StoryEditor

Všetci mieria do Cannes

16.05.2007, 00:00
Slávny filmový festival sa začína dnes. O Zlatú palmu bojuje aj Quentin Tarantino.

Dve tony homárov, 15-tisíc fliaš šampanského a 50 kilogramov kaviáru čaká tento rok na hostí jubilejného 60. ročníka filmového festivalu Cannes, ktorý patrí medzi najväčšie filmové podujatia roka. Hotely praskajú vo švíkoch, šou sa môže začať.
"Boh ochraňuj Cannes!"
O Zlatú palmu tento rok zabojuje 22 filmov a spolu s nimi aj režiséri, ktorí si víťazstvo stihli vychutnať už na niektorom z predchádzajúcich ročníkov - napríklad Quentin Tarantino (v roku 1994 vyhral s filmom Pulp fiction) či dvojnásobný držiteľ Zlatej palmy Emir Kusturica (v roku 1995 zvíťazil so snímkou Underground). V hlavnej súťaži však figuruje až 11 nováčikov. Medzi nimi aj David Fincher (Klub bitkárov) s trilerom Zodiac o love na sériového vraha, ktorý terorizoval oblasť San Francisco Bay na konci 60. rokov.
Do poroty zasadnú režiséri a herci z rôznych kútov sveta - osviežením bude účasť tureckého nositeľa Nobelovej ceny za literatúru, spisovateľa Orhana Pamuka. Predsedať porote bude britský režisér Stephen Frears (Kráľovná), ktorý na túto poctu zareagoval slovami: "Boh ochraňuj Cannes a kráľovnú!"
Delon po 15 rokoch
Festival otvorí dnes večer film My Blueberry Nights hongkonského režiséra Wonga Kar-waia, v ktorom hrá jednu z hlavných úloh americká speváčka Norah Jones. Po jej boku sa objavia herci Jude Law, Natalie Portman či Rachel Weisz, ktorí snímku prídu osobne podporiť. Do Cannes sa chystajú aj Brad Pitt, Catherine-Zeta Jonesová a George Clooney - mimo súťaže totiž čaká celosvetová premiéra už tretia časť filmu o partii podvodníkov Ocean´s Thirteen (Dannyho Trinástka) režiséra Stevena Soderbergha.
Po 15-ročnej prestávke sa ako čestný hosť do Cannes chystá Alain Delon, ktorý pritom kedysi prisahal, že do festivalového paláca už nikdy nevkročí.
Bez favorita
Festival, ktorý sa v Cannes koná už od roku 1946, sa tento rok chystá prejaviť poctu režisérovi Martinovi Scorsesemu, ktorý pred pár mesiacmi ovládol Oscara so svojím filmom Na druhej strane. Scorsese počas festivalu povedie aj výučbu o filmovej tvorbe pre študentov a nadšencov filmu. Počas záverečného ceremoniálu odovzdá ako prvý režisér v šesťdesiatročnej histórii hlavnú cenu za najlepší film. Hold vzdá filmový festival aj hercovi Henrymu Fondovi (1905 - 1982) za prítomnosti jeho dcéry Jane Fonda, ktorá kráča v otcových hereckých šľapajach.
Cannes zatiaľ tento rok nesprevádzajú žiadne škandály, ani jeden film nesprevádza taká pozornosť médií ako minulý rok Da Vinciho kód. Súťaž podľa odborníkov nemá ani jasného favorita. Napriek tomu budú až do 27. mája všetky filmové cesty smerovať do Cannes.

01 - Modified: 2003-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hlavné riziko vstupu 02 - Modified: 2003-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko kandiduje
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. máj 2024 02:43