StoryEditor

Posledná párty roka

26.12.2006, 23:00
Silvestrovské oslavy. Slovenské mestá vítajú Nový rok na námestiach hudbou a tancom.

Oslavovať príchod nového roka možno rôznymi spôsobmi: v obývačke pred televízorom, dobrou lyžovačkou na horách či prúdmi šampanského v nejakom reštauračnom zariadení. Ak vás však omrzel stále rovnako nudný televízny program, sneh v blízkosti vašej chaty nenapadol a šampanské vám nechutí, môžete sa na Silvestra vybrať zabávať na námestia našich miest. Čo ponúkajú tento rok?
Bratislava na MTV
Na záver tohto roka sa do nášho hlavného mesta chystá vraj asi 15-tisíc zahraničných návštevníkov. Najväčší záujem osláviť u nás príchod roku 2007 prejavili slovinskí turisti. Milan Vajda, vedúci oddelenia komunikácie a marketingu bratislavského magistrátu, potvrdil, že hotely sú už teraz celkom vypredané. "Predpokladáme, že zahraniční návštevníci by mohli v Bratislave utratiť okolo milióna korún za ubytovanie, gastronómiu, kultúrne podujatia či dopravu," uvádza. Bratislava sa už od roku 1998 usiluje svojimi silvestrovskými oslavami priblížiť atmosfére ostatných európskych veľkomiest. Tento rok sa magistrát rozhodol prilákať cudzincov aj sériou tzv. programových upútaviek na Bratislavu, ktoré sa od 20. decembra vysielajú na najsledovanejších hudobných staniciach - MTV Europe a VH1. Reklama by sa mala objaviť v 12 krajinách.
Vitajte v Partyslave
Oslava Silvestra 2006 nesie v Bratislave podtitul "Vitajte v Partyslave!" Veľká "párty" sa bude už tradične odohrávať na troch miestach: Hlavné námestie ponúkne už od 19. hodiny niekoľkohodinový koncert hudobných skupín ako napríklad Vidiek, Gladiátor, Hex či Polemic, ktorých vystúpenia bude moderátorskými vstupmi predeľovať Juraj Mokrý. Na námestí bude nainštalovaná veľkoplošná obrazovka, ktorá bude sprostredkúvať okamihy zo silvestrovských osláv rôznych svetových miest. Koncerty na Hviezdoslavovom námestí sa budú od 18. hodiny niesť skôr v štýle world a ethno music. Po vystúpeniach Pre#223#burger Klezmer Band či Mango Molas sa o deviatej začne obrovská diskotéka, ktorá potrvá asi do druhej po polnoci.
Pocta Mariánovi Vargovi
Vyvrcholením bratislavských silvestrovských osláv bude opäť ohňostroj nad hladinou Dunaja, ktorému bude predchádzať pôsobivé odpočítavanie posledných sekúnd starého roka pomocou laserových lúčov. Svetelnú šou bude sprevádzať polhodinový živý koncert Mariána Vargu. "Vlastnú kompozíciu zahrá na veľkej aparatúre a bude to náš darček k jeho blížiacim sa 60. narodeninám," prezradil spoluorganizátor osláv Pavol Murín. Okrúhle jubileum oslávi Varga na budúci rok.
Oslavy mimo centra
Hoci najviac pozornosti aj finančných prostriedkov prúdi na Silvestra do Bratislavy, oslavuje sa aj vo väčšine ostatných slovenských miest. Síce nie nablýskanou veľkolepou šou, no neraz s viac rodinnou atmosférou. A to aj vďaka umelcom, ktorí z daných miest alebo regiónu pochádzajú. Na Divadelnom námestí mesta Martin sa od desiatej predvedú postupne Turčianske mažoretky, skupina Rocksor, ale aj známejší Desmod a Zdenka Predná. Do Nitry zavítajú napríklad U.K.N.D., Samo Tomeček so skupinou aj Paľo Hammel. V Banskej Bystrici stavili skôr na ľudovejšiu zábavu - Senzus a Jadranku. Hlavná ulica východoslovenskej metropoly Košice sa od desiatej premení na veľkú diskotéku, hostiť bude speváka Loba. Nový rok budú na námestiach vítať aj v Topoľčanoch, Leviciach, Nových zámkoch.
Silvester na divadelných doskách
Posledný deň v roku však pred bujarými oslavami môžete dať prednosť napríklad aj divadlu. Činohra, opera aj Slovenská filharmónia odohrajú 31. decembra či už silvestrovský koncert alebo niektorú zo svojich úspešných opier, muzikálov a inscenácií.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. máj 2024 05:59