StoryEditor

Katalánski lídri sa nevedia zhodnúť na postupe voči Madridu. Majú tri návrhy riešenia súčasnej krízy

25.10.2017, 12:06
Autor:
ČTKČTK
Katalánska vláda celú noc rokovala o možnostiach riešenia súčasnej ústavnej krízy.

Separatistické vedenie Katalánska nie je jednotné v názore na riešenie súčasnej ústavnej krízy, kvôli ktorej chce španielska vláda prevziať riadenie regiónu.

Premiér Carles Puigdemont do dnešného rána rokoval s členmi svojej vlády a zástupcami separatistických organizácií, pričom podľa denníka La Vanguardia padlo niekoľko návrhov vrátane vypísania predčasných volieb či vyhlásenie nezávislosti.

Španielsky premiér Mariano Rajoy dnes v parlamente zopakoval, že obmedzenie autonómie je jediným riešením situácie, a povedal, že dúfa, že obmedzujúce opatrenia budú trvať krátko.

Tri návrhy

Podľa katalánskej rozhlasovej stanice RAC1 padli počas nočného rokovania v Barcelone tri návrhy: usporiadať predčasné regionálne voľby v rámci Španielska, schváliť jednostrannú deklaráciu katalánskej nezávislosti, či vyhlásiť Katalánsku republiku a zároveň vypísať prvé voľby do republikového parlamentu.

Žiadny z variantov ale nezískal jasnú podporu separatistov, ktorých umiernenejšie krídlo sa obáva následkov, ktoré by malo prevzatie právomocí miestnej vlády Madridom.

Voľby nechcú

Senátor Josep Lluís Cleries po rokovaní vyhlásil, že "momentálne nie je prioritou presadzovať regionálne voľby". Ich vypísanie Puigdemontom, ktoré navrhuje časť separatistov, by pritom v Madride oslabilo podporu pre chystané obmedzenie autonómie, o ktorom bude v piatok hlasovať Senát.

Hovorkyňa opozičných socialistov dnes zopakovala, že strana by v prípade predčasných katalánskych volieb nevidela dôvod pre aktiváciu ústavného článku 155 umožňujúceho prevzatie právomocí regionálnej vlády.

Porušujú ústavu

Rajoy, ktorého ľudovci majú v španielskom Senáte väčšinu, sa snaží pre výnimočný krok získať čo najširšiu podporu. Dnes opäť označil využitie ústavného článku 155 za jedinú možnosť, ako v Katalánsku obnoviť vládu zákona porušenú Puigdemontom.

"Kde nie je zákon, nie je ani demokracia, preváži vôľa silnejšieho," odpovedal Rajoy v parlamente na výzvu katalánskeho separatistického poslanca Joana Tardá, aby ukončil snahy o uplatnenie článku 155 a viedol sa separatistami dialóg.

Nezávislosť neprichádza do úvahy

Premiér poznamenal, že v jedinom rozhovore, ktorý doteraz s Puidgemontem mal, chcel katalánsky líder hovoriť iba o termínoch súvisiacich s vyhlásením nezávislosti, čo je pre Madrid neprijateľné.

Tardá varoval Rajoya, že ak tento týždeň skutočne článok 155 uplatní, vyrazia Katalánci masovo do ulíc demonštrovať za svoju autonómiu. Opatrenia, ktoré španielska vláda chystá, zahŕňajú odvolanie katalánskeho kabinetu, obmedzenie právomocí miestneho parlamentu alebo kontrolu verejných výdavkov. Snaha Madridu má viesť k vypísaniu demokratických volieb uznávaných všetkými stranami v regióne, ktoré by podľa Rajoya mali prebehnúť do pol roka.

01 - Modified: 2024-04-26 06:47:42 - Feat.: - Title: Andorra zaviedla pre cudzincov povinnosť ovládať základy katalánskeho jazyka 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Patrí medzi najbohatšie regióny Španielska. I preto Katalánsko na nezávislosť zatiaľ len čaká (reportáž) 03 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 05 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 13:19