StoryEditor

Krásny ako Pitt? Menej je niekedy viac

08.02.2007, 23:00
Bieloskvúci úsmev. Zmyselné pery. Hladká pleť so zlatistým nádychom. Pestované strnisko. Perfektný zostrih vlasov farby piesku. Uhrančivý pohľad, iskra v modrých očiach. Výrazné lícne kosti. Vysoká mužná postava s "tehličkami" na bruchu. Takto vyzerajú ikony 21. storočia. Americký herec Brad Pitt či anglický futbalista David Beckham, ktorí dlhodobo vedú mužské rebríčky krásy.

Bieloskvúci úsmev. Zmyselné pery. Hladká pleť so zlatistým nádychom. Pestované strnisko. Perfektný zostrih vlasov farby piesku. Uhrančivý pohľad, iskra v modrých očiach. Výrazné lícne kosti. Vysoká mužná postava s "tehličkami" na bruchu. Takto vyzerajú ikony 21. storočia, americký herec Brad Pitt či anglický futbalista David Beckham, ktorí dlhodobo vedú mužské rebríčky krásy.
Najkrajším človekom na svete bol údajne grécky mladík Narcis, ktorý ohrdol lásku nymfy Echo a za trest sa zamiloval do vlastnej podoby na vodnej hladine. Naozaj však musia všetci muži vyzerať ako oni? Ak áno -- dokáže vôbec niekto na Slovensku "vyrobiť" Pitta či Beckhama aj z bežného muža? S Narcismi totiž nie je až taký problém.
Mihalnice s diamantmi
Byť krásnym je dnes takmer povinnosťou. Pre obidve pohlavia -- nežnejšie i "silnejšie". Donedávna však vládli na Slovensku v súvislosti s mužmi predsudky. "Muža, ktorý voňal po kolínskej, bol opálený, bez špiny za nechtami a deravých ponožiek, považovali za homosexuála," potvrdzuje odborníčka na krásu Jitka Račická. Situácia sa však podľa nej zmenila a muži dnes pravidelne využívajú nielen služby kaderníkov, ale aj kozmetiku, manikúru či pedikúru. Odvážnejší dokonca neodmietajú ani takú extravaganciu, akou sú mihalnice zo srsti norky.
"Horúca novinka na trhu -- nadrábanie rias zo srsti norky či s diamantmi na končekoch -- už má svojich fanúšikov aj medzi slovenskými mužmi," potvrdzuje vizážista a majiteľ salónu krásy Alex. Bežní muži sú však opatrní. "Aj na kozmetike majú zábrany," potvrdzuje Iveta Majerová zo Salóna Miriam.
Pozor na chlpy v ušiach
Imidžové poradenstvo je v dnešnej spoločnosti sústredenej na "dizajn" výnosným biznisom. Časopisy sa predháňajú v rebríčkoch krásy, tony novinového papiera sú popísané radami ako byť in a nebyť out, ako byť trendy a nie oldfashioned. Na Slovensku existujú desiatky štúdií krásy, len máloktoré však dokážu kvalifikovane poradiť. Dobrú povesť, vysokú kvalitu a 13-ročnú tradíciu má prvý bratislavský salón krásy určený pre mužov i ženy -- Trifam Club.
A ako by mal podľa jeho majiteľky Račickej vyzerať dnešný muž? Vhodný strih, ošetrovaná pleť, čisté a zdravé zuby, upravené ruky bez špiny za nechtami, čisté oblečenie. "Nemusí to byť luxusný model. Aj džínsy, košeľa a športové sako skombinované s vhodným šálom a príjemnou vôňou pôsobia veľmi esteticky," odporúča Račická. Vystríhať sa treba chlpom v ušiach a v nose. Podľa Alexa nie je na škodu úprava obočia. "Muži by mali používať vlastnú kozmetiku, a nie partnerkinu, očné krémy a zmatňujúce bázy odstraňujúce lesk."
Tričko z nohavíc!
Duša vychyteného bratislavského štúdia Igor Novosad však varuje pred prehnanou "starostlivosťou". "Možno sa inšpirovať celebritami, treba si však zachovať vlastný štýl." Každý muž by však mal časť svojho rána venovať úprave zovňajšku. In je nedbanlivý, akoby strapatý účes s polodlhých vlasov. "Boky, rovnako ako ofina, sa už nevystrihávajú," dodáva Novosad.
Čo mu však na slovenských mužoch prekáža najviac, sú tričká a svetre v nohaviciach. "Kupovať by si mali primeranú veľkosť oblečenia, a nie XL, ako býva zvykom."
Čo je čisté, to je krásne
Všeobecne uznaná definícia krásy neexistuje. Dejiny umenia či filozofie sú toho príkladom -- každé obdobie malo vlastný ideál krásy, každý filozof vysvetľoval krásu inak. Podľa starovekých Grékov krása je dobro, čo lahodí zraku a sluchu, čo vzbudzuje obdiv, vyvoláva záľubu. Krása je prítomná vo všetkom zdravom, tvrdí zase významný ruský klasik Fiodor Michajlovič Dostojevskij.
A takto by sa dalo pokračovať donekonečna a márne pátrať -- ako už mnohí pred nami -- po univerzálnej kráse. Jedno je však isté: umyté vlasy, čisté zuby i nechty či príjemná vôňa musia byť pre mužov samozrejmosťou. "Pracovný outlook si už každý zvolí podľa povahy zamestnania," uzatvára Račická.

Trifam Club, Bratislava, www.trifam.sk
-- kaderníctvo, kozmetika, manikúra, pedikúra, nechtový dizajn
-- masáže
-- imidžové poradenstvo
-- tetovanie a pírsing
-- povzbudzujúce kakaové ošetrenie

Igor Novosad Hair Design, Bratislava, www.igornovosad.com
-- komplexné poradenstvo v oblasti výzoru a módy a celkového imidžu
-- spoločenské účesy
-- keratínové predlžovanie vlasov s najkvalitnejšou technikou
-- hĺbková regenerácia vlasov s kvalitnými prípravkami
-- pánsky strih -- fúkaná: od 350 Sk do 800 Sk

Angels by Alex, Bratislava,
-- poradenstvo a vizážistické služby (mejkap, kozmetika a pod.)
-- styling
-- špecialita: nadrábanie a predlžovanie rias s využitím syntetických rias alebo srsti norky. Možnosť objednať si mihalnice s diamantmi na končekoch
-- cena za mihalnice: 6 800 Sk vrátane 30-percentnej zľavy
-- cena za poradenstvo: 5 000 Sk

Salón Miriam, Bratislava
-- kaderníctvo a kozmetika
-- pedikúra, manikúra a nechtový dizajn
-- enzymatická regeneračná masáž, pri ktorej sa používajú aromaolejčeky a banky
-- strih, kozmetika, manikúra a pedikúra do 1 000 Sk
Zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = style/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
15. máj 2024 21:21