StoryEditor

Odstrihnite sa od pracovného miesta

18.03.2003, 23:00
Výhody, ktoré prinášajú technológie pohyblivých sietí pomáhajú vytvárať nový druh zamestnanca. Dnes sa každý stáva mobilným. Pôvodne využívanie mobilných prostriedkov bolo navrhnuté pre úzku elitu firemných cestovateľov. Táto skupina zamestnancov často cestovala a potrebovala príležitostný prístup do podnikovej komunikačnej siete, na ktorú boli pripojení pomocou komutovaných vedení a svojich prenosných PC a modemov.
Definícia mobilných zamestnancov je dnes už podstatne rozsiahlejšia a obsahuje mnoho nie práve cestujúcich zamestnancov, ako sú napríklad zamestnanci, ktorí pracujú z domu alebo sa zúčastňujú pracovných stretnutí alebo nenachádzajú sa trvalo na svojom pracovnom mieste. Technológie pohyblivých sietí sa stávajú čoraz populárnejšie a zasahujú aj do kultúry pracovného prostredia. Obchodníci vo zvýšenej miere používajú mobilný prístup ku komunikačným sieťam a podnikovým aplikáciám ako výkonný prostriedok, ktorý zvyšuje ich pocit uspokojenia v zamestnaní a zlepšuje ich produktivitu práce.
MOBILNÉ STRATÉGIE
Podľa prieskumu analytikov firmy IDC, 21 perc. firiem v USA sa práve nachádza v procese implementácie mobilnej stratégie a ďalších 56 % o tom uvažuje. IDC predpokladá, že v roku 2006 sa bude v USA vyskytovať 105 miliónov mobilných pracovníkov, čo predstavuje 2/3 všetkých pracovných miest. V Európe 35 % spoločnosti uviedlo, že sa práve rozhodujú o zavedení mobilnej stratégie.
Mobilita pracovných miest nie je problémom budúcnosti, ale už je realitou v podnikaní kde sa zaujímajú o zlepšenie efektívnosti vzrastajúcej mobilnej populácie v organizácii. Bez ohľadu na to, kde pracujú dnešní zamestnanci vybavení mobilnými komunikačnými prostriedkami, vyžadujú si prístup k úplnému rozsahu podnikových prostriedkov IT. Spoločnosti, ktoré využívajú v budovách technológiu ako WLAN a vo vonkajšom prostredí globálne bunkové siete, poskytujú vlastným zamestnancom vždy a všade prístup k podnikovým údajom a dôležitým aplikáciám, ako je riadenie vzťahov so zákazníkom alebo plánovanie podnikových prostriedkov.
MOBILNÉ VERZIE PODNIKOVÉHO SOFTVÉRU
Obchodné spoločnosti Siebel, Oracle a SAP vyvinuli mobilnú verziu podnikového softvéru a zanietene ponúkajú výhody, ktoré môžu získať firmy z rozšírenia podnikového SW o aplikáciu na realizáciu mobilnej pracovnej sily. Takzvané vertikálne aplikácie, ktoré sú automatický cielené pre konkrétne priemyselné odvetvie ako je napríklad odratávanie údajov z plynomerov alebo vybavovanie poistných udalostí, zohrali významnú úlohu vo vývoji prenosnej výpočtovej techniky, a samozrejme v dátových aplikáciách pre pohyblivé siete. Výhody vertikálnych aplikácií na trhu verejnoprospešných služieb sú významné. Napríklad, švédska firma Sydkraft, po zavedení mobilnej technológie firmy SAP do strediska personálnych služieb znížila svoje náklady na pracovníkov zabezpečujúcich plánovanie ľudských zdrojov a organizáciu práce o 25 %. Iný príklad predstavuje, firma EDS, zabezpečujúca služby IT vo veľkej leteckej údržbovej spoločnosti v Európe. Spoločnosť zaviedla mobilný systém umožňujúci jeho technikom prístup k technickej dokumentácii pomocou PDA, namiesto ich neustálych presunov medzi miestom kde je uložená a lietadlom. Nový systém zvýšil produktivitu práce o viac ako 30 % a znížil čas cyklu údržby pre jedno lietadlo z 28 dní na 19 dní.
