Reuters
StoryEditor

Maduro zrušil opozíciu. Podľa neho už nemá právo zúčastňovať sa volieb

11.12.2017, 19:20
Autor:
ČTKČTK
Venezuelský prezident tak reaguje na bojkot opozičných strán.

Venezuelská opozícia nemá právo sa zúčastniť budúcoročných prezidentských volieb, pretože bojkotovala nedeľné miestne voľby. Vyhlásil to v nedeľu venezuelský prezident Nicolás Maduro.

V miestnych voľbách získali Madurovi socialisti vyše deväťdesiat percent radníc pri 47 percentnej účasti. Tri hlavné opozičné strany voľby bojkotovali kvôli spôsobu hlasovania a obavám z podvodov. O nezrovnalostiach pri nedeľňajšom hlasovaní hovoril aj jeden z členov národnej volebnej komisie.

"Strany, ktoré sa dnes nezúčastnili volieb a vyzvali na ich bojkot, sa už nebudú môcť (žiadnych volieb) zúčastňovať," vyhlásil Maduro v nedeľu na tlačovej konferencii.

Zmizli z mapy

Podľa neho tak tri hlavné opozičné strany "zmizli z politickej mapy". Vysvetlil to tým, že ide o kritérium Ústavodarného zhromaždenia, čo je paralelný parlament vytvorený Madurovou vládou. Jeho legitimitu ale neuznáva opozícia, Európska únia ani viacero krajín, vrátane USA.

Opozičné strany vyhlásili bojkot nedeľných volieb 335 starostov tento rok v októbri po voľbách guvernérov, ktoré boli podľa nich zmanipulované a neslobodné.

Zmanipulované voľby

Aj nedeľné voľby dnes označila opozícia za zmanipulované a odmietla opäť spôsob ich usporiadania. Voľby v krajine podľa opozície nie sú slobodné okrem iného preto, že vláda si hlasy kupuje a využíva ekonomickú krízu, v ktorej sa krajina už niekoľko rokov nachádza.

Opozičný denník El Nacional priniesol svedectvo voličov, ktorým vládni úradníci za hlas pre socialistického kandidáta sľúbili potravinovú i finančnú pomoc, museli sa ale pri voľbách legitimovať zvláštnym "vlasteneckými preukazom". Ten zaviedol Maduro pre rozdeľovanie potravín, ktorých je v krajine nedostatok.

Zvláštne praktiky

O neprávostiach pri voľbách hovoril v nedeľu aj Luis Emilio Rondón, jediný člen národnej volebnej komisie, ktorý nie je prepojený so socialistami a ktorý už v minulosti kritizoval nedostatky pri voľbách. Aj Rondón označil užívanie "vlasteneckého preukazu" pri voľbách za ilegálne, podľa neho sa má občan legitimovať občianskym preukazom. Kritizoval tiež "sprievod" voličov pri samotnom hlasovaní, čo je ale povolené len u osôb zdravotne postihnutých.

Národná volebná komisia dnes zverejnila výsledky nedeľňajších volieb po sčítaní 97 percent hlasov. Podľa nich vyhrali socialisti v 300 okrskoch z 335.

Vylúčil opozíciu

Volebný triumf otvára Madurovi cestu k znovuzvoleniu na budúci rok, a to tým skôr, že vylúčil opozíciu z prezidentských volieb, poznamenala agentúra AFP. "Teraz sa pripravme na veľké víťazstvá v roku 2018," vyhlásil pred svojimi prívržencami venezuelský vodca, ktorého popularita značne zoslabla vinou hospodárskych ťažkostí v krajine na pokraji úpadku.

Expert Eugenio Martínez odhadol, že Maduro "čo najviac urýchli prezidentské voľby, aby sa vyvaroval preskupeniu síl opozície". Výsledok nedeľných volieb "strašne sťažuje schopnosť opozície bojovať a mobilizovať sa, z čoho bude režim ťažiť", usúdil analytik Luis Vicente León.

Politická kríza

Vo Venezuele takmer dva roky trvá politická kríza, ktorá vypukla potom, čo v decembri 2015 vyhrala parlamentné voľby opozičná koalícia Stôl demokratickej jednoty (MUD). Vládni socialisti po týchto voľbách, ešte pred zriadením nového parlamentu, vymenovali v spornom kroku nových členov ústavného súdu.

Ten od vlaňajška blokuje prácu parlamentu. Tento rok v lete potom ustanovili socialisti vlastný parlament - Ústavodarné zhromaždenie, ktoré vzišlo z kontroverzných volieb bojkotovaných opozíciou.

Protesty proti režimu prezidenta Madura, ktoré tento rok trvali niekoľko mesiacov, si vyžiadali do 125 obetí.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 00:21