Študent pomáha seniorke založiť si emailovú schránku počas kurzu v Centre pre rodinu v Trenčíne 27. januára 2022. FOTO: TASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Projekt Digitálne kurzy zrealizoval viac ako 500 školení pre tisíce seniorov

18.12.2023, 11:53
Autor:
TASRTASR
  • Seniori sa počas bezplatných vzdelávacích kurzov naučili pracovať s počítačom a smartfónom, používať e-mail a sociálne siete.
  • Súčasťou školení bolo aj rozpoznanie hoaxov či bezpečnosť pri používaní internetu.
  • Venovali sa tiež základnej práci s fotoknihou či aplikáciami, ako je Whatsapp a Zoom.

Projekt Digitálne kurzy počas tohto roka zrealizoval viac ako 500 vzdelávacích kurzov pre tisíce seniorov v rámci celého Slovenska, ktorí sa tak mali možnosť naučiť efektívne pracovať s počítačom či smartfónom. Projekt tiež overil platformu pre online vzdelávanie. Informovala o tom v pondelok Digitálna koalícia, ktorá projekt zakončila v spolupráci s rezortom investícií.

"Seniori pozitívne reagovali nielen na prezenčné kurzy, ale aj na online vzdelávaciu platformu. Tá im pomohla s bezproblémovým ovládaním smartfónu, čím im uľahčila bežnú komunikáciu. V praxi to znamená, že mnohí seniori prekonali strach z používania moderných technológií," uviedol predseda Digitálnej koalície Mário Lelovský.

V prípade zamestnancov inštitúcií verejnej správy boli kurzy zamerané najmä na pokročilú prácu s vybranými digitálnymi nástrojmi v Microsoft Office. Digitálna koalícia dodala, že sa taktiež naučili vytvárať moderné prezentácie v Microsoft Powerpoint a spracovať dáta do prehľadných tabuliek, ktoré sú podľa nej mnohokrát základnou požiadavkou zamestnávateľa na prehľadné spracovanie informácií.

image

Študentka učí seniorku pracovať s počítačom a smartfónom počas kurzu v Centre pre rodinu v Trenčíne 27. januára 2022. FOTO: TASR/Radovan Stoklasa

"Práca so seniormi, ako aj znevýhodnenými skupinami zamestnancov vo verejnej správe si vyžaduje absolútnu profesionalitu, ale aj trpezlivosť. Dôveru týchto cieľových skupín totiž viete stratiť iba raz a to si my nemôžeme dovoliť," minister investícií Richard Raši (Hlas-SD) skonštatoval: "Osobne ma aj preto napĺňa hrdosťou počet seniorov, ktorých sa nám vďaka projektu podarilo vzdelať a v podobných aktivitách sa určite budeme snažiť pokračovať aj v budúcnosti."

Lelovský informoval, že všetci zaregistrovaní majú možnosť vzdelávaciu platformu využívať aj naďalej. "Už v tejto chvíli zároveň pripravujeme aj ďalšie aktivity zamerané na vzdelávanie slovenských seniorov, a to aj v rámci vládneho Programu aktívneho starnutia, ktoré predstavíme už čoskoro," uzatvoril.

Platforma digitalnekurzy.sk vznikla v rámci národného projektu Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a znevýhodnených skupín vo verejnej správe.

01 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 02 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Amerika prestáva chodiť do školy. Ako však bude ekonomicky konkurovať Číne? 03 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 04 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 05 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 14:46