StoryEditor

Financovanie očkovania detí je stále na pleciach lekárov

06.02.2012, 23:00

Od 1. decembra minulého roka je v platnosti nový zákon o liekoch, ktorého súčasťou je zmena v systéme úhrady vakcín v rámci povinného očkovania. Vakcíny na povinné očkovanie detí sa dostali do skupiny liekov, ktoré majú lekári kupovať pre svoje ambulancie. Pediatri sa tak stali medzičlánkom vo financovaní vakcín. Dovtedy nekupovali do ambulancií žiadne lieky, okrem čapíkov proti teplote pre deti, ktoré rodiča -- ignoranti priniesli s veľmi vysokými horúčkami do ambulancie, a liekov pre šokové stavy. Inak sa v detskej ambulancii štandardne nepodávajú žiadne iné lieky.

Čerpalo sa z rezerv ambulancií
Pediatri žiadali prezidenta Slovenskej lekárnickej komory Milana Dragulu, aby upozornil ministerstvo zdravotníctva, že náklady na vakcíny sú príliš veľké a detské ambulancie to finančne nezvládnu. Následne najbližšie zasadanie Rady Slovenskej lekárnickej komory poslalo ministrovi zdravotníctva otvorený list. Zákon však začal platiť a lekári ešte v decembri očkovali vakcínami, ktoré si vybrali v lekárňach na recepty podľa starého spôsobu objednávania vakcín. Súčasne veľmi intenzívne žiadali zmenu zákona do predchádzajúcej podoby a dúfali, že sa tak stane, keďže svoje argumenty považovali za priechodné.

Vakcíny patria do rúk lekárov
Rezort zdravotníctva viackrát avizoval, že chcel týmto opatrením zvýšiť bezpečnosť pacienta a účinnosť lieku. Ako dôvod uviedol: Lekári dávali rodičom do rúk recepty na vakcíny, a tí s nimi nemuseli narábať tak, aby bol zabezpečený chladový reťazec. To znamená, aby ich uchovávali v chladničke, kým ich donesú k lekárovi. Recept na vakcínu na povinné očkovanie naozaj patrí do rúk len kompetentnému zdravotníckemu pracovníkovi. Ministerstvo tvrdilo, že kontrolovať, kto to takto robí a kto nie, sa nedá. Preto pristúpilo k zmene zákona v tom znení, v akom sa nachádza. Podľa pediatrov by stačilo, keby lekárne dostali zákaz vydávať tieto vakcíny laickej verejnosti, ale len lekárovi alebo sestre, a chladový reťazec by bol 100-percentne zabezpečený.

Výdavky lekárov na hrane
Detský lekár má množstvo výdavkov súvisiacich s prevádzkou ambulancie. Stále sa pohybuje na hrane. Platby od zdravotných poisťovní sú také nízke, že ambulancie sú chronicky podfinancované. Ak sa omešká s platením čohokoľvek, čaká ho pokuta, penále bez akýchkoľvek výnimiek. Systém ho považuje za súkromníka napriek tomu, že od pacientov nesmie vyberať žiadne financie za zdravotnú starostlivosť, dostáva peniaze len z verejných zdrojov platby od zdravotných poisťovní podľa zmlúv. Pri rokovaní o cenách kapitačných platieb a výkonov za preventívne prehliadky sú lekári už roky v úplne defenzívnom postavení, pretože zdravotné poisťovne sú tie, ktoré majú peniaze. Ony rozhodujú, koľko zaplatia.

