TASR/AP
StoryEditor

Babiš odmieta slovenskú cestu. Ide o princíp, kvóty sú zlé od počiatku, odkazuje Junckerovi

14.12.2017, 19:09
Autor:
ČTKČTK
Jednotlivým štátom podľa neho nikto nesmie vnucovať, kto by v nich mal pracovať alebo žiť.

Český premiér Andrej Babiš odmieta, aby sa Česko pokúšalo prijatím niekoľkých utečencov presvedčiť Európsku komisiu k stiahnutiu žaloby kvôli kvótam na prijímanie migrantov. Po dnešnej prvej časti summitu EÚ v Bruseli Babiš novinárom povedal, že mu ide o princíp. Jednotlivým štátom podľa neho nikto nesmie vnucovať, kto by v nich mal pracovať alebo žiť. Záležitosť chce prebrať budúci rok s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom.

Komisia poslala pred týždňom Česko, Poľsko a Maďarsko na súd Únie kvôli ich odmietaniu programu prerozdeľovania žiadateľov o azyl podľa určených kvót. Súd môže rozhodnúť o vysokej jednorazovej pokute. Slovensko sa procedúre vyhlo, hoci prevzalo len 16 ľudí. Bratislava totiž včas do programu ponúkla voľné miesta.

Babiš takúto situáciu označil za paradox. "Ak si spomínate, Slovensko bolo prvé, ktoré voči kvótam protestovalo," uviedol Babiš. Je podľa neho navyše otázkou, či nejakí migranti na Slovensko vôbec fyzicky prišli. Bývalý kabinet Bohuslava Sobotku v júni označil kvóty za nefunkčné a odmietol prijímať ďalších migrantov. Babiš dnes povedal, že za rozhodnutím možno bola predvolebná kampaň, ale bolo principiálne správne.

Hlavne kvôli princípu odmieta prijať hoci aj nízky počet migrantov, a komisiu tak prinútiť k tomu, aby od žaloby proti Česku upustila. "Nemôžeme vyriešiť pokutu tým, že si vezmeme 20 utečencov. Je neprijateľné, aby nám niekto vnucoval, kto u nás bude pracovať alebo žiť, my si to skrátka chceme vybrať sami, kvóty sú zlé od počiatku, ale komisia je v tom zacyklená," konštatoval Babiš.

Junckera plánuje presviedčať aj na osobnom stretnutí, ktoré by chcel uskutočniť v budúcom roku nielen k téme migrácie. "Keby znovu nastala situácia, že by sme mali byť prehlasovaní, tak to ohrozuje európsky projekt ako taký," uviedol Babiš. Výrok však odmietol spresniť s tým, že takáto situácia podľa neho nenastane.

01 - Modified: 2024-04-29 12:40:21 - Feat.: - Title: Po iPhonoch prišiel rad aj na iPady. Operačný systém iPadOS pre tablety Apple musí spĺňať nové pravidlá EÚ 02 - Modified: 2024-04-29 10:14:30 - Feat.: - Title: Poslanec Smeru Gašpar: Slovensko zaznamenalo nárast nelegálnej migrácie z Ukrajiny o vyše 80 percent 03 - Modified: 2024-04-25 22:12:07 - Feat.: - Title: Migrácia naopak: Američania sa sťahujú za lacnejším životom do Mexika, tvoria nový problém 04 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 05 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 17:08