TASR/AP
StoryEditor

Naprieč Katalánskom demonštrovali proti uväzneniu vlády

03.11.2017, 16:15
Autor:
ČTKČTK
Ľudia blokovali hlavné dopravné ťahy.

V Barcelone a v niekoľkých ďalších mestách Katalánska dnes pokračovali protesty proti štvrtkovému uväzneniu niekoľkých exministrov katalánskej vlády kvôli ich snahám o nezávislosť Katalánska. Jeden z nich bol dnes podľa očakávaní prepustený na kauciu.

Skupiny demonštrantov ráno skomplikovali dopravu v Barcelone a jedny z katalánskych odborov vyhlásili na 8. novembra generálny štrajk. Súd v Madride dnes zamietol odvolanie dvoch separatistických lídrov, ktorí tak po dvoch týždňoch zostávajú vo väzbe.

Blokovali premávku

Na protest proti uväzneniu exministov dnes skupiny ľudí obmedzili prevádzku na cestách v Katalánsku. V rannej špičke zablokovali v Barcelone a v jej okolí väčšie cestné ťahy. Asi stovka ľudí blokovala cestu aj v údolí Aran pri hraniciach s Francúzskom.

Skupina študentov postávala asi 15 minút na koľajniciach v meste Sant Cugat del Valles a spôsobila tak asi dvadsať minútové meškanie prímestskej vlakovej linky do Barcelony. Študenti držali transparenty Slobodu pre politických väzňov.

Zappojili sa aj politici

Barcelonská starostka Ada Colauová na dnešok zvolala mimoriadne zasadnutie radnice, ktoré zdôvodnila "veľmi vážnymi bezprecedentnými zásahmi voči demokracii". Radní za separatistické strany prišli s transparentmi Slobodu pre politických väzňov.

Solidaritu s uväznenými exministrami vyjadrila aj časť radných v baskickom Bilbau, ktorí vrátane starostu vyšli demonštrovať pred budovu radnice. Do dvetisíc ľudí demonštrovalo v katalánskej Girone.

Demonštranti stále vo väzbe

Súd v Madride dnes zamietol odvolanie Jordiho Sáncheza z Katalánskeho národného zhromaždenia (ANC) a Jordiho Cuixarta z organizácie Omnium Cultural, ktorí sú od 16. októbra vo vyšetrovacej väzbe kvôli usporiadanie demonštrácie z 20. septembra.

Tú zvolali v reakcii na raziu španielskej polície v úradoch katalánskej vlády a na zadržanie skupiny katalánskych úradníkov.

Zvolali štrajk

Konfederácia katalánskych zväzov (CSC) vyhlásila na 8. novembra generálny štrajk a vyzvala ostatné zväzy, aby sa pripojili. Oficiálnym dôvodom štrajku sú pracovné podmienky.

CSC ale tiež oznámila, že od pondelka budú na pracoviskách organizovať kampaň proti obmedzeniu katalánskej autonómie španielskou vládou. Odborári chcú protestovať aj proti dekrétu, ktorým španielska vláda pred mesiacom zjednodušila sťahovanie firiem z Katalánska.

Zásahy ústavného súdu

Španielsky ústavný súd dnes zrušil dekrét vyhlasujúci októbrové referendum o nezávislosti Katalánska, pretože odporuje španielskej ústave. Samotný zákon o referende z toho istého dôvodu ústavný súd anuloval už v októbri.

Ústavný súd dnes tiež odmietol prijať na prejednanie sťažnosť predchádzajúcej katalánskej vlády na obmedzenie autonómie Katalánska. Zdôvodnil to tým, že vláda sťažnosť predložila skôr, než bol článok o obmedzení autonómie aktivovaný.

Komplikujú situáciu

Denník La Vanguardia dnes v komentároch napísal, že uväznenie exministrov skomplikuje katalánsky problém.

Decembrové predčasné voľby do katalánskeho parlamentu, ktoré pred týždňom vyhlásila španielska vláda v snahe "normalizovať" situáciu v autonómnej oblasti, sa podľa denníka stanú plebiscitom o slobode pre uväznenej exminister a proti centrálnej vláde v Madride.

Zapojili sa aj futbalisti

Zosadený katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorý je teraz so štyrmi exminister v Belgicku, označil už vo štvrtok uväznenie členov svojho kabinetu za "vážny útok na demokraciu". "Žiadam okamžité prepustenie ministrov a koniec politických represií," vyhlásil Puigdemont.

Dodal, že už to "nie je len vnútorná vec Španielska". Uväznenie exministrov odsúdili aj odbory či futbalový klub FC Barcelona. "Klub FC Barcelona sa domnieva, že činy ako tento neprispievajú k dialógu," uviedol klub vo vyhlásení.

01 - Modified: 2024-04-26 06:47:42 - Feat.: - Title: Andorra zaviedla pre cudzincov povinnosť ovládať základy katalánskeho jazyka 02 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Patrí medzi najbohatšie regióny Španielska. I preto Katalánsko na nezávislosť zatiaľ len čaká (reportáž) 03 - Modified: 2024-04-02 20:50:00 - Feat.: - Title: Katalánska vláda predložila návrh nového referenda o nezávislosti 04 - Modified: 2024-03-21 08:26:42 - Feat.: - Title: Referendum o nezávislosti sa uskutoční, vyhlásil katalánsky premiér 05 - Modified: 2024-03-14 14:10:09 - Feat.: - Title: Španielski poslanci schválili zákon o amnestii pre katalánskych separatistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 12:21