Archív Ivany Šátekovej
StoryEditor

Dve Slovenky napísali knihu pre všetkých, ktorí nemajú radi poéziu. A romantiku

21.05.2016, 00:00

Cítite sa občas ako hybrid medzi ženou a mužom? Éterickou čitateľkou Vogue a svalnatou domácou majsterkou, čo si jedným ťahom poradí s upchatým odtokom, vypálenou žiarovkou aj so zavzdušneným radiátorom? Rozmaznanou bábikou a novodobou otrokyňou? Voľnomyšlienkarkou s prudkými predstavami o jedinom správnom chode tohto sveta (ktoré sú prirodzene v hlbokom rozpore s jeho aktuálnou podobou) a iritujúcou kópiou vlastnej matky?

V tom prípade sa okrem toho kúpeľňového čoskoro budete môcť pozerať ešte do jedného zrkadla – na stránky knihy Básničky pre domáce paničky. Zbierka obsahuje šesťdesiatdva poém, pri čítaní ktorých rozhodne nebudete mať pocit, akoby ste zápasili s Hviezdoslavovými Letorostmi. Nazvané sú podľa ženských mien. A navyše aj v poradí, v akom ich nájdete v kalendári. Autorka to skrátka brala pekne skraja.

Barbie so skrutkovačom
Za knihou, rovnako sršiacou poetickým rýmovaním ako ostrým vtipom a ironickými ilustráciami, stojí vydarená dvojica domácich paničiek. Mirka Ábelová a Ivana Šáteková spojili sily a ukazujú nám skutočnú ženu v domácnosti na sútoku Váhu a Dunaja, roku Pána 2016 a tak, ako ju politické, ekonomické a spoločenské okolnosti stvorili. Zabudnite na umelohmotne sa usmievajúcu podtatranskú verziu Marthy Stewart. Mirkine a Ivanine paničky sú jemné a ženské ako baletky, no pritom sa s tým veľmi „neondia“ a bez ostychu „berú do rúk príklepové vŕtačky“, „brýle od Prady menia za žlté plastové z Hornbachu“, „namiesto koksu šňupú prach z Porobetónu“, pri vešaní bielizne si uvedomujú „neznesiteľnú ľahkosť prania“ a keď ich „prepadne pocit stereotypu“, na protest nejdú „nakupovať do Lidla, ale do Kauflandu“. Našli ste sa? Trafená húska zagágala? Vitajte v klube.

Všetky sme si rovné
A nie že sa za svoju príslušnosť budete hanbiť. Výpovede samotných autoriek naznačujú, že nie ste jej jedinými obyvateľkami. „Doma ma nájdete veľmi často. Milujem motať sa po našom podkrovnom byte. Umývať riad, triediť ponožky, variť, vysávať, pozerať z okna. Nie vždy to všetko s priateľom stíhame. Hlavne to upratovanie. Ale keď máme čas, tak to mám veľmi rada. Doma je super,“ prezrádza majsterka veršov. O nič horšie (alebo lepšie?) na tom nie je ani ilustrátorka. „Cez deň som domáca panička a keď dieťa o ôsmej zaspí, tak sa mením na tvorivú paničku. Skĺbiť dve takéto veci nie je ľahké a občas padám od únavy na nos. A tak si musím niekedy povedať, že svet sa nezrúti, ak povysávam až na ďalší deň. A mám ešte jeden bonusový deň v týždni, keď sa stará o dieťa priateľ a ja som zavretá do noci v ateliéri. Vtedy vzniklo aj najviac ilustrácií do tejto knižky.“ Tak vidíte. Nie ste v tom samy. A od 23. mája to budete mať aj čierne na bielom.

01 - Modified: 2024-04-11 22:13:29 - Feat.: - Title: Poslední mohykáni tradičného remesla. Keď nemáte koho učiť, nikoho ani nenaučíte (+ FOTOGALÉRIA) 02 - Modified: 2024-03-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Zabudnuté dedičstvo v hororovom románe. V knihe z českého bazáru sa skrývalo viac ako päťtisíc eur 03 - Modified: 2024-03-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Veľký knižný prieskum ukázal, ako čítame, či na knihách šetríme alebo pri nich myslíme na udržateľnosť 04 - Modified: 2024-02-28 15:00:00 - Feat.: - Title: Najvášnivejší čitatelia horoskopu: Tieto znamenia zverokruhu milujú čítanie kníh 05 - Modified: 2024-02-22 15:00:00 - Feat.: - Title: Od Platóna cez Dostojevského až po Kinga. Rusko zakazuje stovky diel kvôli údajnej LGBTI+ propagande
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 08:51