HORIZONTÁLNE APLIKÁCIE
Rovnako ako vertikálne aplikácie, boli vyvinuté systémy mobilných dát aj pre horizontálne aplikácie, ktoré sa dajú použiť medzi rôznymi priemyselnými odvetviami s veľkým počtom pracovníkov. Príkladom takýchto aplikácií je elektronická pošta alebo hlásenia o nákladoch. Analytici predpokladajú, že horizontálne aplikácie nebudú vyvinuté tak rýchlo, ako by si to odberatelia želali. Výhody z ich využívania nie sú zatiaľ jednoznačné a ich úspešnosť závisí na rozsiahlejšom zavedení mobilných prostriedkov v spoločnosti. Rozhodovanie o ich úspešnosti, najmä v súčasnej ekonomickej klíme, je zložité. Časť aktivít bolo zameraných na mobilnú elektronickú poštu pre malé skupiny riadiacich pracovníkov, rozhodovanie o projekte pre väčšie skupiny vzhľadom na náklady na rozvoj je ťažké.
Niektoré špecifické typy horizontálnych aplikácií, ako je napríklad automatizácia predaja, sa ukazuje ako sľubná. Obchodní cestujúci vždy tvoria predvoj revolúcie mobilnej výpočtovej techniky, a riešenia s mobilnými prostriedkami, ktoré umožňujú vždy prístup do databázy a inventárov podniku potvrdzujú pokračovanie tohto trendu. Obraz letiskového klubového salónu obsadeného obchodnými cestujúcimi s laptopmi môže byť viac menej v budúcnosti skutočný. Spoločnosti sa snažia preškoliť vlastných obchodných cestujúcich a iných profesionálov využívajúcich mobilné služby od využívania drahých notebookov a snažia sa prinútiť ich používať PDA a inteligentné telefóny. Dodávatelia softvéru sa tiež snažia podporiť tento trend vývojom zjednodušených verzií svojho programového vybavenia, ktoré sa môže využívať na prenosných komunikačných zariadeniach pomocou spojenia s internetom.
ROZHODUJE CENA
Hlavná príčina tohto vývoja je cena. Prenosný PC je drahý a jeho údržba je tiež nákladná. Firma Forrester Research uvádza, že investičná banka, ktorá nahradila 750 laptopov kombináciou stolových PC a prenosných zariadení výpočtovej techniky dosiahla úsporu 2,25 miliónov Ł. Vysoká cena prenosných PC bola jednou z príčin prečo škandinávske aerolínie SAS okamžite začali projekt mobilného pripojenia vlastných zamestnancov pomocou vreckových PC. Potrebujeme sa zbaviť týchto drahých zariadení, vyhlásil Arvid Elias, starší konzultant pre IT v aerolíniách.
Uvedená iniciatíva má tiež širší účel. SAS zamestnávajú 25 000 pracovníkov a veľa z nich používa vlastné stolné počítače jednoduchými aplikáciami, ako je čítanie elektronickej pošty alebo zostavenia vlastného pracovného kalendára. SAS sa snažia nahradiť používanie stolných PC s cieľom, aby jeho vlastní zamestnanci mohli využívať vreckové PC. Tak ako mnoho iných organizácií, aj SAS už majú zamestnancov, ktorí používajú vlastné počítače. Ich používatelia majú hlavne sťaženú situáciu pri zabezpečení synchronizácie dát s dátami uloženými na ich vlastných stolných PC. Predtým každý musel ovládať aj technické funkcie, teraz sa postup zjednodušil. Synchronizácia sa vykonáva automaticky pomocou infračervenej synchronizačnej stanice umiestnenej v priestoroch SAS. Vreckové PC sa synchronizuje na sieť rýchlejšie ako špecifický stolný PC a tak používatelia prestávajú uprednostňovať svoje firemné PC.
Sieť umožňuje nahrávanie často sa meniacich rozpisov letov SAS na každý vreckový PC. Zamestnanci, ktorí sa nachádzajú na cestách sa môžu pripojiť k podnikovej sieti SAS pomocou mobilného spojenia a môžu posielať elektronickú poštu, potvrdzovať informácie alebo surfovať po internete. Nový spôsob práce prináša tiež nevýhody a SAS uvádzajú ako hlavnú nevýhodu bezpečnosť. Ak niektorý zamestnanec stratí vreckový PC alebo mu ho ukradnú, SAS potrebujú mať istotu či sa zariadenie nachádza na mieste, ktoré zaručuje, že jej podniková sieť nebude ohrozená. Aj napriek týmto skutočnostiam SAS veria, že výhody zo zavedenia mobilných pracovísk prekonajú pôvodné očakávania. Používaním vreckových PC, zamestnanci môžu vykonávať svoje pracovné úlohy aj v pohybe.
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. máj 2024 23:08