StoryEditor

Skončil sa príbeh, ktorý sa dotkol miliardy ľudí. Nokia padla

26.04.2014, 12:01
Fínska firma bola najväčším výrobcom mobilných telefónov na svete. Teraz končí a prechádza pod Microsoft.

Od roku 1998 do roku 2012 bola fínska firma Nokia najväčším výrobcom mobilných telefónov na svete, dlho kraľovala aj rebríčkom predajov smartfónov. V piatok 25. apríla táto značka však oficiálne skončila. Naďalej pokračujú telefóny Nokia už iba pod hlavičkou firmy Microsoft.

Dlho bola značka Nokia synonymom pre nástup atraktívnych, dobre ovládateľných mobilných telefónov. Nástup inteligentných telefónov v prvom desaťročí nového tisícročia ale stál fínskeho výrobcu jeho svetové prvenstvo, pritom v predchádzajúcich rokoch bola firma najväčším výrobcom smartfónov na svete.

Firma musela v roku 2011 po celom svete prepustiť tisíce zamestnancov a prepúšťanie pokračovalo aj v rokoch 2012 a 2013. To už ale pod novým vedením - v roku 2011 začala úzka spolupráca medzi Microsoftom a Nokiou, ktorá vyvrcholila v septembri 2013, kedy Microsoft odkúpil mobilnú divíziu firmy Nokia a príslušné patenty za viac ako päť miliárd eur.

 


25. apríla potom prebehlo definitívne premenovanie mobilnej divízie Nokia Oy na Microsoft Mobile Oy (Oy je fínska skratka pre firmu, Microsoft pokračuje vo Fínsku). "Vítame dnes do našej rodiny zariadení a služieb značku Nokia," povedal CEO Microsoftu, Satya Nadella. "Ich schopnosti a aktíva prispejú k našej ďalšej transformácii. Spolu s našimi rodičmi sa budeme aj naďalej sústreďovať na rapídne inovácie vo svete, ktore sa točia okolo cloudu a mobilov." Značky Lumia a Asha zostanú zachované, ale budú sa naďalej predávať pod logom Microsoftu.

Koniec celej jednej éry
"Príbeh Nokie, to je príbeh miliardy ľudí, ktorých sa táto mobilná značka dotkla," spomína vo svojom článku John Kneeland, jeden zo zamestnancov. "Ich životy boli často transformované, prepojené k ostatným. Kedykoľvek, kdekoľvek, prvýkrát v histórii."

"Je to príbeh malej severskej krajiny, ktorá sa vďaka tomu stala svetovou veľmocou. Malej spoločnosti, ktorá dosiahla to , o čom jej tí najlepší poradcovia hovorili, že je nemožné."

Kneeland sa utešuje aspoň tým, že mobilná značka Nokia možno končí, ale ich telefóny žijú ďalej. Naráža tak na príslovečnú nezničiteľnosť modelu Nokia 3310, ktorý prišiel na trh pred štrnástimi rokmi. Po svete sa tohto telefónu predalo cez 126 miliónov a radí sa tak medzi desať najpredávanejších telefónov na svete. Mimochodom, v tomto rebríčku drží Nokia deväť z desiatich prvých miest.
 


Pracovníci odstránili logo Nokie a nainštalovali logo Microsoftu. Snímka: Reuters


Kde sú tie staré časy
Keď sa v roku 1998 Nokia dostala na pozíciu svetovej jednotky, musela poraziť Motorolu, vtedy oslňujúcu véčkovým modelom STARTAC. A ako Nokia rástla, tak Motorola padala. Mimochodom, Motorolu najprv kúpil Google a teraz ju vlastní čínske Lenovo. Ďalší vtedajší premiant Ericsson sa najprv spojil so Sony, aby nakoniec celú produkciu mobilov prevzala japonská polovica dua a Ericsson už s mobilmi nemal nič spoločné. Dnes už neexistujú ani ďalší vtedy významní výrobcovia mobilov: Siemens, Dancall, Bosch a mnohí ďalší. Naopak dnešní premianti Apple a Samsung v roku 1998 vyššie uvedeným značkám mohli len závidieť. Proste mobilný svet sa za posledných 15 rokov úplne zmenil.

Nokia na konci deväťdesiatych rokov zabodovala s lacným modelom 5110, vtedy úplne ovládla triedu manažérskych mobilov s modelom 6110. To isté platilo o nasledovníkoch minimálne po ďalších päť či šesť rokov. Výhodou telefónov bolo, že na tú dobu boli jednoduché, inovatívne a hlavne mali prehľadné menu. V rade základných prístrojov si iste ešte dnes hocikto spomenie na ikonické ovládacie tlačidlo NaviKey.

