StoryEditor

Netflix alebo radšej niečo iné? Aké rozdiely ukázal veľký test streamovacích služieb?

25.04.2024, 07:30
  • V jednej môžete vyberať z dvoch stoviek filmov a seriálov, v druhej z ôsmich tisícok.
  • V ďalšej je špeciálny profil pre deti, iná počíta len s dospelými.
  • Jedna z karty pravidelne strhne 6,99, iná 11,99 eura. Jedna nepoteší HD rozlíšením, druhá nadchne 4K s HDR.
  • S portálom iDnes.cz sme vyskúšali desať streamovacích služieb, aby ste mohli vybrať tú, ktorá bude vyhovovať práve vám.

Starší čitatelia si najskôr pamätajú, že „pustiť si večer nejaký nový film“ znamenalo obliecť sa, zájsť do videopožičovne, nájsť žiadaný titul na DVD alebo VHS, doma si ho pozrieť a na druhý deň ho do požičovne zase vrátiť. V prípade veľkých trhákov boli v požičovni prítomné dve až tri kópie filmu, ale ak sa pre snímku rozhodla polovica sídliska, zvyšná väčšina sa musela uspokojiť s nejakou alternatívou.

Mladší si zase spomenú, ako sledovaniu filmu predchádzalo hľadanie na rôznych zdieľacích portáloch a v torrentových katalógoch, odkiaľ bolo možné si nelegálne nahrané tituly stiahnuť a na obrazovke počítača či neskôr cez prehrávač v televízore prehrať. Teda pokiaľ ste si omylom nestiahli chybne označený „kinorip“ v zlej kvalite alebo vo verzii s ruským či poľským asynchrónnym dabingom.

image

Sklenený chrbát, AI, väčší displej, ale len minimálne zmeny hardvéru. Samsung vylepšil svoje bestsellery

Dnes to už znie ako stredovek. Priamo v televízoroch na vás totiž môžu čakať katalógy naplnené tisíckami filmov a seriálov. Stačí stlačiť tlačidlo na diaľkovom ovládači. Mnohé služby navyše diela ponúknu v kvalite nie príliš vzdialenej tej, v ktorej na nich pracovali filmári v štúdiu, plus ich doplnia priestorovým zvukom Dolby Atmos, ktorý ešte zďaleka nie je bežný ani v kinách.

Testované služby

Amazon Prime Video – Za málo peňazí veľa „muziky“
Apple TV+ – Kvalita pred kvantitou
Disney+ – Pre skutočných filmových maniakov
Edisonline – Kvalitu obsahu, nie obrazu
HBO Max – Čakanie, až pribudne obsah
iVysielanie – Za koncesionársky poplatok stovky titulov
Netflix - Záleží len na peniazoch.
Prima+ – Zadarmo s reklamou, za peniaze bez nej
SkyShowtime – Cena rastie, kvalita zaostáva
Voyo TV Nova– Novácke seriály ešte skôr ako v televízii

Pre optimálny zážitok potrebujete smart televíziu (ideálne so 4K rozlíšením) a primerane rýchle pripojenie k internetu – povedzme 50 Mbit/s. Pokiaľ bude prípojku aktívne využívať viac užívateľov súčasne, 100 Mbit/s je istota. To hovoríme o prehrávaní v ultravysokom 4K rozlíšení s vysokým dynamickým rozsahom HDR.

Ak sa uspokojíte s rozlíšením FullHD, zmestíte sa aj do 10 Mbit/s. Obraz sa vám nezastaví ani pri nižších rýchlostiach, pretože aplikácie samy vyberajú kvalitu videa podľa toho, akú rýchlosť prenosu dát majú práve k dispozícii. Avšak žiadne veľké pozeranie to nebude.

Obe požiadavky nie sú náročné. Spomínané televízory cenovo začínajú na zhruba od v prepočte na sume 270 eur. Náročnejší diváci si však v tejto kategórii samozrejme nevyberú. Pre tých sú prístroje za štvornásobok ceny (niekedy aj za viac). A internet by tiež nemal byť problém, podľa monitorovacej správy ČTÚ bola v druhom štvrťroku 2023 priemerná (nástrojom NetTest) nameraná rýchlosť sťahovania 88,6 Mbit/s a najčastejšie išlo o prípojky s rýchlosťou 30–100 Mbit/s.

image

Vyskúšali sme za vás obchod Temu. Vyplatí sa kúpiť drobnosti za pár eur či dokonca centov?

V podstate smiešne sú aj ceny VOD (video on demand – video na požiadanie) služieb. Mesačné paušály začínajú v prepočte na 3 eurách a končia na sume 12,60 eur. Požičanie jedného filmu v požičovni bývalo za 1,20 eur (dnes by to bol po zohľadnení inflácie v podstate dvojnásobok), lístok do kina dnes vyjde od 5 po 12 eur na jedného.

Ak si vo dvojici pustíte jeden film, už v tej chvíli je aj najdrahšia VOD služba lacnejšia ako návšteva kina. A s televízorom s uhlopriečkou 65 palcov alebo väčšou a zostavou pre priestorové ozvučenie dnes už nie je domáca projekcia len slabšou náhradou kina, ale plnohodnotným zážitkom.

image

Detský profil FOTO: Václav Nývlt, Technet.cz

image

Detský profil FOTO: Václav Nývlt, Technet.cz

Má to však jeden nepríjemný háčik.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 86% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 05:30:00 - Feat.: 1 - Title: Google sprístupnil prvú verejnú beta verziu nového Androidu. Aké zmeny a novinky prináša Android 15? 02 - Modified: 2024-04-12 14:00:00 - Feat.: 1 - Title: Messenger opravuje smiešne nedostatky a pridáva nové funkcie 03 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: 1 - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 04 - Modified: 2024-04-04 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lacný, lacnejší a najlacnejší. Toto trio nových mobilov zaujme šetrných zákazníkov
01 - Modified: 2024-05-03 09:11:57 - Feat.: - Title: Čo sledovať na Disney+ v máji? Nové Kardashianky, príbehy zo sveta Star Wars aj jedinečný koncert skupiny Queen 02 - Modified: 2024-05-02 10:30:00 - Feat.: - Title: Pokračovanie Bridgertonu či nadupané sci-fi s Jennifer Lopez. Aj to ponúka Netflix v máji 03 - Modified: 2024-04-28 08:00:00 - Feat.: - Title: Dokument od Netflixu čelí kritike. Tvorcovia mali použiť materiál vygenerovaný umelou inteligenciou, obviňujú ich z manipulácie 04 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 05 - Modified: 2024-04-19 15:53:11 - Feat.: - Title: Netflix získal milióny nových účtov a zarobil miliardy. Biznis mu dvihlo aj odhaľovanie podvodníkov
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 12:09