StoryEditor

Akční hrdinovia v dôchodku sa vracajú

18.08.2006, 00:00
Sylvester Stallone, Bruce Willis, Kurt Russell... Každý z nich istý čas dominoval povinnej plagátovej výbave detských a adolescentných izieb. Po ich filmových bicepsoch pišťali srdcia oboch pohlaví. Každý z nich na chvíľu potlačil agresivitu. Dnes chcú všetci späť...

Nepochybne najväčšou tohtoročnou udalosťou pre fanúšikov akčného žánru bude decembrová premiéra filmu Rocky VI. Nie je to len bežné pokračovanie, akých sa do kín hrnú stovky. Udalosť má hneď dva významy. Po prvé, vráti na plátna kín samotného Sylvestra Stallona, ktorému sa v dôchodkovom veku zacnelo za jeho prvým "riadnym zamestnaním". Po druhé, vráti na plátna legendárnu postavu, boxera v žlto-čiernych trenírkach menom Rocky Balboa.

Rocky v rokoch
Historicky prvý diel príbehu o boxerovi -- Rocky z roku 1976, za ktorého Sly zinkasoval dnes už symbolických 23-tisíc dolárov, vyniesol svojho predstaviteľa na výslnie. Mal prekvapujúci divácky ohlas, rozprávkové tržby a -- nevídali -- masívny úspech u kritiky. Rocky získal Oscara za najlepší film, strih a réžiu. Stallonove honoráre za druhé, tretie, štvrté, piate pokračovanie sa vyšplhali na 15 miliónov dolárov za kus. Divácke nadšenie však postupne opadlo. Rocky V bol už ozajstný prepadák. Starnúci zápasník, ktorý má rodinné a finančné problémy, ledva prežil. Ale predsa...
V decembri sa vraj objaví naposledy. Sly, herec, režisér, scenárista aj producent v jednom, si údajne s prípravami nedal veľa námahy. Šesťdesiatnik Rocky vlastní reštauráciu, zomrela mu žena, syna nevída. Azda nik nepochybuje, že legenda svoj boj privedie do víťazného konca. Uvidíme, či sa filmom s rozpočtom 24 miliónov dolárov iba pripomenie skalnému publiku, alebo si získa aj nových divákov. Očakávajte prvé, dúfajte v druhé! Ak to nevyjde, skúsi to cez Ramba IV;, ktorého vzkriesi v máji budúceho roku.

Zvučné meno vo zvuku
Zašlú akčnú slávu chce oprášiť aj Bruce Willis, mierne zanedbaný, ale vždy sexy Posledný skaut a policajt John McClane z úspešných Smrtonosných pascí v jednom. Tohto leta mraští čelo do pôsobivých horizontálnych vrások v priemernom filme 16 blokov. Diváci však jeho podobu policajta -- alkoholika prijímajú vlažne a neveriaco. No herec ešte môže prekvapiť -- prípravy Smrtonosnej pasce 4 vrcholia. John McClane sa sústredí na zrážky s teroristickou organizáciou, ktoré predvedie v lete 2007.
Azda má Bruce "všemohúci" toľko súdnosti, aby -- ak bude Smrtonosná pasca náhodou ozajstnou pascou -- sklopil uši a prijal novú rolu. Ak by zanechal kariéru "nabijaka", mohol by venovať viac času dabovaniu mývalov a iných animovaných zvieratiek, ktoré si vyskúšal v snímke Za plotom. Tie úbytkom svalovej hmoty netrpia a počuť ho bude stále dosť.

Tarantinov spasiteľský komplex
Osobitnou kapitolou v knihe návratov sú herci, ktorí si vlastnú rehabilitáciu nevládzu zabezpečiť sami. Povedzme Kurt Russell, niekdajší Cash z Tango a Cash, už niekoľko rokov blúdi v kalných vodách. Aktuálne sa potáca na palube prevrátenej lode Poseidon v remaku filmu Dobrodružstvo Poseidona. Ako bývalý požiarnik síce predvedie pár hmatov pri záchrane spolucestujúcich, cítiť však, že časy, keď pred ním plamene dobrovoľne ustupovali, patria minulosti.
Russella plánuje vrátiť do hry cynicko-krvilačný režisér Quentin Tarantino. Pomohol už Johnovi Travoltovi, keď ho obsadil do Pulp Fiction, pomohol sebe, keď prišiel s Kill Billom, prečo by v tejto bohumilej činnosti nepokračoval? Pre Russella pripravil spolu s režisérom Robertom Rodriguezom hlavnú úlohu zabijaka v novinke Grind House. Bude to horor a bude to bolieť. Russell je šťastný muž. Má šancu vyhnúť sa osudu, aký postihol jeho kamarátov od akčného fachu -- Stevena Seagala či Chucka Norrisa. Seagal už roky nakrúca iba na video a Norris? Stále síce spáva "s vankúšom pod pištoľou", strieľa však už len v Teleshoppingu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
07. máj 2024 09:11