StoryEditor

Začína sa slávny festival v Cannes. Selfie na červenom koberci zakázali

13.05.2015, 19:39
Autor:
tasr, stltasr, stl

Francúzsky film o mladom delikventovi režisérky Emmanuelle Bercot otvorí dnes večer 68. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Cannes.



Hlavnú úlohu vyšetrujúcej sudkyne, ktorá sa pokúša dať mladému previnilcovi Maloneymu nádej do života, v ňom stvárnila legendárna francúzska herečka Catherine Deneuve.

 

Otvárací film La Tete Haute bude ale premietnutý mimo súťaže a neuchádza sa o žiadnu z cien. Je pozoruhodný tým, že prvýkrát za 28 rokov otvára  festival film režírovaný ženou. Festival v Cannes je pritom pravidelne obviňovaný z mužskej dominancie, poznamenala DPA.



V Cannes tento rok zakázali tzv. selfie fotografie na červenom koberci. Riaditeľ festivalu Thierry Fremaux sa vyjadril, že ide o "smiešny, groteskný zvyk", ktorý spôsobuje problémy s ohľadom na protokol. Na červenom koberci by podľa neho "nik nemal zdržiavať", aby sa festival mohol začať načas.  
 
Z 19 filmov, ktoré sa tento rok uchádzajú o hlavné ocenenie Zlatú palmu, je 11 európskych a z nich vyše polovice francúzskych či talianskych. Z východnej Európy sa do súťaže prebojoval jediný, a to maďarský film Saul Fia (Saulov syn), ktorý režíroval 38-ročný László Nemes. V hlavnej súťaži festivalu sú tiež tri filmy zo Severnej Ameriky a tri zastupujúce Áziu.

 

 


Okolo výberu filmov v súťaži o Zlatú palmu sa však vyrojili otázniky, už keď Pierre Lescure, ktorý po pätnástich rokoch vystriedal Gillesa Jacoba vo funkcii prezidenta festivalu, a umelecký riaditeľ Thierry Frémaux zverejnili program, píše pre idnes.cz Eva Zaoralová. Podľa niektorých kritikov sa v ňom odráža snaha narušiť zvyklosti, kedy základ tvorili novinky v Cannes už osvedčených borcov. Napríklad Arnaud Desplechin tú súťažil päťkrát, ale jeho Tri spomienky z mojej mladosti neboli vybrané, hoci sa o nich tvrdí, že sú výborné. "Viac filmov sa nám páčilo, ale nakoniec sme ich nevybrali," priznal Frémaux a voľbu obhajoval slovami, že ide o "sviežu zostavu diel, ktoré majú myšlienku, neboja sa riskovať a vypovedajú o stave filmu".

Súťažia teda režiséri Jacques Audiard (Dheepan), Nanni Moretti (Moja matka), Hou Hsiao Hsien (Vrah), Paolo Sorrentino (Mladosť), Matteo Garrone (Poviedka poviedok), Gus Van Sant (More stromov), Hirokazu Kore-eda (Naša sestrička ), Jia Zhang-ku (Hory môžu odísť), Maiwenn (Môj kráľ) a Todd Haynes (Carol). Vracajú sa tvorcovia objavení kedysi vo vedľajších súťažiach Cannes: Stéphan Brizé so Zákonom trhu, Valeria Donzella s historickým filmom Marguerite a Julien, Joachim Trier s dielom Hlučnejší než bomby, Denis Villeneuve s krimi Sicario, Michel Franco s dielom Chronic a Yorgos Lanthimos s Homárom. Pole doplní Justin Kürzel s Macbethom, Guillaume Nicloux s Valley of Love a jediná skutočná neznáma, prvotina Lászlóa Nemesa Syn Saula.

Mien z niekdajšieho socialistického teritória je opäť ako šafránu: do sekcie Un certain regard sa prepracovali len chorvátsky Zvizdan a rumunský Poklad, Česko zastupuje v študentskej sekcii Retriever.

Ako vôbec prvý slovenský film mieri pripravovaný celovečerný debut Vychladnutie / Out mladého režiséra Györgya Kristófa na podujatie  L’Atelier, ktoré sa koná v rámci prestížneho festivalu v Cannes. Odysea 50-ročného Ágostona po východnej Európe zaujala filmových kurátorov z Cannes natoľko, že ju zaradili medzi 15 najsľubnejších projektov roka z celého sveta. „L´Atelier patrí medzi najvýznamnejšie platformy pre filmy vo vývoji a vybraní filmári majú možnosť odprezentovať a zviditeľniť svoj projekt pred zahraničnými producentmi a distribútormi a získať tak prístup k medzinárodnej podpore na nakrúcanie snímky ako aj jej uvedeniu vo svete. Ide vôbec o prvý film z krajín bývalého Československa, ktorému sa za desaťročie fungovania tejto platformy podarilo dostať do výberu,“ povedal producent filmu Vychladnutie / Out Marek Urban z produkčnej spoločnosti Sentimentalfilm.  Film sa má začať nakrúcať v lete tohto roka a do kín by sa mal dostať v roku 2016.


#Photocall JURY #Cannes2015 pic.twitter.com/kcizDBcVVG



Deväťčlennú festivalovú porotu vedú tento rok laureáti Zlatej palmy, bratia Joel a Ethan Coenovci. Tvárou tohoročného festivalu je švédska herečka Ingrid Bergman. Na červenom koberci v Cannes sa objaví celý rad celebrít ako sú Michael Fassbender, Benicio Del Toro, Gabriel Byrne, Marion Cotillard, Colin Farrell, Cate Blanchett, Rachel Weisz, Jesse Eisenberg, Harvey Keitel, Josh Brolin a Emily Blunt, informovala dnes tlačová agentúra DPA. Slávnostné odovzdanie cien je naplánované na galavečer 24. mája.

01 - Modified: 2007-05-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EÚ chce víza zdarma -- za deň
01 - Modified: 2024-05-01 05:20:00 - Feat.: - Title: Úrady v Iráne si predvolali tvorcov filmu, ktorý sa má premietať v Cannes 02 - Modified: 2024-02-15 22:28:49 - Feat.: - Title: Festival Berlinale sa začal protestom proti pravicovému extrémizmu 03 - Modified: 2023-10-17 12:05:33 - Feat.: - Title: Filmový festival inakosť pozýva na aktuálny ročník. Tešiť sa môžeš na 50 filmov rozdelených do viacerých sekcií 04 - Modified: 2023-09-09 20:37:28 - Feat.: - Title: Poľská režisérka Hollandová získala v Benátkach Zvláštnu cenu poroty za film Hranica 05 - Modified: 2023-09-06 13:26:07 - Feat.: - Title: Ekotopfilm v znamení protipólov a originálov: Náš najstarší filmový festival štartuje o pár dní
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
04. máj 2024 07:41