StoryEditor

Zadržte dych. Čaká vás raj

26.02.2014, 23:00
V prečo nie?! sme navštívili ostrov, kde vstupenkou do múzea je potápačský výstroj.

Isla Mujeres... alebo, ak chcete, po našom Ostrov žien. Už len to meno dokáže malý zázrak – z mnohých možností, ktoré ponúka more v Mexiku, som sa vybral práve sem. Na maličký ostrovček v Karibiku, ktorý ponúka raj na suchu aj pod hladinou. A moja intuícia cestovateľa mi dopredu našepkávala, že práve s týmto miestom sa budem najťažšie lúčiť.

Po výstupe z kompy ma nestihol oviať ešte ani morský vánok, a už sa mi prihovárali miestni ľudia. „Život je tu nádherný a pokojný. Nemenil by som to za nič na svete. A nemáme tu žiadnu kriminalitu. Môžete sa tu prechádzať hocikade v ktorúkoľvek hodinu,“ chváli sa taxikár Antonio Rivas. Práve to posledné sme od domorodcov počuli najčastejšie. 
V krajine, kde v niektorých jej kútoch zúri drogová vojna, je toto doslova zázračné aktívum. Nepátral som po príčinách, v duchu mi napadlo, že to bude asi rozmermi ostrova, pretože úprimne, aj by ste niečo vyviedli, ani nemáte kam poriadne utiecť. 


A ako to na takýchto miestach býva, každý pozná každého. Doslova. „Ostrov je veľmi malý, na dĺžku má len sedem kilometrov,“ dodáva šibalsky Antonio. Práve vidiecky charakter bolo to, čím sa mi ostrov definitívne dostal pod kožu. Napríklad hroby tu rozpínajú detské domčeky, pomaľované širokým spektrom veselých svetlých farieb. Že by tu posledná rozlúčka bola s o čosi menšou dávkou smútku? 

Vstupenka do múzea? Ponor
Centrum mestečka tvorí pár krížnych uličiek. Znova mi prichádza na um slovo Karibik. Oslovuje ma ďalší obyvateľ a biznismen v jednom – Al Echeberria, ktorý za najväčšiu atrakciu označuje koralové útesy a pláže. „Ponárať sa môžete do dvoch metrov, scenérie sú úžasné,“ tvrdí. Nie divu, že zájazdy na šnorchlovacie výpravy predáva výborne. A zážitok určite stojí za to. Obzvlášť výnimočné sú lokality El Farito a Isla Tiburón. Pri Tiburóne sa sprvoti asi každému zježia vlasy, v preklade totiž tento názov znamená žralok. Al však upokojuje, že žraloky tu nájdete len v lete. Najlepší mesiac na návštevu je práve koniec alebo začiatok roka. Nie len že u nás vládnu mrazy, ale tu ustanú všetky hurikány. Asi šestnásťročný mladík svoje obchodnícke remeslo ovláda dokonale. Vie presvedčiť nevtieravým spôsobom. 
A v ponuke je ešte jeden bonus – múzeum Musa. Sochár Jason de Caires Taylor položil 400 svojich sôch práve pod vodnú hladinu a vstupenkou je potápačské „náradie“. Ide o štyristo postáv v ľudskej veľkosti. A okrem toho ľudského umenia pridáva svoje aj príroda – popri sochách neustále plávajú rôzne druhy tropických rýb. Farebná pestrosť je ohurujúca.   


Na skok do „Ibizy“ 
Argentínčanka Agostina Montilla žije na ostrove už tri roky. Hovorí, že ju sem zlákalo ticho a pláže. „Tie sú krajšie ako v Cancúne, piesok je azda najbelší v celom Karibiku,“ hovorí. Môže porovnávať, na pevnine pracovala 20 mesiacov. Ak ju však ticho predsa len na chvíľu omrzí, do Cancúnu je to kompou z ostrova len 20 minút. Práve tento kontrast a možnosť rýchlej zmeny v prípade náhlej nálady vymeniť Ibizu Severnej Ameriky s desiatkami diskoték a hotelových mrakodrapov za malý kus fascinujúcej prírody je ďalším obrovským plusom ostrova. Odzrkadľuje sa to i v cenách. Kým v Cancúne lacnejšie ubytovanie zoženiete aj pod 30 dolárov, na ostrovčeku sa pod stovku nikde nejde. 

Euro? nepoznám
Kontrastný je tiež pomer veľkosti ostrova k množstvu atrakcií. Je tu najväčšie delfinárium mexického Karibiku, korytnačia farma, dobrodružný park, pravá pirátska hacienda. Mňa zaujalo obetné miesto mayskej bohyne Ixschel. Nájdete ho vo veľkom parku, kde sa platí vstupné... a ja som si, samozrejme, zabudol pesos. Sympatická seňora však ponúka možnosť zaplatiť v dolároch, no v peňažne nájdem len päť eur. „Eurá som nikdy v živote nevidela,“ hovorí prekvapene a obzerá si bankovku. Pýta sa nás na kurz. A ešte nám aj z bankovky vydá. Takýto prejav dôvery je pre ostrovanov typický. Aj preto sa na tomto mieste budete cítiť už o pár dní ako doma. 
Park prekvapivo ponúka okrem starodávnej mayskej modernej sochy i európskych autorov a, ako bonus, opäť nádhernú prírodu. Práve na tomto mieste je najvýchodnejší bod Mexika. Tu v celej krajine ako prví uvidíte slnko. A tu vidieť aj rozdiel medzi východným a západným brehom ostrova. Ak vás na chvíľu omrzia gýčovité karibské pláže, druhá strana je plná skál a veľkých vĺn. Apropo, cesta od jedného brehu k druhému pritom trvá pešo len 15 minút. 

