktorý k nemu cíti. Rozhodne sa mu pomstiť podobne, ako to urobila jej matka...
Jurgova Hana je vskutku zrelým režisérskym počinom, kde sa spája silný príbeh, slušné herecké výkony a svedomitá práca s detailom. Inscenácia tak vytvára kompaktný celok, ktorý dokáže zasiahnuť naliehavosťou vypovedaného a na druhej strane pohladí oko a sluch trefne zvolenými komunikačnými prostriedkami.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 04:37