StoryEditor

Napäté americko-saudskoarabské vzťahy

Správy o tom, že dobročinné príspevky saudskoarabského veľvyslanectva mohli nechtiac pomôcť dvom teroristom z 11. septembra 2001, by mohli nahrať kritikom FBI a zvýšiť napätie medzi USA a Saudskou Arábiou. USA sa totiž snažia získať saudskoarabskú podporu a povolenie operovať z tamojších letísk v prípade vojny s Irakom. Už pred týmto novým odhalením niektorí kongresmani tvrdili, že Rijád dostatočne nespolupracuje pri likvidácii teroristickej siete, ak -- navyše -- 15 z 19 únoscov lietadiel z 11. septembra bolo zo Saudskej Arábie.
Záležitosť, ktorú cez víkend odhalil týždenník Newsweek, vyvolala politickú búrku. "Hlavnou slabinou prezidentovej zahraničnej politiky je to, že odmieta povedať Saudskoarabom -- tak na čej strane ste?", povedal senátor Charles Schumer pre televíziu ABC. Demokrat Schumer hodlá požiadať ministerstvo spravodlivosti o vyšetrenie, či dávnejšia správa FBI o príspevkoch bola dostatočne dôkladná.
Poradca saudskoarabského korunného princa pre zahraničnú politiku Adel Al-Džubejr v americkej televízii poprel spojitosť medzi darmi, poskytnutými manželkou saudskoarabského veľvyslanca princeznou Hajfou al-Fajsálovou a medzi teroristami z 11. septembra. Podľa neho princezná poslala šeky istej Madžíde Ibrahímovej-Dveikálovej, ktorá žila v USA i s manželom Usámom Basnanom. Basnan údajne od veľvyslanectva žiadal a dostal 15 000 dolárov ako príspevok na operáciu štítnej žľazy pre svoju manželku. Princezná posielala šeky na 2 000 USD, čo je podľa názoru Džubeira u Saudskoarabov obvyklý druh dobročinnosti.
Niektoré šeky boli vypísané na meno manželky ďalšieho saudskoarabského Araba, Omara al-Bajúmiho, priateľa U. Basnana. Bajúmi sa stretol s dvoma budúcimi únoscami pri ich prílete do Los Angeles začiatkom roku 2000 a odovzdal im peniaze "pre začiatok". Obaja boli potom na palube lietadla linky č. 77 spoločnosti American Airlines, ktoré narazilo do Pentagónu.
Džubeir uviedol, že FBI po 11. septembra vypočúvala Basnana i Bajúmiho; Basnan bol pred týždňom deportovaný do Sauskej Arábie a Bajúmi je buď v Británii alebo doma.
Princezná Hajfa vraj nemala tušenia, že jej peniaze by sa mohli dostať k únoscom. Veľvyslanectvo Saudskej Arábie v USA tvrdí, že o spojení nemala potuchy až do piatka večera, keď ju kontaktovala FBI. "Nevieme, či došlo k podvodu," vyhlásil Džubeir pre televíziu CBS.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 01:35