StoryEditor

Bude dostatok hier?

20.06.2006, 00:00

Veľkí prevádzkovatelia mobilných sietí, Nokia, Vodafone a ďalší sa na tohtoročnom CeBITe mohli poučiť od východoázijských vystavovateľov, že hry pomáhajú predávať moderné telefóny a služby. Čína, Japonsko a Južná Kórea majú vybudované prosperujúce združenia návrhárov, vytvárajúce hry v národných jazykoch. Čo na to Európa, dokáže súčasná infraštruktúra producentov a návrhárov hier zásobovať prevádzkovateľov mobilných sietí a používateľov dostatočnou ponukou hier?
Analytická spoločnosť Multimedia Research Consultancy pozná odpoveď na túto otázku na základe zostavenej podrobnej globálnej celosvetovej databázy aktívnych návrhárov hier, producentov a združovateľov obsahu. Sú v nej obsiahnuté jednotlivé platformy, vrátane všetkých druhov mobilných koncových zariadení (inteligentné telefóny, herné konzoly, PC/Mac, ručné zariadenia, PDA, mobilné zariadenia a zariadenia s priamym prístupom a pod.). Ich počet v marci 2006 dosiahol 5 400. Tento počet neobsahuje návrhárov softvéru pre hazardné hry a lotérie.
Významná položka trhu
Podniky zaoberajúce sa vývojom hier pre mobilné siete už predstavujú významnú položku trhu. V polovici januára 2006 ich bolo 1 211, tento mesiac sa očakáva, že ich počet dosiahne 1 500. Práve v tomto období je to dobrá správa pre európsky sektor mobilných sietí. Tvorivý a hospodársky dynamický priemysel softvéru hier rapídne vzrástol. Mnoho vedúcich globálnych mobilných podnikov v Európe má naakumulované výrazné rozvojové prostriedky.
Prakticky každá krajina v Európe má svojich návrhárov a producentov. V januári 2006 bolo v Európe a bývalom východnom bloku známych najmenej 434 návrhárov a producentov mobilných hier. Z uvedeného počtu sa 328 (76 %) nachádza v západnej Európe, 106 pracuje vo východnom bloku, vrátane Ruska, Ukrajiny a Bieloruska.
Rovnako ako pre produkciu iných hier sa Veľká Británia stala najväčším špecifickým tvorivým územím, môže sa pochváliť 120 aktívnymi podnikmi produkujúcimi hry pre mobilné siete. Na druhom mieste je Nemecko so 46 podnikmi, tesne nasleduje Francúzsko so 43 podnikmi a Rusko 32 s podnikmi. V súčasnosti sa po Veľkej Británii v Škandinávii nachádza druhá najväčšia koncentrácia návrhárov a producentov. Aktívne sa v tomto regióne zaoberá vývojom hier pre mobilné siete približne 56 podnikov.
Budúcnosť
Budúcnosť rozvoja európskeho trhu mobilných sietí vyzerá priaznivo. Na jednej strane spektra sa pravidelne objavujú nové podniky čisto zamerané len na návrh hier. Na druhej strane si návrhári tradičných konzol, PC a hier pre ručné zariadenia vo zvýšenej miere pridávajú do svojho portfólia hry pre mobilné siete. Práve tretina všetkých návrhárov hier má už vstup do mobilného priestoru za sebou, je však takmer isté, že za tri roky to urobí aj väčšina existujúcich podnikov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
30. apríl 2024 11:56