StoryEditor

Čo týždeň dal

20.01.2003, 23:00

Televízne obžerstvo
Sviatok v našom živote znamená, že televízor sledujeme ešte viac než obyčajne. Minulý týždeň zverejnili dve televízie rebríčky najsledovanejších relácii z konca roka. V STV bol najsledovanejšou reláciou silvestrovský Uragán (takmer 45%), popri televíznych novinách to ďalej bol film Mäsiarova žena či veľkofilm Kleopatra, dobre sa darilo aj Drišľakovinám, sledovanosť silvestrovského programu dosiahla 18% (o dve percentá menej mal pán prezident so svojim novoročným prejavom). Na Markíze bodovalo novoročné vydanie relácie Aj múdry schybí, takže sa jej zrušenia asi tak skoro nedočkáme. Takmer 35% divákov sledovalo Dereš, z filmov sa opäť ako pri humoristických reláciách najviac darilo starým nápadom, najúspešnejší vo vianočnom týždni bol Sám doma 2, pred Silvestrom skoro 40% divákov zaujala tinedžerská komédia Prci, prci, prcičky, silvestrovský program na Markíze sledoval takmer dvojnásobný počet ako na STV. Percento divákov znechutených sviatočnou ponukou prieskumy neuvádzajú.

Rowlingovej žart
Autorka príbehov o Harrym Potterovi sa pred mesiacom sťažovala, že už jej dochádzajú nápady. Ich nedostatok zrejme nahrádza počtom slov, po 700-stranovom štvrtom diele dala minulý týždeň na známosť, že ďalšie pokračovanie (v Británii sa má objaviť sa presne o päť mesiacov), bude ešte o tretinu dlhšie. Autorke niektorí optimisti pripisujú schopnosť prilákať k čítaniu mladú generáciu, ktorá knihy príliš neobľubuje. Otáznym na tejto teórii je, či niekedy prehodia výhybku k lepšej literatúre alebo budú celý život iba čakať na ďalšie diely od unavenej a únavnej pani Rowlingovej. Tá im písaním tisícstránkových kníh možno pedagogicky odkazuje, že prišiel čas na zmenu. V opačnom prípade podľahla kultu vlastnej osobnosti, čo je tiež len ďalší dôvod presedlať a objaviť, že boli napísané tisícky lepších kníh.

Zachránený Febiofest
Slovenská časť Febiofestu známa ako "najväčšia filmová prehliadka českých filmov v zahraničí" je pre tento rok zachránená. Po vlaňajších skeptických úvahách, či sa vôbec na Slovensku bude konať, resp. či sa nebude konať iba v Bratislave, je dnes isté, že prehliadka prebehne od 10. februára v piatich bratislavských kinách, po jej skončení sa vybrané filmy predstavia aj v Nitre, Žiline, Martine, v Banskej Bystrici, Poprade, Prešove a v Košiciach. Prehliadka tak nepríde tak o svoj sympatický rozmer, keď sa drvivá väčšina podobných podujatí koná iba na území hlavného mesta a filmový život sa redukuje iba na pol milióna potencionálnych divákov z mesta, kde je aj tak najviac kinosál, filmových klubov a mnoho malých filmových prehliadok.

Smrť filozofa
Ak chcete zarábať málo a žiť dlho, staňte sa filozofom. Minulý týždeň odišiel vo veku 87 rokov jeden z najzaujímavejších českých filozofov súčasnosti Milan Machovec. Jedna z jeho posledných kníh niesla názov Filozofia tvárou v tvár zániku, Machovcov spôsob uvažovania a témy ju skôr vracali do širšieho povedomia, filozof má podľa neho najzložitejšie problémy vesmíru, dejín a intimity vykladať jednoducho, a nie nejakou učenou hatmatilkou. "Ak Boh dá, budúci pápež sa prestane pliesť do gynekológie a iných vecí, ktorým nerozumie," glosoval situáciu v katolíckej cirkvi. Machovec sa venoval kríze spoločnosti vedenej mužmi, ekológii aj feminizmu. Znalec Masarykovho života a diela sa netajil tým, že by na čele krajiny rád videl ženu. Zomrel v deň prvej voľby nového českého prezidenta, medzi kandidátmi sa žiadna žena zatiaľ neobjavila.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
14. máj 2024 01:18