Donald Trump, Theresa MayReuters
StoryEditor

Trump sa obul do Mayovej. Tá ho kritizovala za zdieľanie radikálnych statusov

30.11.2017, 09:11
Autor:
ČTKČTK
Americký prezident v posledných dňoch zdieľal videá britskej krajne pravicovej skupiny.

Americký prezident Donald Trump odkázal britskej premiérke Therese Mayovej, aby sa sústredila na "islamistický terorizmus v Británii" po tom, čo Trumpa britská vláda kritizovala za zdieľanie protiislamských videí britského krajne pravicového zoskupenia. Hovorca Mayovej v stredu uviedol, že prezident urobil chybu, keď na Twitteri zdieľal príspevky zverejnené podpredsedníčkou krajne pravicovej skupiny Britain First (Británia na prvom mieste) Jayde Fransenovou.

"Nesústreďujte sa na mňa, sústreďte sa radšej na islamský terorizmus v Spojenom kráľovstve," napísal Trump na Twitteri.

Útoky moslimov

Šéf Bieleho domu tento týždeň zdieľal tri videonahrávky, na ktorých sú podľa Fransenovej vidieť násilnosti zo strany moslimov. Na videu, ktoré Trump k svojmu tweetu pripojil v utorok, je podľa popisku zachytený útok moslimského prisťahovalca na holandského chlapca s barlami.

Na videu, ktoré sa objavilo na Trumpovom účte v stredu, je muž v moslimskom odeve, ktorý o zem rozbije sochu Panny Márie. Keď sošku rozbije, ostatní arabsky zvolajú: Boh je veľký (Alláhu akbar). Na druhom zázname potom podľa Fransenovej dav islamistov zhodí zo strechy chlapca, ktorého po dopade ubije.

Kritika z Británie

Hovorca britskej vlády za to Trumpa, ktorý má na Twitteri 40 miliónov sledujúcich, v stredu kritizoval. "Nie je v poriadku, že to prezident urobil," uviedol. "Britain First usiluje o rozdelenie spoločnosti šírením svojich nenávistných historiek, ktoré šíria lži a zvyšujú napätie. U poctivých ľudí vyvolávajú strach," dodal hovorca.

Washington a Londýn sú blízki spojenci a britská premiérka Mayová bola prvým zahraničným štátnikom, ktorý navštívil USA po nástupe Trumpa do Bieleho domu. Mayová pri tej príležitosti povedala, že sa usiluje o "osobitné vzťahy" s Washingtonom.

Zrušenie návštevy

Britskí opoziční politici vládu vyzvali, aby zrušila pozvanie Trumpa na štátnu návštevu Británie. Pozvanie dostal americký prezident už krátko po svojej inaugurácii v januári z rúk Mayovej, dátum návštevy stále stanovený nebol. V stredu ale Downing Street uviedla, že pozvanie naďalej platí.

Trump pri svojom pokarhaní Mayovej najprv označil zlý twitterový účet a svoj komentár adresoval inej užívateľke, ktorá má iba šesť sledujúcich. Tweet potom zmazal a poslal ho znovu, už s označením oficiálneho účtu britskej premiérky.

01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 13:55