StoryEditor

Apple sa priznal, že má strach z konkurencie

15.04.2014, 13:07
Samsung rieši s ďalším technologickým gigantom patentový spor. Jeho právnici teraz vytiahli na súde interný dokument Applu.

Súd rieši ďalší z patentových sporov medzi technologickými gigantmi Samsungom a Applom a v ňom Kórejci vytasili zaujímavý interný dokument Applu, podľa ktorého sa firma bojí Androidu a konkurentov. Viceprezident Applu sa od dokumentu dištancoval.

Patentové spory medzi Applom a Samsungom by vyšli už na na román. Ak by to teda ešte niekoho zaujímalo. Ale občas sa na súde objavia zaujímavé informácie. V poslednom spore pred americkým súdom právnici Samsungu spovedali senior viceprezidenta Applu Phila Shillera. A použili k tomu interný dokument Applu, ktorý uverejnil portál Business Insider

V dokumente sa uvádza niekoľko zaujímavých interných správ, ktoré porovnávajú situáciu Applu s konkurenciou. Apple tu hodnotí svoju pozíciu na trhu.

1. Apple uznáva, že konkurencia ho dohnala ako u hardvéru, tak v prípade ekosystému Android. Súperi výrazne vylepšili hardvér a v niektorých ohľadoch aj ekosystém, píše sa v dokumente.

2. Apple si uvedomuje, že trh rastie v segmentoch, kde on sám nie je aktívny. Stále populárnejšie sú prístroje s veľkým displejom, či už v štandardnej triede okolo päť palcov, alebo medzi phabletmi s priemerne šesťpalcovými displejmi. Rastú aj predaje lacných smartfónov. Naopak predaje malých a drahých smartfónov klesajú, čo je práve segment, kde pôsobí Apple.

3. Technologický gigant si uvedomuje, že má problém v marketingu. Ten je tradične výrazný, ale špecifický. Naopak konkurencia „napcháva“ do reklamy doslova obscénne množstvo peňazí a ďalšie utráca za marketingovú podporu svojich produktov u operátorov. Tí potom časť peňazí prenášajú na podporu predajov vybraných prístrojov. Naopak je všeobecne známe, že Apple si u operátorov diktuje podmienky a je v týchto rokovaniach veľmi tvrdý.

4. Posledný uverejnený bod z dokumentu prezrádza detaily z marketingovej kuchyne Applu. Ten sa minulý rok rozišiel s reklamnou agentúrou Media Arts Lab, s ktorou spolupracoval od roku 1997. Za rozchodom stojí pravdepodobne spovedajúci viceprezident Shiller.

A čo na informácie z dokumentu povedal Shiller na súde? Vraj sa nezhodujú s internou politikou Applu a s väčšinou z nich on sám nesúhlasí.

Ak vyššie uvedené spojíme so známymi faktami, tak je stále zreteľnejší, že Apple naozaj chystá smartfón s veľkou uhlopriečkou, pravdepodobne phablet. Mal by sa začať vyrábať už v máji a dosť možno ho Apple predstaví už v júni. Prípadne v septembri spoločne s novým tradičným iPhonom.

S dobiehanie konkurenciou môžeme súhlasiť, veľké rozdiely medzi Applom a konkurenčnými top modely už nie sú a aj konkurenčné operačné systémy sa na iOS dotiahli. A veľké peniaze minuté za reklamu a marketing zo strany Samsungu a v menšej miere aj ďalších výrobcov vidí okolo seba každý.

zdroj: idnes.cz

 

01 - Modified: 2006-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozpoltená asociácia
01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
05. máj 2024 05:40