StoryEditor

Chrysler pre bankrot postupne zastavuje výrobu

04.05.2009, 14:26
Autor:
TASRTASR
Po kanadských závodoch, kde sa produkcia zastavila v piatok, dnes prerušili výrobu niektoré fabriky v USA. Väčšina ostatných závodov má nasledovať do konca tohto týždňa.

Príčinou je riadený bankrot Chrysleru, ktorý by mal trvať maximálne 60 dní. Automobilka požiadala vo štvrtok 30. marca o ochranu pred veriteľmi podľa kapitoly 11 amerického Zákona o bankrote a zároveň sa dohodla s Fiatom na partnerstve.     

Postupne odchádza vedenie automobilky

Chrysler podal oficiálne žiadosť o bankrotovú ochranu v New Yorku a uviedol v nej, že počas bankrotu z veľkej časti zastaví produkciu. K jej obnoveniu dôjde po skončení konkurzného procesu. Potom odíde aj šéf koncernu Bob Nardelli. Druhý muž Chrysleru podpredseda predstavenstva Tom LaSorda v piatok oznámil okamžitý odchod.     

Vznikne nová spoločnosť so zdravými pozostatkami Chrysleru

Biely dom zdôraznil, že konkurzný proces nepovedie k zatváraniu závodov a prepúšťaniu. Riadený bankrot by mal trvať jeden až dva mesiace. Životaschopné aktíva kúpi nová spoločnosť, ktorá bude mať podobnú štruktúru, ako predpokladala dohoda medzi Chryslerom a Fiatom, ktorá nepočítala s bankrotom.     

Koncern plánuje predaj podľa paragrafu 363 kapitoly 11 Zákona o bankrote, ktorý mu umožní presunúť všetky svoje aktíva do novej nezadlženej spoločnosti, ktorá si ponechá meno Chrysler.     

Podľa sanačného plánu získa Fiat v novom Chrysleri najprv 20 %, ďalšími akcionármi bude odborová organizácia UAW prostredníctvom svojho fondu VEBA, americká a kanadská vláda.     

Informovala o tom agentúra DPA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/svet-1, menuAlias = svet-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:51