StoryEditor

Fatah a Hamas uzavreli prímerie

11.05.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTKSITASITA

Vláda palestínskeho militantného hnutia Hamas a umiernené hnutie Fatah sa dohodli na prímerí a zastavení násilia v pásme Gazy. Tento krok vytvára nevyhnutné predpolie najmä na stabilizáciu palestínskej samosprávy nielen v pásme Gazy, ale aj na Západnom brehu Jordánu. Pozorovatelia to označujú za úspech predsedu samosprávy Mahmúda Abbása. Len počas dvoch uplynulých dní si boje medzi obidvoma skupinami vyžiadali tri ľudské životy a desiatky zranených. "Ktokoľvek bude mať pri sebe zbraň, bude považovaný za osobu mimo zákona," vyhlásil po skončení rokovaní zástupca Fatahu Ahmad Hillas.
Palestínsky premiér si vynútil dohodu hodiny po tom, čo priaznivci palestínskeho vládneho hnutia Hamas zaútočili na juhu Pásma Gazy na pohreb dvoch členov hnutia Fatah, ktorí zahynuli v pondelňajších prestrelkách. V pondelok prišli o život v oblasti Chán Júnis dvaja stúpenci Fatahu a jeden člen Hamasu. V meste Gaza sa zas v utorok pod paľbu militantov dostalo päť detí.
Väčšina členov palestínskych bezpečnostných síl je lojálna voči obidvom táborom a nesnažia sa ich odzbrojiť. Hamas a Fatah začali súperiť o moc po tom, čo v januárových parlamentných voľbách zvíťazilo extrémistické hnutie Hamas, ktoré odmieta akýkoľvek dialóg s Izraelom.
K napätiu v pásme Gazy prispieva aj zlá finančná situácia, ktorá je dôsledkom finančného bojkotu vlády vedenej Hamasom. Zahraničné nadácie a rôzni darcovia prestali posielať pravidelné príspevky, lebo Hamas odmieta uznať existenciu štátu Izrael a neuznáva zmluvy uzatvorené v rámci doterajších mierových rozhovorov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 16:29