StoryEditor

Plán Fiatu naráža na prekážky

05.05.2009, 13:07
Autor:
TASRTASR
Berlín predložil podmienky na kúpu automobilky Opel, veritelia Chrysleru označili prípadný predaj Fiatu za protiprávny.

Berlín v pondelok  predložil sériu podmienok pre kohokoľvek, kto bude chcieť kúpiť Opel,  a odporcovia z radov veriteľov Chrysleru označili prípadný predaj americkej automobilky Fiatu za "jasne protiprávny". Šéf Fiatu Sergio Marchionne sa v pondelok stretol v Berlíne s predstaviteľmi nemeckej vlády a odborov a rokoval o politickej podpore pre svoj plán.

Marchionne chce do konca mája vytvoriť novú automobilku, ktorá bude ročne generovať tržby vo výške 80 miliárd eur (2,41 bilióna Sk) a predávať 6 až 7 miliónov áut, teda približne toľko ako Volkswagen a viac ako Renault/Nissan, Ford Motor alebo General Motors.     

Centrála musí byť v Nemecku

V dokumente, ktorý má k dispozícii britský denník Financial Times (FT), nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier uvádza, že centrála budúceho vlastníka Opla musí byť v Nemecku. To je jedna zo 14 podmienok, ktoré použije Steinmeier pri hodnotení každej ponuky na kúpu Opla.     

Fiat v pondelok povedal, že rozhodnutie o budúcej centrále novej skupiny je predčasné. Taliansky koncern však dodal: "Opel je nemeckou spoločnosťou, takže musí mať centrálu v Nemecku."

Okrem Fiatu sa o podiel v Opel/Vauxhall a ostatných značkách GM Europe uchádza 6 ďalších záujemcov. Medzi nimi sú kanadsko-rakúsky autododávateľ Magna International, štátne investičné fondy z Abú Zabí a Singapuru a tri finančné skupiny.     

Veritelia Chrysleru odmietajú predaj Fiatu

V USA veritelia Chrysleru, ktorí sú proti fúzii s Fiatom, požiadali newyorský súd, aby blokoval reštrukturalizáciu automobilky. Skupina asi 20 veriteľov tvrdí, že návrh, ktorý im Chrysler minulý týždeň predložil, porušuje ich práva ako prioritných veriteľov a ignoruje zákon o bankrote.     

Informoval o tom britský denník Financial Times.     

(1 EUR = 30,1260 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/svet-1, menuAlias = svet-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:10