StoryEditor

Juščenko zablokoval vznik koalície

21.04.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Blok Naša Ukrajina prezidenta Viktora Juščenka nesúhlasí s kľúčovým prvkom plánu na oživenie "oranžovej koalície". Odmietol totiž žiadosť bývalej spojenkyne Julije Tymošenkovej, aby znovu získala úrad premiérky.

Blok Naša Ukrajina prezidenta Viktora Juščenka nesúhlasí s kľúčovým prvkom plánu na oživenie "oranžovej koalície". Odmietol totiž žiadosť bývalej spojenkyne Julije Tymošenkovej, aby znovu získala úrad premiérky. Uviedla to včera agentúra AP.
Naša Ukrajina, Blok Julije Tymošenkovej a Socialistická strana Ukrajiny podpísali minulý týždeň predbežnú dohodu, v ktorej potvrdili želanie vytvoriť po nedávnych parlamentných voľbách koalíciu. Juščenkova strana však v stredu odmietla schváliť klauzulu, ktorá stanovuje, že strana Tymošenkovej je splnomocnená vymenovať predsedu vlády, pretože vo voľbách získala najviac hlasov z "oranžových síl," informovala hovorkyňa Našej Ukrajiny Tatiana Mokridiová.
Juščenko Tymošenkovú odvolal z úradu šéfky vlády minulý rok v septembri, iba sedem mesiacov pred voľbami. Kritizoval jej prehnané ambície a pripísal jej vinu za ekonomické problémy v krajine. Tymošenková sa proti tomu bránila tým, že prezident dostáva zlé informácie od poradcov, ktorých obvinila zo skorumpovanosti.
Hovorca Tymošenkovej Vitalij Čepinoha označil rozhodnutie Našej Ukrajiny odmietnuť časť predbežnej dohody za odskočenie od rozhovorov, ktorých cieľom je obnoviť rozpadnuté spojenectvo. Zároveň však zdôraznil, že to neznamená úplný koniec tohto procesu. "Je to len súčasť politickej hry, rokovania budú pokračovať," dodal včera Čepinoha. Naše Ukrajina uviedla, že je síce oddaná "oranžovému tímu," ale tzv. šiesty bod tykajúci sa výberu premiéra je v rozpore s logikou protokolu a procesu rokovaní. Podľa strany je najskôr potrebné dohodnúť sa na programoch a až potom diskutovať o postoch.
Obnovenie zväzku bývalých spojencov, ktorých búrlivé protesty v roku 204 otvorili Juščenkovi cestu k prezidentskému úradu, by mohlo pomôcť upevniť prozápadný kurz Ukrajiny. Zároveň by mohlo ešte viac podráždiť proruský juh a východ krajiny.
Poslanci musia vytvoriť koalíciu do 30 dní od prevzatia mandátov. Podľa AP sa očakáva, že nový parlament zasadne niekedy okolo 10. mája. Ak sa zákonodarcom nepodarí koalíciu vytvoriť, Juščenko môže parlament rozpustiť a vyhlásiť nové voľby.
Do parlamentu sa dostalo celkovo päť politických strán. Najviac hlasov (32 percent) získala opozičná a proruská Strana regiónov bývalého premiéra Janukovyča. Hneď za ňu sa zaradil Blok Julije
Tymošenkovej (22 percent) a na 3. mieste skončila proprezidentská koalícia Naša Ukrajina so 14 percentami hlasov. Trojpercentné kvórum prekonali ešte socialisti a komunisti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 22:11