Kokosový orech, prosím
Ozaj, a ku gastronómii – kto miluje ryby, bude mať jediný problém – vyberať si. A nápoj? Medzi karibskými kokteilmi a rumami mám jednoznačného víťaza – čerstvý kokosový orech. Stojí jedno peso, čo je menej ako euro. Do dierky stačí vložiť slamku a ťahať. Výborná je aj dužina, ktorú vám po vypití tekutiny z orecha rozrežú. Škoda len, že orechy sa do plnej batožiny nezmestia. Na druhej strane, kto by doma vedel doň bez tréningu vyvŕtať dierku?!  

Recept šéf kuchára Sebastiana Birardu špeciálne pre prečo nie?! 
Pesca de al Ajillo

Šéf kuchár hotela Maria's Kan Kin na ostrove Isla Mujeres Sebastian Birarda
„Je to úplne typické mexické, hosťom túto rybu ponúkam ako prvú. Zároveň sa dá urobiť aj zo surovín v Európe.“

Ingrediencie: 
230 gramov bielej ryby typu filé 
Na cesnakovú omáčku: 
4 strúčiky cesnaku 
čili guajillo alebo maďarská červená štipľavá paprika 
0,6 dl bieleho vína 
0,2 g čierneho korenia 
0,3 g soli
Zemiaková príloha:
120 g zemiakov
30 g zelenej cibule
0,2 g soli
0,1 cl olivového oleja 

Postup:
Omáčka: Rozmiešame olivový olej, pridáme čili a roztlačený cesnak. Dozlata pražíme asi 13 sekúnd. Pridáme biele víno a necháme odstáť jednu minútu. Pridáme papriku a soľ.  
Príloha: Varíme zemiaky, kým nezmäknú. Pridáme zelenú cibuľu poliatu trochou olivového oleja, čierne korenie. Rozdrvíme na kašu.  
Ryba: Osolenú a okorenenú rybu opekáme na troche olivového oleja dve až tri minúty z každej strany. Polejeme omáčkou a pridáme zemiakovú prílohu. Kašu umiestnime do stredu taniera, na to položíme rybu a polejeme omáčkou. K jedlu sa hodí biely sauvignon.  


Slovníček
Ak náhodou hovoríte po španielsky, v Mexiku treba poznať tieto výrazy. Nepoužívajú sa v žiadnej inej krajine, tu ich, naopak, počuť v každej vete. 
Que padre! - aké vynikajúce, úžasné 
Padre – úžasné, perfektné 
Ándale! – poďme, ideme; fíha; konečne, je to tu
Qué bien! Tento výraz sa síce používa aj v iných krajinách, na Isla Mujeres však pravdepodobne s najväčšiu frekvenciou. Nech rozprávate o čomkoľvek, vždy môžete odpovedať alebo počuť qué bien!. Ako dobre.  
 

Top atrakcie 
Koralové útesy El Farito a Tiburon 
Cruz de la Bahía – podmorská kaplnka 
Chrám mayskej bohyne Ixchel 
Hacienda Mundaca – Múzeum piráta Fermína Mundacu 
Delfinárium Discovery
Podmorské múzeum sôch Musa
Korytnačia farma Granga 
Tematický park Garrafón

Top pláže 
Playa Norte – Najväčšia pláž. Podľa miestnych s najbelším pieskom v Karibiku. Overiť nevieme, ale belší sme ešte nevideli. 
Playa Cocos – netreba prekladať. Ak máte chuť na kokosové orechy alebo ostrejšie drinky na pláži, toto je správne miesto. 
Playa Media Luna – na východnej divšej strane s pekným výhľadom smerom na Kubu.

01 - Modified: 2006-02-01 19:57:25 - Feat.: 0 - Title: Úrad v ohrození, vláda sa zjednotila
01 - Modified: 2024-04-25 09:44:33 - Feat.: - Title: Experimenty a hromadné úmrtia zvierat. Tajomný britský ostrov smrti bol 50 rokov kvôli kontaminácii uzavretý 02 - Modified: 2024-03-29 09:00:00 - Feat.: - Title: V Grécku sa nachádza skryté mesto. Ponúka bohatú históriu, stáva sa populárnym aj u turistov 03 - Modified: 2024-03-29 10:03:33 - Feat.: - Title: Ostrov ovládajú tisíce makakov z laboratória. Ako to vyzerá na ostrove, kde je ľuďom vstup zakázaný? 04 - Modified: 2024-03-25 11:06:48 - Feat.: - Title: Umelých ostrovov je stále viac. Mohli by pomôcť obetiam klimatických zmien, no stále sú výsadou bohatých 05 - Modified: 2024-03-18 07:00:00 - Feat.: - Title: Toto je najviac preľudnené miesto na svete. Na preplnenom ostrove nemajú žiadne autá ani toalety
menuLevel = 2, menuRoute = style/preco-nie, menuAlias = preco-nie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 19:27