StoryEditor

Hodža v Slovenskom komornom divadle

17.10.2005, 00:00
Hodža (grandseňor v halene). Táto inscenácia režiséra Viliama Hriadela hry Róberta Mankoveckého o najvýznamnejšom slovenskom politikovi prvej polovice 20. storočia, prvom slovenskom premiérovi československej vlády Milanovi Hodžovi, vznikla neobvyklým spôsobom.

Hodža (grandseňor v halene). Táto inscenácia režiséra Viliama Hriadela hry Róberta Mankoveckého o najvýznamnejšom slovenskom politikovi prvej polovice 20. storočia, prvom slovenskom premiérovi československej vlády Milanovi Hodžovi, vznikla neobvyklým spôsobom. Martinské Slovenské komorné divadlo pripravovalo svoj príspevok k Dňom Milana Hodžu v druhej polovici júna. Pôvodne to malo byť literárne pásmo - čítali by sa úryvky z Hodžových diel, spoluúčinkoval by Žilinský symfonický orchester. Dramaturgia divadla sa rozhodla využiť príležitosť na niečo trvácnejšie. Osoba Milana Hodžu za to stojí, navyše, ak je pre slovenský národ stále pomerne neznámy. Trocha v zhone tak vznikla inscenácia, ktorú prvýkrát uviedli 23. júna. Najvýznamnejším hosťom bol predseda vlády Mikuláš Dzurinda. Martinskí divadelníci to nenazvali premiérou, len slávnostným uvedením - dobre vedeli, že hru treba dramaturgicky a režijne dopracovať. Upravili sa aj drobné historické nepresnosti a odstránili rozporné prvky. Skutočnú premiéru mala hra v piatok.
Nebolo ľahké vytvoriť pre rozprávanie o Hodžovi dramatický rámec. Osou je interview amerického novinára (Michal Gazdík) s chorým Hodžom (František Výrostko) v americkom horskom stredisku Lake Placid. Tá vytvára Hodžovi priestor, aby mohol hovoriť o Slovensku, Turci a svojom rode. Rozhovor prerušujú niekoľkominútové epizódky. Z pozadia, ktoré tvorí jemne nasvietené divadelné hľadisko, všetko z prítmia sledujú anonymní pozorovatelia. Keď príde ich chvíľa, fragmentmi oblečenia - sutana, uniforma, frak - sa z nich stávajú aktéri zlomových chvíľ Hodžovho života. Vzhľadom na pôdorys by sa tento tvar dal nazvať dramatickým pásmom s divadelnými prvkami (scénografia, kostýmy).
Slovenské komorné divadlo má skúsenosti s uvádzaním hier o osobnostiach slovenských dejín - v 90. rokoch inscenovali hry o Jankovi Kráľovi a Ľudovítovi Štúrovi. Milan Hodža je ďalším v rade. Aj keď sa okolnosti vzniku hry istou mierou pod celkový výsledok podpísali - mohli sa viac vyzdvihnúť kontroverzné črty Hodžovej osobnosti a vybrať osudové rozhodovania v dejinných dramatických momentoch. Snaha Slovenského komorného divadla priblížiť Milan Hodžu oveľa viac divákom, ako len pár desiatkam hostí Hodžových dní, a to aj vo forme predstavení pre školy, stojí za uznanie.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 23:22