REUTERS/Yves Herman
StoryEditor

Zosadený katalánsky minister chcel úradovať. Z budovy ho vyviedla polícia

30.10.2017, 09:40
Autor:
ČTKČTK
Kontrolu nad katalánskymi úradmi prebrala vláda v Madride.

Jeden z katalánskych ministrov zosadených cez víkend Madridom dnes ráno dorazil do práce, lebo chce ďalej vykonávať svoj úrad. Čoskoro za ním prišli policajti, ktorí ho varovali, že sa vystavuje trestnému stíhaniu.

Pred budovou katalánskeho ministerstva pre územný rozvoj sa zhromaždila asi dvadsiatka ľudí na podporu šéfa rezortu. Ten nakoniec budovu za potlesku prítomných opustil, novinárom však povedal, že v práci bude pokračovať, informoval denník La Vanguardia.

Môžu si ísť pre veci

Zosadený katalánsky minister pre územný rozvoj Josep Rull dnes ráno na twitteri zverejnil aktuálnu fotografiu zo svojej kancelárie s dnešným výtlačkom katalánskych novín. "Som v kancelárii, pokračujem vo výkone funkcie, ktorú mi zveril katalánsky ľud," napísal Rull.

Španielsky minister vnútra Juan Ignacio Zoid dnes v rozhovore v španielskej televízii Telecinco uviedol, že zosadení katalánski ministri si môžu prísť do kancelárií pre svoje veci. Pokiaľ ale budú pokračovať vo výkone funkcie, vystavujú sa podľa Zoida trestnému stíhaniu. Katalánska polícia dostala pokyny, že zosadeného ministra má do úradu sprevádzať, keď si pôjde pre veci.

Necíti sa byť odvolaný

Do úradu sa dnes ráno dostavil tiež zosadený generálny tajomník katalánskeho ministerstva vnútra César Puig, ktorý ale po niekoľkých minútach zase odišiel. Uviedol pritom, že sa "necíti byť odvolaný" a že odvolať ho môže len "jeho vláda".

Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont dnes na sociálnych sieťach zverejnil fotografiu s výhľadom zo svojej kancelárie a pod snímku napísal "Dobrý deň". Nie je ale jasné, tu obrázok pochádza z dneška. Podľa katalánskych médií dnes nikto premiéra nevidel vchádzať do budovy vlády. Okolo nej sú bezpečnostné zábrany a katalánski policajti.

Šéfku parlamentu v úrade nechali

Do práce ráno dorazila aj predsedníčka rozpusteného regionálneho parlamentu Carme Forcadellová. Podľa zdrojov z parlamentu vraj bude predsedať do decembrových volieb takzvanému stálemu parlamentnému zastúpeniu. To má byť za normálnych okolností podľa katalánskej legislatívy pracovným orgánom rozpusteného zákonodarného zboru do volieb.

V Katalánsku dnes začal prvý pracovný deň, kedy sú regionálne štátne úrady pod priamou správou španielskej vlády. Madrid v sobotu prevzal vedenie tohto autonómneho regiónu kvôli snahám katalánskej vlády o nezávislosť.

01 - Modified: 2024-01-29 05:34:25 - Feat.: - Title: Šimkovičová rozdúchava vášne a koncentruje moc. Má najviac podpisov za odvolanie, stačili jej tri mesiace 02 - Modified: 2023-07-12 09:25:40 - Feat.: - Title: Disciplinárne trestaný sudca Kurinec: pri záchrane talára spomínal Žitňanskú, vinu hádzal na asistentku 03 - Modified: 2022-05-05 19:57:02 - Feat.: - Title: Železný vojvoda Fernando Álvarez de Toledo: Krajinu čistil od kacírov tak, že si sám vyslúžil povesť diabla 04 - Modified: 2022-05-05 11:23:52 - Feat.: - Title: Šéfka katalánskej diplomacie pre HN: Od Madridu žiadame dôsledné vyšetrenie špionážnej kauzy 05 - Modified: 2022-05-02 09:56:19 - Feat.: - Title: Pomocou špionážneho softvéru Pegasus sledovali mobily španielskeho premiéra a ministerky obrany
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 12:57