StoryEditor

Katalánska vláda sa kvôli obmedzeniu autonómie obrátila na ústavný súd. Ten o jej sťažnosti nebude rokovať

03.11.2017, 12:45
Autor:
ČTKČTK
Ústavný súd už však zrušil dekréty o katalánskom referende ako aj o nezávislosti.

Španielsky ústavný súd zrušil dekrét vyhlasujúci októbrové referendum o nezávislosti Katalánska, pretože odporuje španielskej ústave. Samotný zákon o referende z rovnakého dôvodu ústavný súd anuloval už v polovici minulého mesiaca.

Španielsky ústavný súd dnes tiež odmietol prijať na prejednanie sťažnosť predchádzajúcej katalánskej vlády na obmedzenie autonómie Katalánska. Informujú o tom dnes španielske médiá.

Aktiváciu článku 155 riešiť nebudú

Ústavný súd rozhodol, že nebude prerokúvať sťažnosť katalánskej vlády na aplikáciu ústavného článku 155. Tento článok umožňuje obmedziť autonómiu regiónu, ak jeho vedenie porušuje ústavu. Súd rozhodnutie zdôvodnil tým, že vláda ho predložila pred tým, než bol článok aktivovaný.

To urobila minulý piatok horná komora španielskeho parlamentu, keď schválila predchádzajúci návrh španielskej vlády. Senátori hlasovali ani nie hodinu po tom, čo katalánsky parlament, ovládaný separatistami za bojkotu troch opozičných strán, schválil rezolúciu o nezávislosti.

Vláda je vo väzbe

Na základe článku 155 Madrid odvolal katalánsku vládu, rozpustil tamojší regionálny parlament a vyhlásil doň voľby na 21. decembra. Tento týždeň v pondelok španielska prokuratúra obvinila zosadené vedenie Katalánska zo vzbury kvôli snahám o nezávislosť, za čo im hrozí až 25 rokov väzenia. Časť exministrov je od štvrtka vo vyšetrovacej väzbe.

Ústavný súd dnes tiež jednomyseľne rozhodol o neplatnosti dekrétu, ktorým bolo na 1. októbra vyhlásené referendum o nezávislosti Katalánska. Samotný zákon o referende anuloval ten istý súd 17. októbra po tom, čo platnosť zákona dočasne pozastavil už 7. septembra. Rozhodnutie zdôvodnil súd tým, že tieto dokumenty odporujú španielskej ústave, ktorá okrem iného zakotvuje jednotu Španielska.

Katalánsko konalo protiústavne

Zákony o referende a o prechode k samostatnosti Katalánska schválil katalánsky parlament začiatkom septembra a oba vzápätí zablokoval ústavný súd. Napriek tomu usporiadala katalánska vláda 1. októbra referendum o nezávislosti, v ktorom sa pri 43 percentnej účasti vyslovilo pre odtrhnutie od Španielska 92 percent zúčastnených.

Podmienky hlasovania ale neboli štandardné, uzavretých zostalo mnoho volebných miestností, pretože Madrid pohrozil trestným stíhaním každému, kto sa na organizovaní referenda bude podieľať. Španielska polícia už predtým zabavovali volebné lístky a urny.

01 - Modified: 2024-05-05 11:37:58 - Feat.: - Title: Koalícia za Harabinom nestojí. Hlas ani Smer sa s jeho nomináciou do Súdnej rady "úplne nestotožňujú" 02 - Modified: 2024-05-02 15:55:23 - Feat.: - Title: "Nedodržiavajú zákon." SaS kritizuje odklad voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-05-02 11:31:10 - Feat.: - Title: Minister Susko nevidí problém v presunutí voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-05-02 09:29:00 - Feat.: - Title: Voľbu kandidátov na sudcu Ústavného súdu presunuli poslanci na ďalšiu schôdzu 05 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 22:16