StoryEditor

ČSOB sa darí, aj keď jej vlastník prerobil

15.05.2009, 13:17
Autor:
TASRTASR
Materská skupina KBC zaznamenala štvrťročnú stratu vo výške 3,6 miliardy eur (108,45 miliardy Sk), ako informoval český denník Hospodářské noviny.

Skupine ČSOB sa v tomto roku darí nad očakávania. Za 1. štvrťrok zarobila 3,073 miliardy Kč (114,07 milióna eur), čo je o 22 % viac než v rovnakom období vlani. Jej majiteľ, belgická finančná skupina KBC, naopak prerobil takmer sto miliárd českých korún a musí jej pomáhať belgický štát.     

"Výsledok ČSOB je teraz, kedy na banky negatívne vplýva ochladzovanie ekonomiky, výnimočný. Ukazuje sa, že banka je na tom zatiaľ veľmi dobre," uviedol analytik spoločnosti Wood & Company Peter Vidlička.     

Najväčší konkurenti ČSOB pritom za rovnaké obdobie zaznamenali mierny pokles ziskov. Komerčnej banke klesol čistý zisk o 7,5 % na 2,819 miliardy Kč, Českej sporiteľni klesol čistý zisk o 6,9 % na 3 miliardy Kč.    

Podľa analytikov sa ČSOB v tomto roku darí predovšetkým preto, že jej rástli čisté výnosy z úrokov, teda príjmy z pôžičiek, a z trojice veľkých českých bánk musela najmenej zvyšovať rezervy na rizikové úvery - iba o pol miliardy českých korún.     

ČSOB má menej zlých úverov než Komerčná banka a Česká sporiteľňa. Jedným z dôvodov je, že banke zrejme doteraz neskrachoval žiadny veľký klient, ako sa to stalo Komerčnej banke s firmou Moravia Energo. Zásluhu na raste zisku mali aj úspory v oblasti marketingu a prepustenie niekoľkých stoviek zamestnancov na začiatku roka.    

Podľa analytikov sa zvýšeniu rezerv na zlé pôžičky ČSOB v ďalších mesiacoch nevyhne, ale aj tak odhadujú jej celoročný zisk vysoko.     

Majiteľ ČSOB, belgická skupina KBC, ale vo štvrtok (14.5.) dobré výsledky neoznámil. Musela odpísať ďalšie nepredajné aktíva v celkovej hodnote 4,1 miliardy eur (123,52 miliardy Sk) a prepadla sa do rekordnej straty 3,6 miliardy eur (108,45 miliardy Sk). Preto dostáva ďalšiu pomoc od belgickej aj flámskej vlády - garancie v hodnote 20 miliárd eur (602,52 miliardy Sk) a posilnenie kapitálu o ďalších 1,5 miliardy eur (45,19 miliardy Sk).     

Českí analytici sa zhodujú na tom, že KBC by ČSOB nepredávala, ani keby sa musela začať zbavovať svojich zahraničných aktív.     

Informoval o tom český denník Hospodářské noviny.     

(1 EUR = 30,1260 SKK; 1 EUR = 26,940 CZK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/svet-1, menuAlias = svet-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:28