Reuters
StoryEditor

Napätie medzi Spojenými štátmi a Tureckom oslabuje

06.11.2017, 18:10
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Obe krajiny si začali opätovne vydávať víza, i keď len v obmedzenej miere.

Veľvyslanectvo Spojených štátov v Ankare obnovilo v obmedzenom režime vydávanie víz pre tureckých občanov. Rozhodnutie oznámila podľa agentúry AP americká ambasáda v pondelok, len deň predtým, ako turecký premiér Binali Yildirim odcestuje na návštevu Spojených štátov. 

Ankara vzápätí oznámila, že podobný krok urobí na svojich zastupiteľstvách v Spojených štátoch, uviedla dnes agentúra Reuters.

Už i tak napäté vzťahy medzi oboma krajinami sa ešte vyhrotili po tom, ako v Istanbule v októbri zadržali Metina Topuza, tureckého zamestnanca tamojšieho amerického konzulátu.

Zadržiavali pracovníkov veľvyslanectva

Turecké orgány ho obviňujú zo špionáže a kontaktov s hnutím Fethullaha Gülena, tureckého duchovného žijúceho v exile v USA, ktorému Ankara pripisuje zodpovednosť za vlaňajší pokus o prevrat.

Agentúra DPA doplnila, že išlo už o druhého pracovníka amerického diplomatického zastupiteľstva v Turecku zadržaného od začiatku tohto roka. Obaja zadržaní sú tureckými občanmi.

Zastavili si víza

Spojené štáty pozastavili v reakcii na zadržanie Topuza väčšinu vízových služieb pre tureckých občanov. Turecko následne reagovalo odvetným zastavením vydávania víz pre občanov USA.

Americká ambasáda v Turecku ďalej v pondelok v oznámení uviedla, že od Turecka dostala "uistenie na vysokej úrovni", že nijaký ďalší zamestnanci veľvyslanectva už prešetrovaní nie sú. 

Situácia sa zlepšila

Turecká strana sa teraz americkej ambasáde zaručila, že nevyšetruje žiadneho ďalšieho zamestnanca amerického zastupitešstva, uviedla dnes agentúra AP.

Ankara tiež ubezpečila Washington, že tureckí zamestnanci amerického zastúpiteľstva nebudú v budúcnosti zadržiavaní ani väznení "za plnenie svojich služobných povinností" a že turecké úrady budú americkú stranu vopred informovať, ak budú mať v úmysle jej miestnych zamestnancov zatknúť.

Situáciu riešili na vysokej úrovni

O riešení diplomatickej roztržky rokovali okrem iného šéfovia diplomacií USA a Turecka Rex Tillerson a Mevlut Cavusoglu a v polovici októbra do Ankary pricestovala americká delegácia.

Americké veľvyslanectvo uviedlo, že je stále znepokojené predchádzajúcom zatknutím svojich miestnych zamestnancov a ďalších amerických občanov, napríklad pastora Andrewa Brunsona. T

en bol v Turecku zadržaný vlani v októbri a bol obvinený z väzieb na hnutia duchovného Fethullaha Gülena, ktorému Ankara pripisuje nevydarený pokus o prevrat. Gülen, ktorý má pobyt v USA, podiel na prevrate odmieta.

01 - Modified: 2024-04-28 09:39:08 - Feat.: - Title: Útoku Izraela na Rafáh môžu zabrániť len Spojené štáty, myslí si predseda palestínskej samosprávy 02 - Modified: 2024-04-28 07:05:00 - Feat.: - Title: Bývalého producenta Harveyho Weinsteina v New Yorku hospitalizovali po návrate do väznice 03 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 04 - Modified: 2024-04-28 05:20:09 - Feat.: - Title: Polícia odstránila propalestínske tábory na troch univerzitách. V USA zadržali 200 ľudí 05 - Modified: 2024-04-27 18:18:43 - Feat.: - Title: Stredozápad Spojených štátov postihlo ničivé tornádo. K obetiam na životoch nedošlo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 12:33