Neúnosný nákup vakcín
Ceny vakcín sú veľmi vysoké -- napríklad cena vakcíny na jedno očkovanie bábätiek Infanrixhexa je 42,89 eura. Dieťa ju musí dostať trikrát do roka. Cena za vakcínu proti pneumokokom je 38,15 eura a dieťa ju tiež dostáva trikrát do roka. V 15. -- 18. mesiaci sa jedenkrát očkuje proti mumpsu, rubeole, osýpkam vakcínou Priorix v cene 9,46 eura. Preočkováva sa v 6. roku života pri predškolskej prehliadke a v 11. roku života dieťaťa očkovacími vakcínami Infanrixpolio za 44,33 eura a v 13. roku života vakcínou Boostrix za 21,79 eura. Ambulancia detského lekára musí dať takmer celý objem financií, ktoré dostane od zdravotnej poisťovne, na vakcíny a neostáva jej na prevádzku. Preto sa zdvihla taká vysoká vlna protestu zo strany detských lekárov.

Ťažkosti začiatkom roka
V januári tohto roka už začalo očkovanie zaostávať, pretože lekári stále dúfali, že ministerstvo predsa len zmení zákon a oni nebudú musieť vakcíny kupovať. K problémom sa verejne vyjadrovali lekárnicka komora, Asociácia všeobecných lekárov pre deti a dorast, Slovenská pediatrická spoločnosť, Spoločnosť všeobecných lekárov pre dospelých -- lebo sa to týka aj ich. Za posledný mesiac sa očkovali len tie deti, u ktorých to bolo nevyhnutné. Teda malé trojmesačné deti, ktoré museli dostať prvé očkovanie, potom tie, ktoré po 6 týždňoch po prvom očkovaní museli byť preočkované druhými dávkami. Odklad očkovania ostatných detí môže byť aj dlhší, ale len dovtedy, dokedy výrobca vakcíny udáva čas medzi očkovacími dávkami tak, aby tvorba protilátok bola dostatočná. Nie je to riešenie pre lekárov, pretože čas ich dobehne. Okrem toho sú povinní očkovať podľa platnej schémy na Slovensku. Ak to nedodržia, hrozí im pokuta z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou 17 000 eur.

Riešenie len v jednej poisťovni
Začiatkom roka zaslala Všeobecná zdravotná poisťovňa svojim zmluvným detským lekárom ponuku. Môžu požiadať o preddavok na vakcíny a dostanú ho v sume, ktorá sa rovná priemeru spotrebovaných vakcín za tri posledné mesiace. Ostatné dve zdravotné poisťovne Union a Dôvera neponúkli nič napriek tomu, že dobre vedia, ako platia svojich zmluvných poskytovateľov v detských ambulanciách. Ministerstvo ich ani nemôže nijako nútiť, keďže sú "súkromné". Ľahké je byť súkromný z verejných zdrojov vyberaných povinne zo zákona. Ak lekár požiadal o takúto pomoc Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, preddavok asi dostane, ale rieši to len poistencov jednej poisťovne. Pre ostatných poistencov sa situácia zatiaľ nezmenila.

Lekári nie sú obchodníci
Pred dvomi dňami sme poslednýkrát rokovali s prezidentom lekárnickej komory Dragulom s ministrom zdravotníctva. Výsledok bol, že minister bude iniciovať čo najskôr -- ešte počas svojho ministrovania -- centrálny nákup vakcín na povinné očkovanie štátom. Teda budú aj lacnejšie a lekári ich nebudú musieť kupovať, ale budú si ich len objednávať cez regionálne ústavy verejného zdravotníctva. Vrátime sa tak ešte do minulých čias, keď minister Rudolf Zajac tento systém zrušil. Zákon však platí a lekári si dovtedy musia kupovať vakcíny buď cez lekárne, alebo aj cez veľkodistribútorov, kde môžu dostať ešte tzv. maržu. Mohli by teda mať z tejto transakcie aj finančný zisk. Napriek tomu je lekársky stav veľmi frustrovaný, mnohí ani o žiadnu maržu nestoja, ide im len o medicínsku prácu, a nie o obchodovanie. Zaslúžili by si slušnú plácu za výkony, nie sú obchodníci.

menuLevel = 2, menuRoute = style/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
03. máj 2024 07:56