StoryEditor

iPhone 6 sklame tisíce fanúšikov

28.08.2014, 00:00
Apple urobí kvôli dopytu zásadný krok proti svojim vyhláseniam. A to, že rapídne zväčší obrazovku.

Bude to zrejme po prvýkrát, keď sa Apple úplne musel podvoliť trhu. Ešte pred pár rokmi ukazoval na pódiu Steve Jobs, že iPhone s 3,5-palcovou obrazovkou je to najlepšie na používanie telefónu jednou rukou.

No Apple o pár dní (9. septembrer) ukáže takmer dvakrát väčší telefón. Jeho konkurencia naučila zákazníkov používať veľké obrazovky, a tak sa musí chtiac-nechtiac prispôsobiť.

Pre pomalý nárast predaja príde podľa dohadov k úplnej zmene dizajnu a najmä veľkosti spomínanej obrazovky. iPhone už nebude ten malý telefón, ale porovnateľné zariadenie, ktoré sa môže zaradiť do kategórie „ping-pongová raketa“. Zo štyroch palcov narastie v menšom zhotovení na 4,7 a vo väčšom variante až na 5,5 palca.

Súčasný iPhone 5s a očakávaný iPhone 6 (4,7") plus iPhone 6L (5,5")

Protest pred Applom

Opäť sa očakávajú dva telefóny, no zrejme už nebudú vo vzájomnom rozpore, tento je lepší a tento horší ako iPhone 5s a 5c. Rovnako ako pri tabletoch iPad si už každý zvolí len zariadenie, ktoré mu bude vyhovovať. iPad mini a iPad Air majú totiž rovnaké parametre pre výkon.

Svoje tak dostanú nároční používatelia, ktorí túžia po veľkej obrazovke, ale aj ostatní, čo by chceli „menší smartfón“. Geniálne riešenie pre Apple, ktoré však určite sklame mnoho priaznivcov. Už len to frflanie pri prechode z iPhonu 4s na iPhone 5 bolo pre niektorých neznesiteľné.

A to oproti chystanej tohtoročnej aktualizácii smartfónu vtedy len nepatrne zmenili rozmery. Teraz to bude podľa všetkého drastická zmena. Možno s malou revolúciou a protestom pred sídlom Applu. Navyše okrem veľkosti logicky narastie aj hmotnosť. Jedinou svetlou stránkou môže byť nárast výdrže batérie. Práve kvôli expresne rýchlej vybíjajúcej sa batérii Apple aktuálne zadarmo vymieňa milióny starých iPhonov 5.

Zahesluje aplikácie do banky

No okrem zmeny dizajnu sa očakávajú aj pozitíva. Displej na novinke by ste už nemali rozbiť. Aspoň teoreticky. Za všetkým je zafír, ktorý má byť použitý na všetkých nových iPhonoch. Apple v minulosti kúpil spoločnosť, ktorá mu ho synteticky vyrába. Mal by to byť najtvrdší displej na trhu, ktorý odolá aj veľmi hrubému zaobchádzaniu. Zafírové sklo používajú v súčasnosti len luxusné telefóny ako Vertu, ktoré majú cenu od päť-tisíc eur.

Navyše sa používatelia zrejme dočkajú aj unikátneho obojstranného USB kábla, ktorý skoncuje s trápením zastrčiť USB. Pôjde to akoukoľvek stranou. 

Okrem toho by sa mal iPhone s operačným systémom iOS 8 viac starať o vaše zdravie. V USA by mal byť dokonca previazaný s nemocnicami a lekármi. Samozrejmosťou je zachovanie snímača odtlačkov prstov, ktorý by teraz mal zaheslovať aj aplikácie, napríklad tie od banky.

Zlepšenie výkonu a zdokonalenie fotoaparátu je úplnou samozrejmosťou. Zvyšovanie sa však zrejme dotkne aj ceny. Väčší iPhone môže údajne prísť s cenovkou okolo tisíc eur. Apple však staví všetko na jednu kartu. Teda vlastne na dve (iPhony).

Miliónom fanúšikov, ktorí si kupovali práve malý telefón, teraz musí vysvetliť, prečo by si mali zaobstarať oveľa väčšie zariadenie. Okrem toho vstúpi do segmentu, kde sú vlajkové lode mnohých iných výrobcov s Androidom. Aj napriek všetkému sa však očakáva minimálne udržanie si svojho podielu. Plus tisíce nahnevaných fanúšikov, ktorí „nestrávia“ drastickú zmenu. Ak máte aktuálny iPhone, nechajte si ho. Možno práve preto stúpne na cene.

Snímky: Macrumors.com

01 - Modified: 2006-09-29 08:23:02 - Feat.: 0 - Title: Juraj Hrabko: Vyčarí KDH kúzlo nechceného?
01 - Modified: 2022-03-04 11:51:18 - Feat.: - Title: Rusi sa už neposadia do švédskych sedačiek v teplákoch od Nike. Svoju činnosť pozastavuje v Rusku aj Airbnb 02 - Modified: 2021-12-12 22:58:26 - Feat.: - Title: iPhone 13 mini je malá raketa 03 - Modified: 2021-11-28 18:19:35 - Feat.: - Title: Hľadáte bezdrôtové slúchadlá? Tu je náš pestrý výber do 200 eur 04 - Modified: 2021-10-29 13:26:40 - Feat.: - Title: S týmito telefónmi spravíte najlepšie fotky 05 - Modified: 2021-08-09 07:56:35 - Feat.: - Title: Apple vyráža do boja proti pedofílii: V iPhonoch chce hľadať fotky zneužívaných detí
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 13:01