StoryEditor

Spor Ruska a Gruzínska sa vyhrocuje

02.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Tbilisi, Moskva -- Napätie vo vzťahoch medzi Ruskom a Gruzínskom po zatknutí vysokých ruských dôstojníkov stúpa. Najnovšie prilialo olej do ohňa Tbilisi, keď obvinilo ruského prezidenta Vladimira Putina, že podporuje gruzínskych separatistov. Ruské jednotky v Gruzínsku uviedli do stavu najvyššej pohotovosti a nariadili im, aby v prípade nebezpečenstva strieľali.
Šéf Kremľa Vladimir Putin sa mal údajne stretnúť s predstaviteľmi separatistického Abcházska a Južného Osetska v sobotu v čiernomorskom prístave Soči, kde je na dovolenke. Hovorca Kremľa reagoval na obvinenia vyhýbavo: "Nemôžeme túto informáciu potvrdiť ani vyvrátiť."
Konflikt Ruska s bývalou sovietskou republikou sa začal minulý týždeň, keď v Gruzínsku zatkli štyroch vysokých ruských dôstojníkov a obvinili ich zo špionáže. Moskva evakuovala takmer všetkých svojich diplomatov z gruzínskej metropoly. Zároveň zastavila sťahovanie ruských vojakov z dvoch svojich základní v Gruzínsku. Tie pochádzajú ešte z čias bývalého Sovietskeho zväzu. Rusko sa minulý rok zaviazalo, že do konca roka 2008 základne vyprázdni.
Gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorý sa stal hlavou štátu po "revolúcii ruží" v roku 2003, chce Abcházsko a Južné Osetsko znovu pripojiť ku Gruzínsku. Rusko tvrdí, že Saakašvili sa chce zmocniť oboch separatistických republík násilím. Moskve nie je po chuti Saakašviliho úsilie o tesnejšie vzťahy so Spojenými štátmi a Európskou úniou. Nepáčia sa jej ani snahy o vstup Gruzínska do NATO. ČTK

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 14:06