Španielsky módny návrhár Paco Rabanne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zomrel uznávaný španielsky módny návrhár Paco Rabanne. Vytvoril prvé šaty z kovu

03.02.2023, 17:14
Autor:
ČTKČTK

Pôvodnou profesiou architekt mal povesť muža, ktorý urobí kus módneho odevu zo všetkého, čo mu príde pod ruku.

Vo veku 88 rokov zomrel Paco Rabanne, uznávaný módny návrhár španielskeho pôvodu, ktorý sa v šesťdesiatych rokoch 20. storočia preslávil predovšetkým svojimi metalickými a futuristickými modelmi. O jeho úmrtí dnes informovala agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu katalánskej skupiny Puig, ktorá vlastní značku nesúcu jeho meno.

Rabanne, vlastným menom Francisco Rabaneda y Cuervo, zomrel vo francúzskom Bretónsku v dedine Portsall, kde dlhodobo žil.

Pôvodnou profesiou architekt mal povesť muža, ktorý urobí kus módneho odevu zo všetkého, čo mu príde pod ruku. Okrem plastov a kovov navrhol šaty napríklad z papiera, zrkadiel, kovových krúžkov, ale napríklad aj z čokolády. Vo svete módy bol považovaný za futuristu a vizionára.

Ako prvý nechal svoje kolekcie predvádzať v rytme hudby a bol aj prvým, kto na prehliadkové móla priviedol modelky čiernej pleti.

Rabanne sa vďaka svojej matke, ktorá pracovala pre návrhára Cristóbala Balenciagu, od útleho veku ponoril do sveta módy. Rodený Bask sa už v detstve presťahoval do Francúzska, najprv do Bretónska a neskôr do Paríža, kde si potom počas štúdií privyrábal navrhovaním šperkov a doplnkov pre významné módne domy, ako je Dior, Givenchy a Balenciaga.

V roku 1966 si Rabanne otvoril vlastný módny salón a postupne sa vypracoval do úzkej skupiny najprestížnejších návrhárov tzv. haute couture (vysoké krajčírstvo). Sám uvádzal, že pri navrhovaní šiat uplatňoval "architektonický" a moderný prístup.

Neskôr prešiel na modelovú konfekciu a výrobu luxusných doplnkov a parfumov. Aby mohol v roku 1969 uviesť na trh svoj parfum, spojil návrhár v roku 1968 svoje sily so španielskou skupinou Puig, ktorej neskôr v roku 1986 svoj módny dom predal. V roku 2006 predstavil svoju prvú cukrársku kreáciu.

Francúzsky denník Le Monde o Rabanneovi napísal, že jeho odvážny výber materiálov, priekopnícka vízia a tvorivá sloboda ovplyvnili celú generáciu módnych návrhárov. Jeho skutočnou vášňou podľa denníka bolo veštenie. Rabanne strávil posledné roky svojho života v Bretónsku.

"Viem, že v histórii módy budem mať vždy svoje miesto. Je to nutné z jedného dôvodu - som vo všetkých slovníkoch, pretože som do sveta módy zaviedol nové materiály. Vytvoriť prvé šaty z kovu, papiera, lisovaného plastu - to je môj odkaz, povedal v roku 2002 denníku The New York Times.

01 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 02 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 03 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 04 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo 05 - Modified: 2024-03-24 12:11:11 - Feat.: - Title: Hodinky nie sú len praktickým, ale aj estetickým doplnkom: Naučte sa ich ladiť aj so zvyškom outfitu
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 15:44