StoryEditor

Poľský Sejm hlasuje o dôvere Millerovej vláde

12.06.2003, 00:00
Autor:
HNHNTASRTASR
Poľský parlament bude dnes v dopoludňajších hodinách hlasovať o vyslovení dôvery menšinovej ľavicovej vláde premiéra Leszeka Millera. Oznámil to včera predseda poľského Sejmu Marek Borowski.

Poľský parlament bude dnes v dopoludňajších hodinách hlasovať o vyslovení dôvery menšinovej ľavicovej vláde premiéra Leszeka Millera. Oznámil to včera predseda poľského Sejmu Marek Borowski. Miller navrhol hlasovanie o vyslovení dôvery v pondelok, posilnený jednoznačným áno vo víkendovom referende o pričlenení krajiny k Európskej únii.
Miller upustil od predchádzajúceho plánu usporiadať parlamentné voľby v júni budúceho roku. Ich termín sa pravdepodobne posunie na jar 2005. Pri debate s lídrami svojho Zväzu demokratickej ľavice (SLD) Miller zdôraznil, že hľadá koaličných partnerov. Opozičných liberálov si chce uzmieriť zavedením rovnej dane, ktorá má oživiť stagnujúce hospodárstvo. Podľa jeho vyjadrenia susedné Slovensko a Ukrajina išli príkladom Ruska pri zavedení rovnej dane. Tento krok pre Moskvu znamenal dynamický rast a vytvorenie dodatočných príjmov do rozpočtu.
Slabá ekonomika a škandály sužujú Millerovu menšinovú vládu, ktorá potrebuje urobiť posledné reformné zásahy, aby krajina mohla v budúcom roku sebavedome vstúpiť do EÚ. Miller uviedol, že prenesie finančnú politiku na ministerstvo hospodárstva - to s najväčšou pravdepodobnosťou vyvolá demisiu ministra financií Grzegorza Kolodka. Premiér dodal, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie za predsedu SLD na kongrese strany tento mesiac. Zamietol tým výzvy na svoju rezignáciu z pravicového tábora, ktoré ticho podporuje prezident Aleksander Kwašniewski. "Vládu musí viesť niekto, kto má solídnu podporu v parlamentnom klube," ozrejmil.
Politickí pozorovatelia hovoria, že Miller s najväčšou pravdepodobnosťou dôveru získa, čím aspoň dočasne umlčí hlasy pravicovej opozície volajúce po jeho odstúpení. Vládnuca Demokratická ľavicová aliancia (SLD) a jej spojenec Únia práce (UP) disponujú 209 hlasmi v 460-člennej dolnej komore parlamentu, a teda k väčšine im chýba 22 hlasov. Miller sa však môže spoľahnúť na podporu niekoľkých poslancov z menších politických zoskupení a nezávislých zákonodarcov.
Poľský prezident Aleksander Kwašniewski vyhlásil, že usporiadanie predčasných parlamentných volieb pred vstupom do Európskej únie by bolo katastrofou. "Bola by to absolútne katastrofálna myšlienka," povedal Kwašniewski. Zároveň vyjadril presvedčenie, že premiér Leszek Miller nezaznamená porážku pri parlamentnom hlasovaní o vyslovení dôvery jeho menšinovej vláde. Neúspech by viedol k Millerovej rezignácii a mohol by znamenať vypísanie predčasných volieb.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 14:46