Ilustračná fotografia. FOTO: HN/Richard Prutkay
StoryEditor

Stačí jeden klik. Kyberútoky budú pribúdať, myslia si slovenské firmy. Hackeri kradnú dôverné dáta

20.06.2023, 10:09
Autor:
prutprut

Často stačí jeden neopatrný klik myšou. V rukách internetových vydieračov sa potom ocitne drahocenná firemná databáza alebo hackeri odcudzia dôverné záznamy o klientoch.

Hrozba kybernetických rizík na Slovensku silnie. A hoci IT experti vo firmách očakávajú v priebehu tohto roka nárast útokov, najvyšší manažment situáciu často podceňuje. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu spoločnosti Mastercard, ktorý sa zameral na úroveň kybernetickej bezpečnosti v slovenských a českých firmách a organizáciách.

Často stačí jeden neopatrný klik myšou. V rukách internetových vydieračov sa potom ocitne drahocenná firemná databáza alebo hackeri odcudzia dôverné záznamy o klientoch. Riziko kybernetického útoku na tuzemské firmy neustále rastie. Takmer tri štvrtiny firemných IT špecialistov sa domnieva, že riziko počítačového napadnutia ich spoločnosti alebo organizácie je vysoké alebo veľmi vysoké (72 percent).

Nárast počtu útokov

Takmer polovica dopytovaných IT špecialistov hovorí, že počet kybernetických útokov namierených na ich firmy v poslednom čase vzrástol. Navyše očakávajú, že hrozba môže tento rok ešte zosilnieť. O tom, že riziká spojené s kyberbezpečnosťou budú rásť, je presvedčených 66 percent firemných expertov na informačné technológie.

image

Al-Káida stratila príťažlivosť u mladých, nevedela k nim dobre prehovoriť. Ako funguje moderný terorizmus?

„Kybernetický útok na svoju firmu zaznamenali takmer všetci oslovení s tým, že najväčšou témou sú útoky zvonku: phishing alebo ransomware. Veľmi často sa tiež stretávajú s útokmi cez malware. Zarážajúce je, že aj keď hrozba napadnutia firemných systémov reálne existuje, o úroveň kybernetickej bezpečnosti sa vedenie spoločností zaujíma v menej ako polovici prípadov a pätina manažmentu túto problematiku vo svojej firme nerieši vôbec,” komentuje výsledky prieskumu riaditeľka sekcie digitálnych produktov v spoločnosti Mastercard Barbora Tyllová.

Ľudský faktor

Za kľúčovú oblasť označujú IT špecialisti ochranu pred pokusmi o napadnutie cez ľudské zlyhanie. Plné štyri pätiny oslovených označujú za hlavný problém práve nezodpovedných zamestnancov. Skoro dve tretiny odborníkov (63 percent) tiež súhlasí s tvrdením, že kyberbezpečnosť je príliš zložitá a komplexná záležitosť a je ťažké všetko sledovať a ustrážiť. A tak zatiaľ čo každodennú IT prevádzku si podniky väčšinou riešia interne, riadenie bezpečnostných rizík outsourcuje viac ako polovica dopytovaných spoločností. Približne desatina firiem nerobí kybernetický audit, analýzu rizík alebo riadenie bezpečnosti informácií vôbec.

image

Po útoku hackerov sa na webe patriarchu Kirilla objavila modlitba za Ukrajinu

„Pracovníci zodpovední za IT sú si do veľkej miery istí, že keby sa chystal kyberútok na ich firmu, dokázali by ho odhaliť a odvrátiť. Zároveň však priznávajú, že by ich tím potreboval navýšiť rozpočet alebo počet zamestnancov. Ako riešenie sa ponúka outsourcing a využívanie nástrojov, ktorými ako Mastercard na poli kybernetickej bezpečnosti disponujeme,” dopĺňa riaditeľka sekcie digitálnych produktov v spoločnosti Mastercard Barbora Tyllová.

01 - Modified: 2023-06-09 05:47:11 - Feat.: 1 - Title: Hackeri napadli množstvo ruských webov, zverejnili heslá na podporu Ukrajiny 02 - Modified: 2023-06-12 11:10:10 - Feat.: 1 - Title: Proruskí hackeri zaútočili na viaceré švajčiarske vládne webové stránky 03 - Modified: 2023-05-30 16:17:23 - Feat.: 1 - Title: Masívny útok hackerov v Grécku narušil koncoročné skúšky na stredných školách
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 04 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 05 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
28. apríl 2024 00:02