Nokia priekopník
Nokia bola vtedy aj veľmi progresívna spoločnosť, ktorá skúšala mnohé uličky. Niekedy slepé, inokedy ukázala smer ostatným. Už v deväťdesiatych rokoch prišla na trh s prvými smartfónmi, teda konkrétne s komunikátormi. Na svoju dobu to boli bezkonkurenčné prístroje.

Neskôr sa stala najväčším výrobcom smartfónov na svete, jej modely s operačným systémom Symbian nemali konkurenciu. Bohužiaľ, Nokia nevedela systém zákazníkom vysvetliť a tak väčšina z nich telefóny používala ako obyčajné mobily, len na vtedajšiu dobu s maximálnou výbavou. Pripomenúť musíme vôbec prvý takýto prístroj - Nokiu 7650 . Bol to navyše prvý mobil s vstavaným fotoaparátom. V roku 2002 bola Nokia synonymom pre mobil, smartfón a mobilnú komunikáciu vôbec.

Slepé uličky

Na druhej strane, Nokia zažila aj veľa slepých uličiek. Niekedy to bol len prapodivný dizajn ich prístrojov, pripomeňme Nokiu 3650 s kruhovou klávesnicou alebo modely s rotačnou konštrukciou (trebárs ako model N90 z roku 2005 ). Nokii sa nepodarila aj snaha o prvú mobilnú hernú platformu. Modely N - Gage boli neúspešné a Nokii sa nepodarilo presadiť aj rovnomennou platformou . Nepodaril sa aj veľmi skorý prienik na poli tabletov, dlho pred prvým iPadom. Rad N sa predával minimálne. Nokia veľmi skoro mala aj telefóny s dotykovým displejom, napríklad ako model 7710 z roku 2004.


Medzi absolútne legendy musíme určite zahrnúť Nokiu N95, vo svojej dobe (2007) najlepší smartfón a mobil na svete a to úplne bezkonkurenčne. Ale tiež to bola labutia pieseň značky. Potom totiž prišiel na trh prvý iPhone a všetko bolo inak. Nokia si síce ešte veľa rokov držala pozíciu svetovej jednotky, ale hospodárske výsledky sa s každým kvartálom zhoršovali.

Pád, ktorý využil Microsoft
V kategórii drahých modelov, teda smartfónov, už značka strácala a masívne predaje lacných modelov to nedokázali zvrátiť. Bol to moloch, ktorý si myslel, že je neohrozený a na trendy nereagoval. Ostatné značky dokázali na nástup iPhonov zareagovať. Nokia nie. Dlho bazírovala v tom čase na už značne zastaranom Symbiane, ktorý napriek všetkej snahe nešiel inovovať. Nokia skúšala všetko možné, aj nový operačný systém MeeGo s jediným modelom N9, ktorý vtedy nový šéf Stephen Elop zarezal pár dní po premiére.
 


Šéf spoločnosti Nokia Stephen Elop. Snímka: Reuters


Elop prišiel do Nokie z Microsoftu a stál za rozhodnutím, že Nokia si osvojí vtedy nový operačný systém Windows Phone, ktorým sa chcel Microsoft vyrovnať konkurenčnému Googlu alebo Applu.

Nokia odvtedy vyrába len smartfóny s týmto operačným systémom. Predajný zázrak to nie je, ale firma prežila. Teda do piatka 25. apríla 2014, kedy sa stala súčasťou Microsoftu. Doviedol ju tam Stephen Elop. Paradoxne, Nokia dlho odmietala operačný systém Android, až ho použila v upravenej podobe pár týždňov pred zhltnutím Microsoftom.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-04-21 09:48:00 - Feat.: 0 - Title: Ruské firmy chcú spolupracovať na dostavbe EMO
01 - Modified: 2024-04-18 08:21:17 - Feat.: - Title: Nokia oznámila nárast zisku napriek nižším tržbám. Dôvodom sú menšie náklady na technológiu 5G 02 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 03 - Modified: 2024-03-26 06:30:00 - Feat.: - Title: Dočkáme sa návratu legendy? V máji sa zrejme vráti ikonická a kedysi prelomová Nokia 3210 04 - Modified: 2024-02-07 15:00:00 - Feat.: - Title: Na trh prichádza nová značka smartfónov Ľudské mobilné zariadenia. Je to koniec legendy? 05 - Modified: 2024-01-24 13:05:06 - Feat.: - Title: Nokia podpísala s čínskou Oppo licenčnú zmluvu, firmám sa podarilo vyriešiť patentové spory
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 18:57