StoryEditor

Francúzov čaká kráľovský súboj

24.04.2007, 00:00
V bitke o Elyzejský palác sa rozhodne medzi pravicou a ľavicou. Víťaz bude potrebovať hlasy Bayroua. Oslavy trvali takmer do rána.

Kráľovský súboj. Tak označili francúzske média konfrontáciu, ktorá čaká na dvoch víťazov prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku - Nikolasa Sarkozyho a Ségoléne Royalovú (royal znamená po francúzsky kráľovský). Takýto scenár predpovedali aj predvolebné prieskumy. To, kde sa odhady až tak netrafili, bola prekvapujúca vysoká účasť voličov: 84,5 percenta zaznamenali v krajine naposledy v roku 1980. Francúzov k urnám prilákali aj nové tváre politiky, ktoré majú byť nositeľmi zmien na spôsob novej generácie.
Pravica verzus ľavica
Konfrontácia ľavica - pravica alebo bipolarizácia politickej scény, aj takto by sa dal charakterizovať výsledok francúzskych volieb. Sarkozy vyzval všetkých Francúzov, aby sa spolu s ním podieľali na novom francúzskom sne, bez rozdielu na pôvod alebo náboženské presvedčenie. "Reformovať, ale nebrutalizovať," taká je zasa predstava budúceho "francúzskeho modelu" socialistky Royalovej.
Podľa niektorých analýz však svojím programom nepresvedčila ani "ozajstnú" ľavicu. Voliť ju vraj šli hlavne preto, aby sa v hlavnom súboji neobjavil Le Pen, zaznelo včera z francúzskych médií. Napriek tomu sa jej podarilo získať viac, ako sa podarilo jej socialistickému predchodcovi Francoisovi Mitterrandovi v roku 1981. Prezidentské voľby poznamenal strach, že sa do druhého kola podarí predrať Le Penovi ako v roku 2002.
Blízkosť ľavice a pravice dávala veľké nádeje mužovi číslo tri, Fracoisovi Bayrouovi. Francúzi však chceli niečo iné. Napriek tretiemu miestu môže práve tento centrista významným spôsobom ovplyvniť výsledok druhého kola volieb. Jeho 18 percent voličov nie je ľahostajných voči Royalovej ani Sarkozymu. Podobne je to s voličskou základňou Le Pena. Všetko okrem Sarkozyho, takto vyjadrili ľavicoví kandidáti po vyhlásení výsledkov podporu socialistickej kandidátky. Rovnako nie je tajomstvom, že Sarkozy si ešte pred prvým kolom robil chúťky na voličov krajnej pravice.
Bayrou - mŕtvy chrobák
Bayrou, ktorý nezanedbateľným spôsobom ovplyvnil výsledok volieb, si len pár mesiacov pred dôležitými parlamentným voľbami nemôže dovoliť vyjadriť hlasitú podporu ani jednej strane. Očakáva sa, že zaujme pozíciu mŕtveho chrobáka, aj napriek tomu, že na neho bude žmurkať šarmantná "Sego" a víťazstvachtivý "Sarko".
Boj sa teda znova začína. Obaja víťazi rozbehli na druhý deň po voľbách novú kampaň. "Nebude robiť žiaden rozdiel medzi jej prvou a druhou kampaňou," vyjadril hovorca Ségoléne Vincent Peillon.
Ultrapravičiar Le Pen sa už vyjadril a neostal nič dlžný svojej povesti. Ste imbecili, odkázal Francúzom.

01 - Modified: 2003-05-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Optimalizácia sústavy súdov 02 - Modified: 2003-05-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis 03 - Modified: 2003-05-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Novely zákona o daniach z príjmov a zákona o DPH
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 05:41